Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-10-2020

Cronian - Enterprise
Jaar van release: 2008
Label: Indie Recordings

Cronian - Enterprise

Twee jaar geleden was er het debuut Terra van de groep, of beter gezegd het project Cronian. Cronian wordt nog altijd gevormd door Brun, de hoofdschrijver van Borknagar en Mr. V. bekend van onder andere Vintersorg en vele anderen. Net zoals twee jaar terug willen zij met dit project iets anders maken dan ze bij beide andere groepen doen, en dat is ze dan ook weer aardig gelukt met deze Enterprise. Nog altijd bestaat het geluid uit sfeervolle kalme (black) metal, progrock en meer, maar dan net iets geraffineerder dan twee jaar geleden.

De soundtrack of soundscape(s) die we op Enterprise hebben net als op Terra niet ingeboet aan eigenzinnigheid en uniciteit wanneer het aankomt op de manier waarop de songs geschreven zijn. Nog altijd lijkt het hier meer te gaan om muziek die een achtergrond bij een verhaal moet vormen dan op zichzelf staande songs. Wederom is er gekozen voor teksten met een flink demoraliserende postapocalyptische inslag die tussen al die kalmerende klanken wordt aangevuld met hier en daar een grunt. Met de songs is niets mis en de professionelere productie heeft haar vruchten afgeleverd. Het grootste punt van kritiek bij Terra was dan ook de productie die het net niet allemaal waar kon maken. Dit keer is er voor Enterprise gekozen voor een professionelere aanpak in de studio’s waar ook het Vintersorg-materiaal wordt opgenomen. Dat heeft zijn vruchten afgeleverd, maar maakt ook nieuwe zwaktes duidelijk. De trompetten in de instrumentale delen doen namelijk wel erg nep aan.

Mocht er nog een derde deel komen in het verhaal wat Cronian heet, dan zou een logisch vervolg zijn om echte instrumenten te gebruiken in plaats van voor elektronische supplementen te kiezen. Buiten dat van kritiek is Enterprise een prettige luisteruitdaging geworden voor fans van Vintersorg en soortgelijke bands, die niet onderdoet voor het steengoede debuut.

Tracklist:
1. Diamond Skies
2. Arcades
3. Nine waves
4. Project hibernation
5. Cirque
6. Deportation
7. Moving Panorama
8. The Encounter
9. End(durance)-Part II

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 29 november 2008

Koop dit album in

Meer Cronian:

[ Terug naar de Album Reviews ]