Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

06-03-2021

Ihsahn - After
Jaar van release: 2010
Label: Mnemosyne Productions

Ihsahn - After

Hoera, een nieuwe Ihsahn. Precies twee jaar na het uitkomen van angL is er van de meester van de progressieve black metal het album After, waarin hij wederom probeert de grenzen van het genre te verleggen. De acht nummers die dit schijfje telt, zijn onmiskenbaar van de hand van Ihsahn. Over het algemeen verschilt het geluid dan ook weinig van de vorige twee albums die hij als solist uit heeft gebracht. Hoewel het niet meer zo hard is als het werk uit de Emperor-periode zal het ook voor de fans die hem slechts van Emperor kennen bekend in de oren klinken. Echter is Ihsahn als solistisch project vooral een voortzetting van waar hij al met Peccatum aan begonnen was; duistere, complexe muziek die bol staat van gevoelens van eenzaamheid, weemoed en soortgelijks. Uiteraard bevat After ook weer een aantal sfeervolle soundscapes zoals op vorige albums, daarnaast kent het ook weer wat ruigere episoden.

Het album opent bekend met The Barren Lands geheel in de lijn van zijn vorige albums. De grote verrassing komt dan ook pas bij A Grave Inversed wanneer er door de complexe melodielijnen een steeds meer in het oog springende saxofoon geweven wordt. Ex-Jaga Jazzist saxofonist Jorgen Monkeby neemt deze partijen voor zijn rekening en doet dat met volle overgave. Net als bijvoorbeeld saxofonist John Zorn probeert hij het uiterste uit het instrument te halen, en dat beperkt zich zeker niet tot simpele riedeltjes. Door het toevoegen van dit in het oog springende instrument als extra dimensie, weet Ihsahn After verder te brengen dan ‘slechts’ een verlenging van angL.

Ihsahn weet ook op zijn derde solo-uitgave de luisteraar weer van minuut tot minuut geboeid te houden. Het doorspekken van deze extreme muziek met het heerlijk virtuoze geluid van een saxofoon waar het uiterste van wordt gevraagd, doet denken aan projecten van jazzmusici als Naked City en Painkiller, waarbij er ook werd gestreefd om grenzen van genres op te zoeken en deze te verbreden. Een taak die gezien zijn uitstekende staat van dienst bij Ihsahn in prima handen is.

Tracklist:
1. The Barren Lands
2. A Grave Inversed
3. After
5. Undercurrent
6. Austere
7. Heaven’s Black Sea
8. On the Shores

Score: 92 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 4 april 2010

Koop dit album in

Meer Ihsahn:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Ihsahn - After
Reactie van Gekke Billy op 05-04-2010 om 02:11u
Score: 95 / 100

Een erg goed album, ik vind alleen niet dat het geluid hetzelfde is gebleven.
Ik vind vooral de productie op deze plaat echt veel beter, misschien wel het beste tot nu toe, in zijn solocarrière bedoel ik dan.
Zijn 'sound' in het algemeen komt op deze plaat ook heel erg goed tot zijn recht, ik vind het een soort van samenvatting van zijn vorige 2 albums maar dan met flink wat peper in de reet.
De saxofoon is ook echt geniaal.
xx Billy

Ihsahn - After
Reactie van Erik op 06-04-2010 om 16:37u
Score: 90 / 100

Waanzinnig album van een artiest die zich wil blijven ontwikkelen!

Ihsahn - After
Reactie van Erwin op 17-08-2010 om 20:38u
Score: 90 / 100

Ik houd niet van black metal, maar dit kan ik wel waarderen. Wat ik heb met progressive death metal van Opeth, heb ik ook met progressive black metal vsn Ihsahn.

Ihsahn - After
Reactie van Jeroen op 19-10-2010 om 19:27u
Score: 95 / 100

Beste album van 2010..

Ihsahn - After
Reactie van Quarlon op 07-08-2011 om 11:54u
Score: 78 / 100

Goed album maar de reactie hier vind ik wat overdreven. Niet elk nummer is zo goed. Heavens Black Sea bijvoorbeeld en de saxofoon is leuk voor even maar daarna vind ik het knap irritant worden.