Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

CKY - Carver City
Jaar van release: 2009
Label: Roadrunner Records

CKY - Carver City

Met de talloze releases die elke maand het levenslicht zien, is het moeilijk om je als band te onderscheiden. CKY is echter een geval apart. Na een reeks dvd’s van het gelijknamige project (dat later overging in de hitserie Jackass) groeide de populariteit van de band uit Pennsylvania sneller dan de werkeloosheid in Amerika van dit moment. Als je denkt dat het succes alleen aan de tv-serie te danken is, heb je het mis; CKY heeft een sound die zich met geen andere band laat vergelijken.

CKY, ofwel Camp Kill Yourself, wordt in 1998 opgericht. Al snel volgt het debuut Volume 1, waarvan enkele nummers als soundtrack voor de dvd-reeks van Bam Margera worden gebruikt. Dankzij deze exposure krijgt het viertal de mogelijkheid om veel te toeren. Vanaf het begin is het duidelijk dat de band een heel eigen geluid heeft, met het eigenaardige 96 Quite Bitter Beings als beste voorbeeld. Met Carver City is de band toe aan hun vierde album.

Carver City bevat elf nummers, die de ene keer rocken, de andere keer mysterieus klinken, maar altijd dat typische CKY-geluid hebben en direct herkenbaar zijn. Zanger/gitarist Deron Miller wil zijn geheim niet volledig prijsgeven, maar geeft wel aan dat zijn riffs eigenlijk death metalriffs in rockvorm zijn. Denk nu niet dat CKY ook maar iets met death metal te maken heeft, daarvoor hebben de sterk getunede gitaren een te grote metamorfose ondergaan. Dit zorgt er vervolgens voor dat een geluid ontstaat dat je uit duizenden herkent, terwijl ook de distinctieve zang van Miller niet valt te vergelijken met die van andere zangers. Uitschieters op Carver City zijn Hellions On Parade (het derde deel uit de ‘Hellview-trilogie’), Rats In The Infirmary (een knipoog naar de jaren tachtig) en de catchy tracks Imaginary Threats en A#1 Roller Rager.

Met een door de wol geverfd label als Roadrunner Records achter zich, zal CKY met Carver City ongetwijfeld hoge ogen gooien. Ook zonder de hulp van een major had dit album echter de weg van winkel naar consument wel gevonden. CKY heeft een unieke stijl en sound, en dat is iets wat je vandaag de dag niet heel vaak meer tegenkomt. Hiervoor verdienen de Amerikanen dan ook een groot compliment.

Tracklist:
1. Hellions On Parade
2. … And She Never Returned
3. Rats In The Infirmary
4. Imaginary Threats
5. The Boardwalk Body
6. Plagued By Images
7. Karmaworks
8. Woe Is Me
9. A#1 Roller Rager
10. Old Carver’s Bones
11. The Era Of An End

Score: 85 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 15 mei 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Old Mhb op 15-05-2009 om 19:35u
Score: 70 / 100

Die 70 krijgen ze van mij omdat ze idd nogal een speciale sound hebben en dat eert ze omdat dat feit alleen al een prestatie op zich is op de oververzadigde markt.

Voor de rest vind ik het een klotealbum dat ik toch niet direct wil wissen. Nu valt het me tegen maar bepaald aspecten van het album blijven hangen. Ik weet niet goed wat ik hiermee aan moet. De hoes vind ik wel knap en misschien geef ik binnen een paar weken wel een rijpere reactie.
Dikke pluim voor Edo die het aandurfde om een moeilijk album als dit te reviewen en dat nog goed deed ook.
1 ding vraag ik me wel af. Namelijk hoeveel keer je dit album hebt gehoord voor je het review schreef.