Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Usurper - Twilight Dominion
Jaar van release: 2003
Label: Earache Records
Usurper - Twilight Dominion
Usurper was, en is tot op zekere hoogte, een band die als voornaamste doelstelling had het hooghouden van de unieke, typische jaren '80 thrash-met-wat-vroege-death-metal-sound van Celtic Frost, en in mindere mate Hellhammer. Anno 2003 heeft de band in de vorm van "Twilight Dominion" z'n zevende plaat uit, en de eerste die op het Amerikaanse label Earache verschijnt.

Ondanks dat de muziek van Usurper nog steeds hevig doorspekt is met invloeden van z'n Zwitserse inspiratoren, en Diabolical Slaughter's stemgeluid en stijl nog steeds sterk refereren naar Tom Warrior, gaat Usurper met "Twilight Dominion" meer een eigen muzikale kant op. Weliswaar blijft deze ontwikkeling voorlopig beperkt tot de overstap naar een wat meer Death Metal-gerichte sound en een wat afwisselendere vocale aanpak, maar toch. Usurper bewees met de vorige paar platen al meer te zijn dan een aspiratieloze tribute band (Warhammer bijvoorbeeld), maar een album als "Twilight Dominion" beschikt pas echt over de kwaliteiten om een hoop van de huidige generatie van extreme metalfans in aanraking te brengen met de glorieuze jaren '80 pioniers.
Het album, dat met bijna 60 minuten muziek vrij lang is voor een release van dit genre, is onderverdeeld in twee delen: "Total Metal Lust" en "Tales From the Chronovisor". Door de herkenbare structuren van de songs en vaak catchy refreinen blijft het album zonder meer gedurende het hele uur boeien.

Met het openingsnummers "Metal Lust" bevestigen de heren van Usurper nog maar eens dat zij de Manowar van de extreme metal zijn. De amusante teksten (van het kaliber zeer 'true'), in combinatie met het onstuimige ritme, maken dit nummer tot een geslaagd Metal-anthem in de stijl van "Metal Warriors" en "Metal Daze", alleen dan nog wat stoerder. Andere zeer geslaagde tracks zijn het Celtic Frostige "The Struggle of Tyrants", met een haast doomy benadering en gitaarmelodieën die alle tijd van de wereld hebben, de lompe in-your-face track "I Am Usurper" ("I am usurper, bow your head, DIE DIE!!!"), het zeer stevige "Utopian Nightmare", de gemene, zeer agressieve track "Invincible Overlords" (prima afwisselende zangstijlen) en de demonische kraker "The Oath of Silence".
De productie is in orde en het artwork is, zoals verwacht, natuurlijk weer schitterend.

De band heeft met "Twilight Dominion" een sterke plaat afgeleverd, en het is te hopen dat Usurper, door de deal met Earache, nu eindelijk eens de promotie krijgt die de band verdient.

Tracklist:
1. Metal Lust
2. The Struggle of Tyrants
3. She-Devil
4. Lycanthropic
5. I Am Usurper
6. Golem
7. The Descent
8. Utopian Nightmare
9. Invincible Overlords
10. Vatican Time Machine
11. The Oath of Silence
12. Perpetual Twilight

Score: 82 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 14 april 2003

Koop dit album in

Meer Usurper:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Usurper - Twilight Dominion
Reactie van Een_Metalfan op 15-04-2003 om 15:14u

Volgens mij is Earache een Engels label

Usurper - Twilight Dominion
Reactie van summoner op 15-04-2003 om 22:39u

Engels, kan best zo zijn, nu je het zegt... ik zal het even opzoeken, dan maak ik deze fout niet weer. Het zal wel komen omdat al die Amerikaanse Death Metal bands vroeger hun platen op Earache uitbrachten... :-)