Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-09-2021

Methusalem - Unite And Conquer
Jaar van release: 2010
Label: Eigen beheer
Methusalem - Unite And Conquer
Na een bestaan van tien jaar ziet het Friese Methusalem eindelijk de mogelijkheid om met een album te komen. Sommige mensen kennen deze heavy metalact van de in 2005 verschenen mcd Sentenced To Rock of de vele optredens die in het land gegeven zijn. Onlangs werd nog aangekondigd dat de band wat van geluid veranderd is. Ik kan alvast zeggen dat dat klopt, maar die verandering is (gelukkig) niet drastisch.

De muziek klinkt slechts iets moderner. Qua marketing zal het een tactisch goede zet zijn. Voor de rest is het op en top ouderwetse heavy metal dat het nieuwe Unite And Conquer bevat. Iron Maiden zal ongetwijfeld tot de belangrijkste invloeden behoren. Luister daarvoor maar eens naar de prachtige twinsolo’s. Jan Veenstra en Dennis Hoekstra zijn perfect op elkaar ingespeeld en dat levert veel gaaf gitaarwerk op. Methusalem maakt absoluut indruk met alle variatie en spelplezier die het op dit schijfje laat horen.

Alle songs zijn stuk voor stuk de moeite waard. Luister vooral eens naar lekker swingende tracks als Get Ready To Rock en Lock And Load. Cliché en cheesy als de pest, maar catchy en gegarandeerd een feest om live te horen. Alleen de ballad Brothers In Arms doet me niks. Dat is vooral te wijten aan zanger Harold de Vries, die best goed zingt, maar bij het langzamere werk me iets te slijmerig klinkt.

Het is alleen jammer om te zien dat Methusalem na al die jaren nog geen platendeal heeft weten te bemachtigen. Dit is een exportproduct waarvoor we ons absoluut niet hoeven te schamen. De band herinnert me op een prettige manier aan de betere rock- en metalbands die de afgelopen decennia rijk zijn. Ondanks het wat modernere geluid een verplichte aanschaf voor liefhebbers van traditionele metal.

Tracklist:
1. Hardrock Showdown
2. Go All The Way
3. Forever
4. Brothers In Arms
5. Running In Circles
6. Get Ready To Rock
7. Thunder
8. Lock & Load
9. Unite And Conquer

Score: 84 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 26 april 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Bob op 11-08-2010 om 19:35u
Score: 90 / 100

1 van de beste nederlandse acts op het moment.

Reactie van Rene Rook op 09-06-2011 om 18:45u
Score: 95 / 100

Inderdaad; methusalem is een band om te koesteren. Ik vind echter niet dat hun werk veel cliches zou bevatten. Hun sound is weliswaar geinspireert; maar zeker geen slappe kopie van anderen. Als ik de keuze heb tussen een concert van hen of sommige hoofdacts die ook op Waldrock waren; dan koos ik zeker voor Methusalem.