Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

HDK - System Overload
Jaar van release: 2009
Label: Season of Mist

HDK - System Overload

Een van de eerste echt grote verrassingen van het jaar komt van eigen bodem, namelijk van de hand van Sander Gommans. Bekend geworden als gitarist en songwriter bij het recent ter ziele gelegde After Forever, was het tijd voor hem om zijn project HDK, wat staat voor Hate Death Kill, om te zetten in een geweldig debuut met titel System Overload. Naar eigen zeggen zat Gommans tijdens het schrijven van deze plaat vol haat, walging en boosheid net voor zijn burn out. Het is dus een album met een wat duistere inslag geworden die zich zowel tekstueel als muzikaal laat blijken, en flink wat harder dan je misschien zult verwachting na de link met After Forever.

Het is moeilijk een stempel te drukken op dit System Overload, er gebeurt namelijk een hoop waarbij er wordt geput uit een breed muzikaal spectrum. Zo horen we bijvoorbeeld een flinke dosis thrash, progressieve rock en iets wat alleen maar te benoemen valt als experimentele metal. Een bonte mengeling van stijlen die uitdagend is, maar niet zo complex dat er niets meer van te bakken valt. Het zijn stuk voor stuk sterke solide songs die weten te pakken en interesseren. HDK is daarmee misschien nog wel het beste te vergelijken met Peccatum en het solo-werk van Ihsahn, maar dan met een duidelijkere thrash-inslag.

Buiten Sander Gommans zelf, Peter Vink op basgitaar en Ariën van Weesenbeek op drums, doet er een enorme hoeveelheid aan gastmusici mee waaronder zeker niet de minsten. Zo horen we bijvoorbeeld Arjen Lucassen en Marcel Coenen op gitaar, Joost van den Broek op keyboards en vocalen van onder andere Andre Matos en Amanda Somerville. De rits met gastmuzikanten alleen al zegt genoeg over de muzikale diversiteit die er op System Overload te vinden is.

Het is moeilijk enkele hoogtepunten te noemen, en de enige tip die ik lezers dan ook geven kan is zo snel mogelijk deze plaat aanschaffen of eens proefluisteren op de MySpace-pagina van Sander Gommans.

Tracklist:
1. System Overload
2. Request
3. Let Go
4. Terrorist
5. Pedestal
6. On Hold
7. Breakdown
8. March
9. Perfect
10. Fight or Flight
11. Fine Lines

Score: 95 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 18 februari 2009

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Een Metalfan op 20-02-2009 om 14:01u
Score: 90 / 100

echt een verrassend sterk album.

Reactie van Stormblast op 28-02-2009 om 21:37u

Had dit niet verwacht maar vind dit een erg sterke plaat

Reactie van Marco op 05-03-2009 om 13:20u
Score: 90 / 100

Puik schijfje.
Dit gaat hoge ogen gooien ook internationaal dat kan niet anders.
Een van de beste CD´s van dit prille jaar ,zoniet de beste en nu hopen dat ze ook live gaan spelen. Mensen die van een beetje complexe Metal houden moeten meteen luisteren je hebt een paar luisterbeurten nodig maar dan ben je verkocht ,een echt groeialbum met zeer veel kwaliteit