Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-08-2020

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Jaar van release: 2009
Label: Sony Music
Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Them Crooked Vultures is de titel van zowel de band als hun debuutalbum. Niet zomaar een band, want in deze sterrenformatie komen we de levende legendes Josh Homme (Queens Of The Stone Age, Kyuss), Dave Grohl (Foo Fighters, Nirvana) en John Paul Jones (Led Zeppelin) tegen. Ik zeg in deze situaties altijd dergelijke ‘supergroepen’ me bijna altijd tegenvallen. Niet altijd dus, want Them Crooked Vultures levert een dijk van een plaat af.

Aangezien Josh Homme de zanger is, is het niet moeilijk vast te stellen dat de invloeden van QOTSA er het dikst bovenop liggen. Ieder bandlid heeft iets van zijn eigen band in de muziek gestopt. Dat maakt het geheel een wonderlijk banket van decennia aan rockhistorie. Het muzikale festijn is lekker ouderwets en toch vreselijk hip. Daarin ligt de kracht van dit album. De band weet furore te maken met hetzelfde geluid als bijvoorbeeld Cream veertig jaar geleden deed (luister bijvoorbeeld maar naar Bandoliers of het prachtige Scumbag Blues), maar heeft nog veel meer te bieden. Vreemde instrumenten en geluiden op voor- en achtergrond zijn enkel toegevoegde waarde en verhogen het luistergenot.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de geniale klasse van afzonderlijke nummers. Het bijna zwoele Nobody Loves Me And Neither Do I mondt uit in een heerlijke wildwaterbaan. Elephants neemt je zo mee naar de militaristische olifanten van Jungle Book. Die riff is een van de meest memorabele die ik de laatste vijf jaar gehoord heb. En zo kan ik over bijna elk nummer wel iets zeggen. Afwisseling is troef.

Kortom, met Them Crooked Vultures levert dit gezelschap de beste rockplaat van 2009 af. Neem de tijd om dit meesterwerk tot je te nemen, want na twintig luisterbeurten verveelt hij nog geen seconde en blijf je nieuwe dingen horen. Laat je deze plaat liggen, dan heb je echt alleen jezelf te pakken.

Tracklist:
1. Nobody Loves Me And Neither Do I
2. Mind Eraser, No Chaser
3. New Fang
4. Dead End Friends
5. Elephants
6. Scumbag Blues
7. Bandoliers
8. Reptiles
9. Interlude With Ludes
10. Warsaw Or The First Breath You Take After You Give Up
11. Caligulove
12. Gunman
13. Spinning In Daffodills

Score: 96 / 100

Reviewer: Ruud
Toegevoegd: 24 december 2009

Koop dit album in

Meer Them Crooked Vultures:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Gast op 24-12-2009 om 10:53u
Score: 100 / 100

Goede review dude

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Pepijn op 24-12-2009 om 14:01u
Score: 10 / 100

"Neem de tijd om dit meesterwerk tot je te nemen, want na twintig luisterbeurten verveelt hij nog geen seconde:"

20 luisterbeurten? 1 keer trok ik al niet! Wat een zeikmuziek.

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Bastiaan op 24-12-2009 om 17:03u
Score: 60 / 100

Een zware teleurstelling...

In het begin klonk het allemaal best aardig, maar had ik het gevoel dat het een groeiplaat was. Niet dus... na elke luisterbeurt werd het wat mij betreft minder...

Ik heb er een stuk of tien keer naar geluisterd enik denk niet dat ik er nog een keer tien uur voor over heb

Gemiste kans

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Erik op 24-12-2009 om 17:30u
Score: 90 / 100

Heerlijk album !

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Ard op 24-12-2009 om 19:41u
Score: 89 / 100

Erg goed album. En het leuke is...er zit m.i. nog veel meer in het vat.

Laat maar komen die albums

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Skip op 24-12-2009 om 20:48u
Score: 100 / 100

geweldige plaat, had ook niks anders verwacht :)
en in Dave's eigen woorden:

"Them Crooked Vultures will excist as long as it has to"

op de vraag of het bij 1 album zal blijven :D

BRING IT ON!!!!

