Enquête

Wat is jouw favoriete blackmetalgerelateerde song?

Bathory – A Fine Day To Die
Behemoth – Ov Fire And The Void
Burzum – Dunkelheit
Carach Angren – When Crows Tick On Windows
Celtic Frost – Circle Of The Tyrants
Cradle Of Filth – From The Cradle To Enslave
Darkthrone – Transilvanian Hunger
Deafheaven – Dream House
Deströyer 666 – I Am The Wargod
Dimmu Borgir – Progenies Of The Great Apocalypse
Dissection – Where Dead Angels Lie
Emperor – I Am The Black Wizards
Immortal – Withstand The Fall Of Time
Kvelertak – Mjød
Marduk – Panzer Division Marduk
Mayhem – Freezing Moon
Mercyful Fate – Satan's Fall
Primordial – Empire Falls
Samael – Baphomet's Throne
Satyricon – Mother North
Taake – Myr
Venom – Black Metal
Wiegedood – Ontzieling
Windir – Journey To The End
een andere blackmetalgerelateerde song, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

    9 januari:
  • Hexis
  • Shadow Of Intent, Aversions Crown, Angelmaker, The Last Ten Seconds Of Life en Distant
Kalender
Vandaag jarig:
  • Aaro Koponen (Nailed Coil) - 34
  • Dennis Dunaway (Alice Cooper) - 75
  • Fabian Merkt (Coronatus) - 39
  • Paul H. Landers (Rammstein) - 57

Vandaag overleden:
  • Matt Williamson (Power Of Omens) - 2006
  • Nicholas "Razzle" Dingley (Hanoi Rocks) - 1984
Review

The Ocean - Heliocentric
Jaar van release: 2010
Label: Metal Blade Records

The Ocean - Heliocentric

Het Duitse muziekcollectief The Ocean vond de tijd weer eens rijp om een werkje af te leveren. In navolging van Precambrian presenteert het gezelschap rondom Robin Staps daarom deze maand Heliocentric en net zoals zijn voorganger is deze release een tweeluik. Binnenkort volgt namelijk het tweede deel onder de naam Anthropocentric. Niet geheel tegen de verwachting in is ook Heliocentric een conceptalbum geworden.

Was het op Precambrian nog de geologie die als basis diende voor de teksten, nu is het de beurt aan religie. Het heliocentrisme is namelijk de theorie dat de planeten om de zon draaien in plaats van om de aarde. Dat de kerk nogal wat moeite had met dit soort theorieen die als eerste voorgesteld werden door Copernicus en Galileo Galilei, blijkt wel uit het feit dat de sterrenkundige Giordano Bruno op de brandstapel zijn einde vond, vanwege zijn destijds 'radicale ideeën'. En zo is dit album dus een polemiek tegen het christendom geworden (meer hierover in het binnenkort hier te verschijnen interview met Robin Staps).

Noemenswaardig is in ieder geval het design van het hoesje. Een heuse instelbare sterrenkaart siert de voorkant op en aan de binnenkant vinden we een stel kaarten van die nog het meest weg hebben van tarotkaarten. Op de achterkant daarvan zijn de teksten van de nummers te vinden. Martin Kvamme, de ontwerper van deze hoes, heeft er weer een waar kunstwerk van gemaakt. Maar wat heb je aan een goede hoes als de inhoud troep is?

Nou, van troep is geenszins sprake. Na een intro van een kleine twee minuten begint de polemiek met het nummer Firmament waarin het bijbelse scheppingsverhaal wordt verteld (Genesis 1:6-20). Muzikaal gezien begint het nummer rustig op een haast Tool-esque polyritmische wijze. In tegenstelling tot Precambrian wordt er op dit album wèl afgewisseld met harde stukken en na ruim viereneenhalve minuut barst het met Mastodon te vergelijken geweld dan ook los. Als het gaat om referenties aan bands kan ik sowieso nog wel een tijdje door gaan. Epiphany doet vooral door de strijkers erg denken aan Apocalyptica. Metaphysics Of The Hangman doet denken aan Isis. En toch is er een lijn te ontdekken in de tentoongestelde diversiteit.

