Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Enslaved - Vertebrae
Jaar van release: 2008
Label: Indie Recordings
Enslaved - Vertebrae
Het eindstation voor Enslaved lijkt langzaam in zicht. En dat bedoel ik niet negatief, want het lijkt erop dat de band inmiddels haar ideale sound heeft gevonden. Het pad dat met Mardraum en Monumension al voorzichtig werd verkend, en op Below The Lights, ISA en Ruun vol vertrouwen werd ingeslagen, is ook op Vertebrae de plek waar de band zich hoorbaar het meest thuis voelt. Ook dit nieuwe album staat dus weer boordevol spannende, progressieve metal die in een heerlijk psychedelisch sausje is ondergedompeld.

Ten opzichte van het twee jaar geleden verschenen Ruun zijn er dan ook geen drastische verschillen te ontdekken, hoewel de accenten ook ditmaal weer nét iets anders liggen. Zo is het tempo van Vertebrae over het algemeen net iets rustiger en ligt er ook meer nadruk op cleane zangpartijen. Ook zijn de composities weer een tikje uitdagender geworden. Zo heeft het titelnummer meerdere luisterbeurten nodig om volledig tot zijn recht te komen. Het geweldige nummer New Dawn is mijn persoonlijke favoriet van het nieuwe album, omdat hierin de oude agressie perfect samensmelt met de nieuwe psychedelica. Ook het meteen hierop volgende Reflection behoort tot de hoogtepunten van het album, met name door het geweldige gitaarwerk in dit nummer.

Het enige kleine minpuntje dat ik kan bedenken, is dat de agressie en felheid die Enslaved altijd gekenmerkt heeft het op dit album voor het eerst echt moet afleggen tegen alle psychedelische praal. De luisteraar krijgt daar echter veel voor terug, maar zal zich ook moeite moeten doen. Zoals de meeste Enslaved-albums is ook Vertebrae namelijk een duidelijk groeialbum. Na het eerste aantal luisterbeurten kan ik op dit moment concluderen dat deze tiende full length wederom een prima album is geworden, dat geen enkele fan van het nieuwe werk teleur zal stellen. Het niveau van Ruun wordt echter net niet gehaald, maar slechts de tijd kan uitwijzen waar de definitieve plek van Vertebrae zal liggen in het imposante oeuvre van deze band. Dat die plek ergens in de bovenste regionen zal zijn, is mij nu wel al duidelijk.

Tracklist:
1. Clouds
2. To The Coast
3. Ground
4. Vertebrae
5. New Dawn
6. Relections
7. Center
8. The Watcher

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 25 september 2008

Koop dit album in

Meer Enslaved:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Enslaved - Vertebrae
Reactie van Corne op 26-09-2008 om 09:50u
Score: 88 / 100

Goede review.
Voor mij is dit album noujuist net iets beter dan RUUN.
Maar zeker niet beter dan Isa of Below the Lights. Die waren pas meesterlijk.
Maar al met al een zeer geslaagd album met, wat mij opviel, veel post-rock/metal invloeden.

Enslaved - Vertebrae
Reactie van zaad op 26-09-2008 om 12:44u

Leuk, maar waarom altijd dat "sausje" ....

Enslaved - Vertebrae
Reactie van Kees op 26-09-2008 om 17:02u
Score: 92 / 100

The True Watershed of 2008

Enslaved - Vertebrae
Reactie van ikke op 27-09-2008 om 01:42u
Score: 75 / 100

tsss, sausje

durf es zeggen hoe het echt zit

Enslaved - Vertebrae
Reactie van svartgalg op 28-09-2008 om 17:45u
Score: 30 / 100

Ik verlang terug naar de oude Enslaved. Naar Vikingligr Velde, Frost en Eld. Al hoewel ik het nummer Ground nog wel lekker vind klinken door het hoge Pink Floyd gehalte, is dit moderne geneuzel toch amper meer metal te noemen? Het knalt niet lekker, de productie is te soft en te gelikt. Sommige stukken doen me denken aan die doomachtige band Novembre en dat is geen compliment.

Wel een goede review want idd, voor een fan van het nieuwe werk is dit geen teleurstelling, voor mij helaas wel (net als hun vorige laatste platen).

