Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

Keep Of Kalessin - Reptillian
Jaar van release: 2010
Label: Indie Recordings/Nuclear Blast
Keep Of Kalessin - Reptillian
Ik heb Keep Of Kalessin sinds Through Times Of War altijd een erg interessante band gevonden. Stonden dat debuut en opvolger Agnen nog vooral in het teken van rauwe (doch melodieuze) black metal met invloeden uit de thrash; op Armada uit 2006 werd die sound grotendeels overboord gekieperd. Geen probleem, aangezien de band met die modernere melodische black metal sound veel nieuwe fans aan zich wist te binden.

Nu is het inmiddels tijd voor album nummer zes, als we het mini-album Reclaim niet meetellen. De band heeft mijns inziens wat goed te maken, want met het gladde Kolussus kon ik persoonlijk weinig. Degelijk album hoor, maar ook niet meer dan dat. Reptillian maakt echter vanaf het begin duidelijk dat de band er wat meer de beuk in gooit. De ferme thrashriffs hebben een prominentere plek gekregen en Thebon durft weer rauw en agressief uit te halen. De songs zijn bovendien sterk, wat blijkt uit epische krachtpatsers als The Awakening en Judgement. Vlak ook zeker de brute pracht van opener Dragon Iconography niet uit, want het nummer ontpopt zich door de weergaloze opbouw tot een ware kraker.

Helaas staan er ook een aantal minder sterke tracks op het album. Zo is het songfestivalnummer The Dragontower een zoetige aaneenschakeling van clichés. De zeikerige zang werkt ook niet echt mee, waardoor ik me afvraag waarom ze dit drakerige liedje op de plaat hebben gezet. De agressie ontbreekt hier namelijk volledig. Dark As Moonless Light is overigens niet heel veel beter, vanwege de nogal matige zanglijnen. Het navolgende The Divine Land bevat ook geen echte hoogtepunten. Gelukkig is er dan nog de geweldige afsluiter Reptilian Majesty waarin de band ongelofelijk stevig van leer trekt. Met een duizelingwekkende vaart sleuren de leden je door een waar epos waarin melodie en bikkelharde riffs op een smaakvolle manier tot een indrukwekkend totaalgeluid zijn samengesmolten. Het nummer duurt bijna een kwartier en mag zonder twijfel beschouwd worden tot één van de beste Keep Of Kalessin tracks tot nu toe.

Ondanks een paar inkakmomenten is de nieuwe plaat van deze Noren zeker een genietbare luisterervaring geworden. De mannen weten wat componeren is en geven gelukkig wat meer gas dan op het voorgaande album. Productioneel heeft men de zaakjes ook nog eens goed op orde. Hoewel Reptilian geen perfecte plaat is, zal de cd ongetwijfeld in de smaak vallen bij de liefhebbers van goedgespeelde en kunstzinnige extreme metal. De wazige hoes met drakenkop laten we voor het gemak maar even buiten beschouwing.

Tracklist
1. Dragon Iconography
2. The Awakening
3. Judgement
4. The Dragontower
5. Leaving The Mortal Flesh
6. Dark As Moonless Night
7. The Divine Land
8. Reptilian Majesty

Score: 82 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 11 mei 2010

Koop dit album in

Meer Keep Of Kalessin:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Keep Of Kalessin - Reptillian
Reactie van joeri op 12-10-2010 om 16:48u
Score: 85 / 100

ik vind dit zeker een goed album
en zo zie je maar dat smaken verschillen want ik vind
Dark As Moonless Light juist wel een geweldig nummer met de cleane gitaar als intro

Keep Of Kalessin - Reptillian
Reactie van Metalfuel op 03-09-2012 om 10:35u
Score: 90 / 100

Dit album is voor mij de eerste kennismaking met KOK. Wat een furie deze band, heerlijk. Ik moet ook maar even wat meer muziek van deze houthakkers in huis halen.