Enquête

Wat is jouw favoriete studio-album uit november 2021?

Archgoat – Worship The Eternal Darkness
Black Label Society – Doom Crew Inc.
Bullet For My Valentine – Bullet For My Valentine
Converge & Chelsea Wolfe – Bloodmoon: I
Crazy Lixx – Street Lethal
Cynic – Ascension Codes
Der Weg Einer Freiheit – Noktvrn
Exodus – Persona Non Grata
Gov't Mule – Heavy Load Blues
Hemelbestormer – Collide & Merge
Hypocrisy – Worship
In Mourning – The Bleeding Veil
Khemmis – Deceiver
Lock Up – The Dregs Of Hades
Lordi – Superflytrap / Lordiversity
Negură Bunget – Zău
Obscura – A Valediction
Omnium Gatherum – Origin
Proscriptor McGovern's Apsû – Proscriptor McGovern's Apsû
Rhapsody Of Fire – Glory For Salvation
Stormkeep – Tales Of Othertime
Swallow The Sun – Moonflowers
Unleashed – No Sign Of Life
Voices – Breaking The Trauma Bond
een ander album uit november, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

Geen concerten bekend voor 06-01-2022.
Kalender
Vandaag jarig:
  • Anders "Andy" Johansson (Diablo Swing Orchestra) - 43
  • Freddy Persson (Nostradameus) - 45
  • Randy Rhoads (Ozzy Osbourne)† - 65
  • Tim Roth (Into Eternity) - 46

Vandaag overleden:
  • Huddie "Lead Belly" Ledbetter - 1949
Review

My Dying Bride - For Lies I Sire
Jaar van release: 2009
Label: Peaceville Records
My Dying Bride - For Lies I Sire
De avond is gevallen en een dikke mistlaag maakt zich meester van het drassige moeraslandschap. Het is koud en angstvallig stil, je hoort alleen het geluid van je voetstappen op de sompige ondergrond. Af en toe bekruipt je het gevoel dat er iets of iemand achter je loopt hetgeen niet het geval is. Wat doe ik hier op deze godvergeten plek. Mijn vrouw had me zo nog afgeraden om naar deze plek af te reizen, maar het moeten haast onverklaarbare oerinstincten zijn die mij hier hebben gebracht, instincten die sterker zijn dan mijn verstand. Opeens merk ik dat ik niet verder kan lopen, het lijkt wel of iets of iemand mijn benen aan het blokkeren is. Damn, ik merk dat ik de ondergrond aan het verliezen ben, al gauw komt het besef dat ik terecht gekomen ben in drijfzand. Paniek begint zich meester te maken over mijn lichaam en langzaam maar zeker dreigen modder en gras in mijn mondhoeken terecht te komen. Ik schreeuw zo hard als ik nog kan in de hoop dat iets of iemand me hoort. Dan opeens verschijnt er een verblindend licht aan de horizon waardoor ik gedwongen wordt mijn ogen te sluiten. Het is muisstil en ik besluit mijn ogen weer te openen en dan……dan besef ik dat ik ben terecht gekomen op de bank in mijn woonkamer, waar ik zie dat mijn CD-speler zojuist is gestopt met het afspelen van het nieuwe album van My Dying Bride.

De muziek van My Dying Bride behoeft eigenlijk geen introductie meer. Deze band weet al jaren als geen ander met haar muziek de meest sombere, kille, depressieve en ijzingwekkende gevoelens bij je naar boven te halen. Love us, or hate us is dan ook vaak het credo van de band. My Dying Bride is verder geen band die op elk album volledig andere muziek maakt. Wel verwerkt de band in haar muziek steeds weer andere kleine elementen die ertoe bijdragen dat de albums een bepaalde aantrekkingskracht hebben. Maar ten allen tijde is de kwaliteit van de muziek van een zeer hoog niveau. Zo is het ook gesteld met alweer het tiende studioalbum For Lies I Sire. Aan motivatie zal het niet gelegen hebben om van het tiende album een succes te maken, dit omdat er op het nieuwe album een aantal nieuwe bandleden meespelen. Ten opzichte van het vorige album zijn Katie Stone (toetseniste/violiste), Lena Abé (bas) en Dan Mullins (drums) er voor het eerst bij.