Enslaved - Vertebrae
Reactie van Corne op 29-09-2008 om 09:07u
Score: 88 / 100

Kijk, en dat vind ik nou jammer aan mensen die niet open-minded zijn.
Ik bedoel ik vind de oude albums ook echt vet. Maar ik vind het knap van ze dat ze zo extreem ver durven te gaan, en dat is opzich al een goede score waard.

Enslaved - Vertebrae
Reactie van iron_dennis op 29-09-2008 om 22:36u
Score: 80 / 100

Vooruitstevende band!

voor de review check:
www.mariosmetalmania.com

Enslaved - Vertebrae
Reactie van Bronnieponnie op 10-10-2008 om 10:48u
Score: 85 / 100

Inderdaad een stuk minder hard dan het oude werk, maar desondanks vind ik dit toch een uitstekend en zeer genietbaar album. Waar bijvoorbeeld een band als Sinister de mist in gaat, daar slaagt Enslaved met vlag en wimpel: goede nummers schrijven. Overigens zijn er wel degelijk zo nu en dan agressieve uitspattingen op "Vertebrae", echter meer gedoseerd en functioneler dan voorheen. Maar misschien word ik wel oud, haha.

Enslaved - Vertebrae
Reactie van warlock op 24-10-2008 om 10:47u
Score: 7 / 100

sorry ik luister toch liever naar de ouwe enslaved ,frost is 1 van mijn favoriete black metal platen.Ik heb de dvd ook en het optreden vind ik gewoon te soft het zijn goeie muzikanten maar het gevoel en sfeer op frost is er niet meer ,de tijden van episch en snel is helaas voor bij voor enslaved en voor mij ook. dit heb ik gedowload maar zal niet tussen mijn verzameling komen.

Enslaved - Vertebrae
Reactie van Vuile Hond op 06-11-2008 om 01:57u
Score: 80 / 100

Ik ben ontzettend blij met de weg die Enslaved bewandelt, het is zo'n fucking gave ontwikkeling die ze doormaken, maar weinig bands durven/willen/kunnen dat aan. Chapeau, en potvergeil, tis een mooi schijfke geworden !

Enslaved - Vertebrae
Reactie van Marco op 22-11-2008 om 13:51u
Score: 90 / 100

Enslaved is een geweldige band geworden!
Het is niet zo belangrijk of ze black metal of rock spelen. Ze hebben nu de perfecte formule gevonden - een interessante brug tussen metal en psycadelisch rock. Waarom moeten ze weer terug naar hun oorsponkelijke style? Weer een Frost maken? Weer een Eld maken? Waarom? het is al gedaan! Dit zijn geweldige albums maar die bestaan al.

Enslaved is geen James Bond film!

Enslaved - Vertebrae
Reactie van Daniel op 24-11-2008 om 15:55u
Score: 95 / 100

Enslaved is nog 1 van de weinige bands die per album evolueert en het geen ene moer kan schelen wat eenkennige true black (viking)metal heads ervan vinden. Kom op...de wereld heeft al genoeg bands die zich voortdurend herhalen. Ga nu eens echt LUISTEREN naar dit album. Mijns inziens mag Enslaved in het rijtje der groten ala TOOL geplaatst worden. Briljante plaat en het nummer Ground heeft de beste gitaarsolo die ik in jaren gehoord heb.

Enslaved - Vertebrae
Reactie van David op 24-04-2009 om 17:03u
Score: 95 / 100

1 van de beste albums die ik ooit heb gehoort.
Het is idd een stuk softer dan de eerdere albums, maar black metal is zo saai geworden. met zoveel projecten die allemaal hetzelfde klinken.
Dit is weer is een album waar je goed naar kan luisteren, dit album mag gerekend worden tot één van de beste albums ooit.
wat een tering vet album.
en ground's solo is inderdaad geweldig.

Enslaved - Vertebrae
Reactie van Dennie op 13-09-2013 om 23:54u
Score: 90 / 100

Al zolang is hier niks geschreven! Al sinds 2009 niet meer...! En dat terwijl dit album een meesterwerk is!! Kom op schrijven hoe goed je het vindt!! Zo vernieuwend... Waaaaauuuuuuww