Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

HDK - Serenades Of The Netherworld
Jaar van release: 2014
Label: Revolutionary Records

HDK - Serenades Of The Netherworld

Geduld is een schone zaak, want na een stilte van vijf jaar na het uitkomen van het fantastische album System Overload, is Sander Gommans terug met een volledig nieuwe plaat van zijn project HDK. Het heet Serenades Of The Netherworld en wanneer je bekend bent met dat eerste album uit 2009, kun je niet anders dan hoge verwachtingen hebben. Gelukkig worden die verwachtingen schijnbaar moeiteloos ingelost.

Net als voorganger System Overload is Serenades Of The Netherworld vanaf de eerste tot laatste minuut een ontzettend spannende en interessante plaat die eigenlijk geen zwakke kanten kent. Wellicht dat dit nieuwe werk als geheel iets gepolijster klinkt. Er zijn wat minder thrashelementen te vinden in de instrumentatie van deze nieuwe schijf, terwijl die in de zang juist meer aanwezig zijn. Daarnaast zijn er alleen gastmusici te vinden onder de instrumentalisten en is het aantal vocalisten beperkt tot twee. De zang van Amanda Sommerville en vooral die van Geert Kroes is echter zo divers dat dit geen enkele belemmering vormt. Wanneer je niet beter zou weten, zou je denken dat de mannelijke zangpartijen door meerdere zangers worden waargenomen, bijvoorbeeld in het ruige Mortal Zombie.

Moeiteloos wisselen de songs van Sander Gommans van stijl; van ingetogen ballads tot ruige episodes van keiharde metal, progressieve elementen die worden afgewisseld met beukende gitaren en dan weer een jaren tachtig gitaarsolo. Deze plaat heeft het allemaal. De muziek gaat net als op het debuut alle kanten op, maar boet nergens in aan overtuigingskracht. Alles vloeit mooi in elkaar over en voelt geweldig natuurlijk aan, en dat is wat ook dit Serenades Of The Netherworld zo goed maakt. Je hebt nergens het idee dat het geforceerd klinkt of dat de muzikale puzzlestukjes net niet in elkaar passen. Het is dan ook een feest voor liefhebbers van progressieve rock en metal en net als voorganger System Overload een echte aanrader.

Tracklist:
1. Revelation
2. Electric Soul
3. Mortal Zombie
4. Serenade Of The Netherworld
5. Return From Tomorrow
6. Let Life Be Done
7. Eternal Journey
8. Witness
9. Book Of Lies
10. Omega

Score: 85 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 22 maart 2014

Koop dit album in

Meer HDK:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Ruurd Woltring op 23-03-2014 om 09:28u
Score: 100 / 100

Ik kan nauwelijks wachten om het album in huis te krijgen.
Vooral de titeltrack Revelation is erg mooi geworden.

Reactie van NotKnow op 25-03-2014 om 20:03u

De trailer spreekt mij iig nog niet aan... AF was klinkt tot nu toe nog beter.

Reactie van R.H. 1488 op 28-03-2014 om 01:31u

Mij doet het ook niks helaas. After Forever vond ik geweldig, en ook het eerste HDK album vond ik goed te doen (op de productie na).

Ik denk toch dat Sander's ding meer management was dan daadwerkelijk muziek maken.

Jammer, maar doe mij maar ReVamp, daar zit toch de betere kant van AF

Reactie van Notknow op 31-03-2014 om 19:02u

Inderdaad, Revamp is inderdaad een lekkere band om naar te luisteren.