Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2021

Cronian - Terra
Jaar van release: 2006
Label: Century Media Records

Cronian - Terra

Cronian is een nieuwe band van Øystein G. Brun van Borknagar en alleskunner Mr. V. oftewel Vintersorg. De mannen wilden eens wat anders dan hun gebruikelijke werkzaamheden en vonden bij elkaar de ideale combinatie voor een samenwerking. Het doel van deze samenwerking leek vooral het vermengen van ouderwetse jaren zeventig artrock, hedendaagse black metal uit het hoge noorden en hier en daar zelfs een stukje triphop. Een combinatie die gezien dit debuut genaamd Terra zeker een succes te noemen is.

Vanaf opener Diode Earth is de richting van dit album al volledig bepaald. De song die bestaat uit atmosferische soundscapes die doen denken aan bijvoorbeeld de instrumentale stukken van Yes worden aangevuld met kille black metal en een wat beklemmende cleane zang. Het geheel doet wat denken aan een topband in het genre als Solefald. Geen rechtdoorzee nummers op Terra, maar langzame en kundig opgebouwde tracks die zich hier en daar ontladen in een wat ruiger geluid.

Het futuristische geluid van Cronian dat tot stand komt door de vele geluidseffecten die dit album rijk is, heeft een wat kille en mistroostige uitstraling. De negen tracks wisselen elkaar moeiteloos af, hoewel het lijkt alsof je hier naar één geheel lijkt te luisteren. De subtiele synthesizerpartijen komen hier en daar wat minder goed tot hun recht, omdat zij regelrecht weg gelopen lijken te zijn uit de soundtrack voor de een of andere videogame.

Terra is een mooi debuut, maar zou nog beter hebben gekund, wanneer er nog net iets meer aandacht zou zijn besteed aan met name het synthesizergeluid. Echt vernieuwend is de band op zich ook niet te noemen. Ondanks deze kleine puntjes van kritiek, is Terra een geslaagd album, en vraagt deze met een afsluitende track die de titel End(durance) – Part I draagt om een vlotte opvolger.

Tracklist:
1. Diode Earth
2. Arctic Fever
3. Cronian
4. Iceolated
5. Colures
6. The Alp
7. Nonexistence
8. Illumine
9. End(durance) – Part I

Score: 80 / 100

Reviewer: Walter
Toegevoegd: 6 juni 2006

Koop dit album in

Meer Cronian:

[ Terug naar de Album Reviews ]