Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-10-2020

Augury - Fragmentary Evidence
Jaar van release: 2009
Label: Nuclear Blast Records

Augury - Fragmentary Evidence

Je hebt van die bands die eigenlijk in geen enkel hokje te plaatsen zijn. Zo ook Augury (volgens Wikipedia betekent het woord 'vogelwichelaar' ten tijde van de oude Romeinen). Na het grijs draaien van de eerste release (Concealed) van deze Canadezen was ondergetekende toch wel erg nieuwsgierig of dit prachtwerkje overtroffen kon worden. Verblijd was ik dan ook toen Fragmentary Evidence op mijn deurmat viel.

Nadat je de eerste twee tracks beluisterd hebt gooi je het wellicht op death metal en is de gelijkenis met landgenoten Cryptopsy al gauw gemaakt. Snelle dubbel bass en zo mogelijk nog snellere gitaarsolo's ondersteund door lage grunts en growls. Maar deze vergelijking is veel te kort door de bocht. Ga je verder luisteren dan kom je ook jazz, fusion, folk, black metal en veel progressive tegen. Een ware worsteltocht door allerlei genres. Toch slaagt de band er wonderwel in om een geheel te smeden van deze totaal uiteenlopende stijlen. Zowel in de progressieve breaks à la Textures als tijdens de brute snelle death metal stukken zijn, mede dankzij een uitermate goede productie, alle instrumenten goed te onderscheiden en zijn de verschillende lagen goed te volgen.

Dat komt ook goed van pas bij de muziek die Augury brengt, want zij schuwen het experiment totaal niet. Op het nummer Brimstone Landscapes hoor je bijvoorbeeld de klaagzang van sopraan Leïlindel in samenzang met de grunts van de twee heren. Ook zij vliegen over het hele album van hot naar her in het gebruik van hun strot: black metal screams, death growls, folk grunts, cleane tegenzang, noem het maar op.

Helaas moet ik wel concluderen dat de plaat soms een beetje inkakt. Het is soms moeilijk om bij de les te blijven. Evenwel is Augury goed in staat om je op tijd weer wakker te schudden met rare ritmes en overgangen, of gewoon het volgende rosstuk. Nee, je hoeft je niet lang te vervelen bij deze cd.

Mocht je meer van recht-toe-rechtaan deathmetal houden dan is deze plaat niet voor je weggelegd. Echter kan je een potje death met een flinke progressive twist wel waarderen dan doe je er geen zeker geen miskoop aan om dit schijfje toe te voegen aan je collectie.

Tracklist:
1. Aetheral
2. Simian Cattle
3. Orphans of Living
4. Jupiter to Ignite
5. Sovereigns Unknown
6. Skyless
7. Faith Puppeteers
8. Brimstone Landscapes
9. Oversee the Rebirth

Score: 80 / 100

Reviewer: Wouter
Toegevoegd: 7 juli 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Augury - Fragmentary Evidence
Reactie van Metal Meepy op 06-05-2011 om 13:20u
Score: 96 / 100

Voor mij de beste plaat uit 2009. En vooral ook vanwege het geniale bass-werk van Dominic "Forest" Lapointe. Heel jammer dat hij Augury inmiddels heeft verlaten. Nou ja, gelukkig hebben we deze plaat nog - naast de 'Forest' filmpjes op Youtube...