Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-10-2021

Masterplan - Time To Be King
Jaar van release: 2010
Label: AFM Records
Masterplan - Time To Be King
In 2003 kwam het prachtige debuut van Masterplan uit. Het was een album met een verfrissende kijk op het power metal-genre. Helaas werd dat niveau nooit meer geëvenaard. Het opvolgende Aeronautics was weliswaar ook dik in orde, maar bevatte toch wat minder knappe songs dan het debuut. Daarna volgde MkII dat helaas meer richting standaard power metal ging. Nog steeds goed spul, maar het verfrissende was er af. Ook had men in Mike DiMeo een zanger die niet kon tippen aan de meester zelf, Jorn Lande. Dat laatste euvel is inmiddels weer verholpen, want zoals bekend is Jorn Lande weer teruggekeerd. En met Time To Be King herleven hierdoor de tijden van het debuut meer dan ooit.

Tijdens de luistersessie in Kerkrade werd al duidelijk dat Time To Be King een geslaagd album zou worden. Na meerdere malen de eindversie beluisterd te hebben, ben ik blij dat ik toen gelijk had. Dit is een typisch Masterplan-album geworden met nummers die echt áf klinken. Het geluid is fenomenaal, de nummers ademen door de open productie en elk detail is goed te horen. Vooral de keyboard-arrangementen komen er dit keer erg goed van af. Natuurlijk overheerst het gitaarspel van Roland Grapow weer, maar het geluid van zijn instrument is erg helder gehouden. Dit doet de samenhang tussen de rest van de muzikanten alleen maar ten goede.

Voor de omschrijving van de nummers verwijs ik je naar de luistersessie (vind het verslag tussen de columns). Wel is het in deze review zeker het vermelden waard dat de nummers onderling zeer divers zijn. Genoeg snelle krakers en rustige, langzame, maar ook agressieve momenten. De balans is goed gevonden. Noemenswaardig zijn het stampende en catchy Fiddle Of Time, het knap in elkaar stekende Time To Be King en het zeer emotionele The Dark Road. Deze laatste heeft veel weg van een Whitesnake-ballade, iets wat me tijdens de luistersessie niet was opgevallen. Prachtig ingezongen door Jorn, misschien wel het mooiste moment van het album.

Tja, Jorn... één van de eisen bij zijn terugkeer was dat er wat meer rekening met de mogelijkheden van zijn stem gehouden diende te worden. Om zijn stembanden te sparen moest er minder gekrijst worden. Maar eerlijk gezegd valt het me niet op dat hij zich nu meer inhoudt. Integendeel, hij zingt doodnormaal de sterren van de hemel en doet me meerdere malen verbazen. Wat een genot toch om zijn stem samen met de sterke muziek van Masterplan te horen. De band is terug met een album dat zich kan meten met het debuut. Die wordt niet evenaard, want daarvoor was de impact van destijds te groot. Dat doet er niet toe, Time To Be King is verplichte aanschaf!

Tracklist:
1. Fiddle Of Time
2. Blow Your Winds
3. Far From The End Of The World
4. Time To Be King
5. Lonely Winds of War
6. The Dark Road
7. The Sun Is In Your Hands
8. The Black One
9. Blue Europa
10. Under The Moon

Score: 90 / 100

Reviewer: Rene
Toegevoegd: 27 mei 2010

Koop dit album in

Meer Masterplan:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Erwin op 27-05-2010 om 19:06u
Score: 88 / 100

Prima album dit, helaas niet zo goed als het debuutalbum, maar ten opzichte van het laatste album zit Masterplan weer in een stijgende lijn. Uiteraard speelt de stem van Jorn Lande daar een grote rol bij. Wat past zijn stem goed bij de krachtige muziek! Mijn favoriete nummers zijn Blue Europa (hoe die Jorn Lande het woord 'Europa' zingt, bijna zo krachtig als Rammsteins Till Lindemann) en Far from the end of the world. Overigens is de bonustrack Kisses from you bepaald niet in de stijl van Masterplan en een mooi voorbeeld dat Jorn ook behoorlijk gay en nat kan klinken... Zo hoor ik hem liever niet xD!

PS. Het wordt niet evenaart? Verder goede review though!

Reactie van VADERNL op 27-05-2010 om 20:00u
Score: 90 / 100

Goede review....helemaal mee eens.
Toppertje;)

Reactie van Rene op 27-05-2010 om 20:53u
Score: 90 / 100

@ Erwin: je hebt helemaal gelijk.... een goede review! :P

Reactie van Metalrockx op 29-05-2010 om 13:08u
Score: 95 / 100

Het album is zeker beter dan Aeronautics, maar het debuut kloppen is quasi onmogelijk, want dat is een absolute klassieker.

Toch zit dit album dicht in de buurt en wordt het na iedere beluistering beter. In tegenstelling tot de eerste 2 albums is Uli Kuchs verdwenen en tesamen met hem zijn dubbelbassdrum geluid. Hierdoor klinkt het album minder als standaard powermetal, wat de grotere variatie ten goede komt.

Eigenlijk klinkt dit nog meer dan vroeger als een kruising tussen Masterplan anno 2003 en Jorn's solowerk. Waarbij dit album superieur is aan voornoemd solowerk door het betere guitaarwerk en geluid en (nog) sterkere composities.

Ik heb de japanse editie sinds gisteren, aangezien ik "Kisses from you" wel een knap Queen achtig bonusnummer vond, doch niet echt vond passen in hun repertoire. De Japanse bonus "Never walk alone" is echt wel een steengoed nummer met schitterende zang. Zonde dat ze het beste bonusnummer voor Japan reserveerden...

Reactie van René op 12-06-2010 om 23:35u
Score: 90 / 100

Sterk album.

Reactie van Rene op 12-06-2010 om 23:41u
Score: 90 / 100

aanvulling:

Jorn klinkt op het bonus nummer " kisses from you" af en toe als Roger Glover...r.i.p Ronnie

Grappig nummer