Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

15-05-2021

Evocation - Dead Calm Chaos
Jaar van release: 2008
Label: Cyclone Empire
Evocation - Dead Calm Chaos
Na aanvankelijk een jrenlange winterslaap te hebben gehouden, lijkt de Zweedse Evocation de verloren tijd met een brute inhaalslag te willen goedmaken.Tevens moet je het ijzer smeden als het heet is, dat hebben ze in Zweden uiteraard ook al lang begrepen. Nu de vorig jaar uitgekomen debuut cd Tales From The Tomb lovend en warm onthaald is, is er voor Evocation geen tijd meer te verliezen. Ruim een jaar later is hier dan ook de opvolger, Dead Calm Chaos.

In feite gaat Dead Calm Chaos exact dr verder waar de speeltijd van de voorganger is opgehouden. Het enige nieuwe is dat Dan Swan aan het nummer Antidote als gastvocalist contributeert en Anders Bjrler ( At The Gates, The Haunted ) op een aantal nummers zijn gitaar pakt. Voor de rest verschilt Dead Calm Chaos in vrijwel niets van Tales From The Tomb.Hooguit is de nieuwe cd wat melodieuzer en iets minder rauw dan de vorige. Op Dead Calm Chaos wordt er iets meer ruimte voor de beroemde Zweedse gitaaruithalen gereserveerd en is het totaalgeluid minder smerig. De scherpe randen zijn er toch wat af.

Voor de rest is dit weer absoluut een album voor de doorgewinterde liefhebber van de onvervalste Zweedse death. Dead Calm Chaos geniet nagenoeg een perfecte uitvoering van dit genre maar is, zoals vaak met dit soort albums het geval is, dus weinig innovatief ten opzichte van de voorganger en het genre in het algemeen. Het is een album dat goed in elkaar zit en alle karakteristieke eigenschappen van de Zweedse old school deathmetal een vermelding geeft. Het luistert lekker weg en legt de luisteraar geen complexe barrires voor het oor. Toch blijf ikzelf na het horen van zo`n album met gemengde gevoelens worstelen. Naast de muzikale kwaliteit hoor ik ook een ietwat mildere, weinig verrassende versie van de voorganger, waardoor de muzikale klap, die nou net zo lekker op de kruin dient te kletteren, mijn kruin niet kan treffen.

Tracklist
1. In The Reign Of Chaos
2. Silence Sleep
3. Angel Of Torment
4. Boundead
5. Dead Calm Chaos
6. Truth Will Come Clear
7. Dust
8. Protected By What Gods
9. Antidote
10. Tomorrow Has No Sunrise
11. Astray Masquerade
12. Razored To The Bone

Score: 76 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 12 december 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]