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Daniel op 24-12-2009 om 21:28u
Score: 72 / 100

Aardig , maar niet meer dan dat. Komop zeg, met deze line-up wil ik minimaal 1-2 klassiekers horen en niet een aftreksel van de laatste QOTSA-plaat. Tuurlijk is het beter dan al die Nederlandse kloon-versies van QOTSA ala De Staat, Drive Like Maria, The Mad Trist, Heist etcetc, maar geniaal..? Nou nee, dat niet. De QOTSA (robotrock)formule is wat mij betreft uitgewerkt en niet meer urgent. Het is nu muziek voor de mainstream. Ik ben er klaar mee.

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Ronnie op 25-12-2009 om 00:54u
Score: 10 / 100

Zwakke plaat, heeft die recensent stront in z'n oren ofzo?????

Deze recensie is n afgang voor deze site. By the way, sinds wanneer zijn deze heren Grohl en Homme legendes? Daarvoor moet je toch wel iets meer gepresteert hebben dan teren op de misplaatste Cobain-legende en wat Masters of Reality/riffs kopieren.

Metalfan schaam u!!!

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Een Metalfan op 25-12-2009 om 11:21u

Zeg Ronnie, moet je altijd huilen als er iemand het niet met je eens is?

:' )

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van AutopsyPete op 26-12-2009 om 00:34u
Score: 90 / 100

Vette plaat als je het mij vraagt. Idd niks nieuws onder de zon maar dat zal nou ook niet de bedoeling geweest zijn. Feit is dat deze stukken beter is dan de laatste 2 QOTSA schijven, hoewel hij het niveau van "songs for the deaf" net niet haalt. Toch één van de beste rockplaten van 2009.

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Cosmic op 27-12-2009 om 12:37u
Score: 80 / 100

Bijzondere plaat, bijzondere formatie, bijzondere cross-over.
Dimensionale muziek, leuk voor af en toe.
Waar zou deze plaat eindigen als er een poll voor 'Beste Debuutalbum' gehouden zou worden?

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van metalhead op 28-12-2009 om 11:20u
Score: 66 / 100

Jullie zijn hartstikke nep gasten weest eerlijk. K*t recencies in deze tent zijn alleen voor mensen die het fijn vinden om onder het genot van bovengenoemde muziek rare dingen te doen. Waar blijven toch die serieuze METAL recensies? Want deze klamme shit gaat nergens over. Them crooked vultures... daar hadden ze het bij gamekings over. en dan nog niet eens die metalheads. als je een gay bent luister je naar metalfan!! Komop gasten, normaal reageer ik niet maar: Doe wat beter je best in 2010!

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Matthijs op 28-12-2009 om 14:00u

Normaal reageer je niet, maar je kan ook niet normaal reageren.

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van cornie op 29-12-2009 om 14:44u
Score: 70 / 100

Leuke rock plaat maar niet half zo goed als cosmic egg van wolfmother die jullie nog steeds niet beoordeeld hebben Jammer er is meer dan alleen deadmetal!!

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van Ruud op 29-12-2009 om 22:42u

Grappig dat de reacties uiteen lopen. Dat ik het een fantastische plaat vind wil niet zeggen dat iedereen zo moet denken. Wat dat betreft vind ik het jammer dat het zo negatief moet. Dit is slechts mijn mening. Ik hoop dat jullie dat ook beseffen.


Wat betreft Wolfmother kan ik heel makkelijk zijn. Daarvan hebben we de promo nooit gekregen. Ikzelf heb de cd onlangs gekocht, dus als ik tijd over heb, zal ik daar ook wel een review over schrijven.

Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Reactie van ZardoZ op 31-12-2009 om 11:11u
Score: 60 / 100

Ik heb heb geprobeerd met deze plaat, maar vind het niets bijzonders. Het dreutelt allemaal door zonder dat er veel beklijft. Ik vind het daarom juist een van de teleurstellingen van 2009!