Zonder geforceerd te klinken worden alle postmetal- en postrockkunsten uit de kast gehaald terwijl er tegelijkertijd toch een eenheid wordt gekweekt. Polyritmisch, traag, slepend, rossend, ontspannen, onderdrukte woede, gecontroleerde uitbarstingen... alles is terug te vinden op deze plaat.

Een kritische noot moet wel geplaatst worden voor de fans van het eerste uur. Er moet gezegd worden dat The Ocean hier en daar wel wat soft geworden is. De post-metal is wat minder prominent aanwezig. Een pianonummer als Ptolemy Was Wrong zal door de gemiddelde metalhead ongetwijfeld als emogeneuzel aan de kant geschoven worden en dat maakt dit album waarschijnlijk wel even slikken is, maar aan de andere kant ook een ontdekking van wat nieuws. The Ocean heeft wat dat betreft het herkenbare eigen geluid van Precambrian voort weten te zetten en hoewel er dus een paar nummers in een wat lagere versnelling worden aangeleverd, is dit toch weer een prachtwerkje geworden.

Tracklist:
1. Shamayim
2. Firmament
3. The First Commandment Of The Luminaries
4. Ptolemy Was Wrong
5. Metaphysics Of The Hangman
6. Catharsis Of A Heretic
7. Swallowed By The Earth
8. Epiphany
9. The Origin Of Species
10. The Origin Of God

Score: 91 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 21 april 2010

Meer The Ocean:

The Ocean - Heliocentric
Reactie van Een Metalfan op 21-04-2010 om 13:46u

weer een pareltje inderdaad!

The Ocean - Heliocentric
Reactie van enchant op 22-04-2010 om 11:16u

Het gegeven dat de band ten strijde trekt tegen het Christendom - waarvoor zich zeker in onze contreien enkel nog 90-jarigen in bejaardenflats interesseren - vind ik een serieuze smet op de prachtige muziek die ze maken.
Als je een echte vent bent, trek je ten strijde tegen élke vorm van georganiseerde religie, of zouden deze jongens daar de ballen niet voor hebben? De éne religie indoctrineert nog meer dan de andere, beklemt persoonlijke ontwikkeling met absurde regeltjes, predikt ongelijkheid tussen man en vrouw, en slaagt er allesbehalve in een troost te zijn voor mensen die hier nood aan hebben. Maar goed... De band maakt goeie muziek.

The Ocean - Heliocentric
Reactie van Wouter op 22-04-2010 om 16:59u

@enchant: Hoewel ik je punt kortzichtig vind, zul je in ieder geval een aantal antwoorden vinden in het binnenkort hier te verschijnen interview met Robin Staps.

The Ocean - Heliocentric
Reactie van Billy op 24-04-2010 om 23:35u

Dat is zeerzeker kortzichtig, hij gebruikt het christendom maar het slaat in principe op bijna elke religie.

Wil ook nog even kwijt dat de gemiddelde metalfan dit ook niet snel mooi vind al is het misschien wel het meest softe album van The Ocean ooit.
Ik vind het echt een fantastisch album en ik denk dat, net als in het vorige 2 cd tellende project, de volgende veel harder word.
Hij wou volgens mij oorspronkelijk het vorige album ook al in 2 delen uitbrengen maar had daar toen niet het geld voor of iets dergelijks,

xx Billy

The Ocean - Heliocentric
Reactie van Elly op 26-04-2010 om 23:00u
Score: 78 / 100

Het is zeker een goed album en naar meer luister beurten wordt het alleen maar beter (waarschijnlijk omdat je dan gaat wennen aan de zang). Sommige nummers hebben inderdaad weinig met metal te maken, maar de prachtige piano stukken compenseren het weinige gitaarspel op dit album. Als minpunt vind ik wel dat de zang veel te veel boven de muziek uitkomt.

The Ocean - Heliocentric
Reactie van enchant op 03-05-2010 om 09:38u
Score: 82 / 100

@ Wouter: Heb het interview ondertussen gelezen. Begrijp nu waarom hij het Christendom viseert... ;-)
Goeie plaat, maar kan me voorstellen dat niet iedereen die mening toegedaan is.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.