Het album start met wat getokkel en de overbekende stem van zanger Aaron, maar al gauw komen de eerste echte doomy gitaren aan de orde vergezeld van sferische vioolklanken. Jawel, de viool is weer nadrukkelijk aanwezig in de de muziek van My Dying Bride. De openingstrack My Body A Funeral is een typisch My Dying Bride nummer en daarmee dan ook een perfecte entree tot het album. De band gaat verder met het fantastische nummer Fall With Me. Dit nummer begint zeer dreigend en zwaar om daarna zelfs over te gaan in typische metal. Het lijkt er op een bepaald moment zelfs op dat de band een ode brengt aan Iron Maiden. Het echte hoogtepunt van het album is echter het nummer The Lies I Sire. De kracht van dit nummer is de pure eenvoud van die ene geweldige doomy riff die je keer op keer terug hoort en de kille sfeer die het nummer uitademt. Dit nummer gaat bij mij keer op keer in de repeat. Verdere pareltjes op dit album zijn de nummers Santuario Di Sangue, met dat geweldige tussenstukje met creepy vioolgeluid en het venijnige A Chapter In Loathing. Dit laatste nummer bevat volgens mij de snelste stukken (bijna blastbeat), sinds het nummer God Is Alone van de EP Symphonaire Infernus Et Spera Empyrium uit 1991.

Ik ben zeer enthousiast over dit album, maar is dit nu dan ook het beste album ooit van My Dying Bride? Daarop kan ik duidelijk een “nee” op antwoorden. De albums The Angel And The Dark River en As The Flower Withers zullen wellicht wel nooit meer overtroffen worden. Deze albums waren hun tijd vooruit en wisten je destijds enorm te overrompelen. For Lies I Sire verrast me niet, echter het nieuwe album laat wel een band in topvorm horen die naar mijn mening wel heel dicht in de buurt is gekomen van deze twee mijlpalen. Deze vernieuwde band kan in ieder geval nog jaren mee en dat is ook een belangrijk gegeven in deze dagen waar de grijze middenmoot maar groter en groter wordt. Wat echt opvalt is dat eenvoud het hele album siert, eenvoud is het sleutelwoord en over het geheel is er op het album ietwat meer ruimte voor rust en bezinning. Over rust en bezinning gesproken, ik ga nog eens even lekker wegdromen op de muziek van My Dying Bride.

Tracklist:
1. My Body A Funeral
2. Fall With Me
3. The Lies I Sire
4. Bring Me Victory
5. Echoes From A Hollow Soul
6. Shadowhaunt
7. Santuario Di Sangue
8. A Chapter In Loathing
9. Death Triumphant

Score: 89 / 100

Reviewer: Ard
Toegevoegd: 23 maart 2009

Meer My Dying Bride:

My Dying Bride - For Lies I Sire
Reactie van e-RIC op 23-03-2009 om 14:02u
Score: 90 / 100

My Dying Bride is al jaren een vaste waarde in het doomgenre en staat garant voor kwaliteitsmuziek. Zo ook dit keer. `For Lies I Sire` is een geweldig album geworden, waarmee ze nogmaals die ene vreselijke uitglijder in hun bestaan `34.788%...Complete´ voorgoed weggepoetst hebben. En Ard...complimenten voor de review.

My Dying Bride - For Lies I Sire
Reactie van margrave op 23-03-2009 om 14:23u
Score: 85 / 100

cd is goe. ma vindt de revieuw ook wel fantastisch gedaan XD

My Dying Bride - For Lies I Sire
Reactie van Anjaaah op 23-03-2009 om 16:20u

Ik heb hem nog niet geluisterd, maar na het lezen van deze prachtige recensie ga ik dat meteen doen. *kijkt even naar buiten* Het is er ook wel weer voor...

My Dying Bride - For Lies I Sire
Reactie van Dirk op 24-03-2009 om 16:20u
Score: 89 / 100

Idd sterke review en sterke plaat. Mijn persoonlijke favoriet van MDB blijft wel Turn Loose the Swans.

My Dying Bride - For Lies I Sire
Reactie van Jasper op 25-03-2009 om 14:57u
Score: 90 / 100

Ik vind de nieuwe plaat weer erg goed, alleen vind ik het jammer dat er dit keer zeer weinig grunt op de plaat staat.. (kleinigheidje ;-)

My Dying Bride - For Lies I Sire
Reactie van Remco op 26-03-2009 om 22:14u
Score: 10 / 100

Errug goede review van een fantastische cd!!!

My Dying Bride - For Lies I Sire
Reactie van Remco op 26-03-2009 om 22:15u
Score: 100 / 100

oeps verkeerde score gegeven in de vorige :)

My Dying Bride - For Lies I Sire
Reactie van Ratt op 26-03-2009 om 23:49u
Score: 85 / 100

Mooie review....Je kan zo een boek gaan schrijven :-)

My Dying Bride - For Lies I Sire
Reactie van Quarlon op 08-08-2011 om 22:27u
Score: 92 / 100

Eerste alinea van deze review is natuurlijk volstrekt belachelijk maar feit iis dat de cd echt magistraal is. Met turn loose the swans misschien wel het beste tot nu toe van My Dying Bride. Het begin en het eindnummer zijn mijn favorieten. Echt ongelofelijk mooi. Voor mij is er geen enkle band die zoveel emotie los weet te maken als My Dying Bride. Deze muziek lusiter je niet met je oren maar met je ziel.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.