Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Forcentury - Vanguard
Jaar van release: 2009
Label: Eigen beheer
Forcentury - Vanguard
Denemarken is nou niet bepaald het land waar we massaal de zon, zee en strand op gaan zoeken, maar op heavy metalgebied doet het met 5,5 miljoen inwoners helemaal niet slecht. Iedereen kent natuurlijk Mercyful Fate, Volbeat en Hatesphere. Sommigen zullen Artillery en Pyramaze nog wel kennen, en dan heeft ieder genre nog wel bands die een redelijke aanhang hebben.

Nu denk je dat Forcentury zich daar mooi tussen gaat worstelen. En eigenlijk is die gedachte niet zo heel gek, want als je naar Vanguard luistert, dan hoor je negen knappe songs. Ze zitten goed in elkaar, lekker gitaarwerk, goede productie die oudbollig noch te modern klinkt. Er is voldoende afwisseling en het klinkt origineel en dus reden genoeg om dit heavy metalplaatje 90 punten te geven.

Maar…
Johnn Thunder beschikt als zanger niet alleen over een vrij saaie stem, maar ook over geweldig accent. Het is verre van ‘majestic’, zoals de heren zelf zeggen. Het accent heeft als grappige bijwerking dat de teksten totaal anders geïntepreteerd worden. Rise Of The Machines wordt omgedoopt tot Rise Of My Sheets en zo kan ik wel nog wel een paar voorbeelden opnoemen. Het materiaal zelf is best sterk, maar dit is een typisch gevalletje, waarin de zanger voor flink wat minpunten zorgt. Aan de andere kant mag Forcentury best waardering vangen voor het feit dat iemand een album inzingt, in plaats op erg laffe wijze de plaat volblaffen met oersaaie grunts.

Tracklist:
1. Land of Mirrors
2. Thriugh the Eyes of Thunder
3. Speculator
4. Rise of the Machines
5. Bottom Line Zombies
6. Valhalla's Call
7. Love and Honour
8. Son of Poseiden
9. The Abyss

Score: 70 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 6 februari 2010

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]