Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2020

Waylander - Honour Amongst Chaos
Jaar van release: 2008
Label: Listenable Records

Waylander - Honour Amongst Chaos

Voor de mensen die Cruachan best lekkere muziek vinden, maar toch niet voorbij de vrouwelijke zang heenkomen is er nu in de vorm van Waylander een prachtig alternatief. Dit is natuurlijk niet helemaal nieuw, gezien de band ongeveer tegelijkertijd als Cruachan is opgericht, maar toch pas in 1998 voor het eerst een album heeft gemaakt. De band brengt onvervalste Keltische folk metal ten gehore, maar dat moest natuurlijk allang duidelijk zijn.

Het fijne aan Keltische folk metal is dat het geheel een stuk smeriger en puurder klinkt dan de vele huppeldeuntjes die de Scandinavische noorderburen ons voorschotelen. De nummers op Honour Amongst Chaos zijn zeker ook ‘huppelbaar’, maar missen de oh zo blije koortjes en brengen de ware krijgsgeest zo toch een stuk beter naar voren. Dit album roept beelden op van dolle roodbebaarde krijgers die zich door rijen Romeinse soldaten heen meppen om hun land te beschermen zoals geen enkele christenhatende Noorse viking het geloofwaardig zou kunnen overbrengen.

Over de muziek kan ik kort maar krachtig zijn: de veelal uptempo liederen hebben naast krachtige gitaarriffs en overdonderende drums heerlijk ronkende baspartijen en enkele mooie tin whistle en viooltoevoegingen. De zang bestaat uit heerlijk rauwe (en ook verstaanbare) screams en enkele ietwat valse cleane partijen die voornamelijk bij de rustige breaks gebruikt worden.

De kwaliteit om populair te worden heeft Waylander in ieder geval zeker, het enige minpunt is echter dat het moeilijk is binnen de toch wel overvolle folk metalwereld nog echt originele nummers te schrijven. Want hoe heerlijk stevig alles ook klinkt, echte uitschieters zijn er ook weer niet te vinden op dit album. Toch wil ik Honour Amongst Chaos zeker bij de heidense massa’s aanraden, want het vonkt toch wel behoorlijk!

Tracklist:
1. As The Deities Clash
2. Walk With Honour
3. Beyond The Ninth Wave
4. Galloping Gaels
5. To Dine In The Otherworld
6. Usurpers Of Our Legacy
7. Taker Of Heads
8. Elemental Chaos
9. Brú Na Bóinne

Score: 80 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 9 september 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Waylander - Honour Amongst Chaos
Reactie van Mariken op 09-09-2008 om 16:33u
Score: 80 / 100

Waylander heeft met "Honour Among Chaos" zich wat mij betreft zeker weten te onderscheiden in het nogal overbevolkte folkmetal genre! De muziek klinkt heel wat geloofwaardiger & minder irritant (geen accordeon, goddank, of humppa-gebeuren!) dan de meeste scandinavische folk metal.. Bovendien is de productie lekker strak en zijn de screams niet om te versmaden, het feit dat de cleane zang niet altijd even zuiver is, is niet écht storend overigens.