Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

John 5 - Requiem
Jaar van release: 2008
Label: Mascot Records
John 5 - Requiem
John William Lowery, beter bekend als John 5, is een begenadigd gitarist, geboren in Michigan. Nadat hij op zijn achttiende naar LA verhuisde speelde hij in ontelbare bands en werd hij een veelgevraagde sessiegitarist. Zo leverde hij onder andere bijdrages aan albums van Lita Ford, David Lee Roth, de Scorpions, Meat Loaf en Paul Stanley. Bekend werd hij echter door zijn jaren bij de grootmachten Marilyn Manson en Rob Zombie, bij wie hij nog steeds in dienst is. Ook strooit hij de laatste jaren met instrumentale soloalbums, waarvan Requiem de vierde en meest recente is.

Laat de foto op de cover je niet afschrikken. Wellicht dat je door zijn associatie met Manson en Zombie de indruk krijgt met een freak te maken te hebben, gitaarspelen kan John 5 bijzonder goed. Zoals gezegd is Requiem een instrumentaal album, waarop vooral de gitaar centraal staat. Alle gitaar- en baspartijen zijn door John zelf ingespeeld en het kan af en toe ook zo zijn dat je een banjo terughoort. Voor het drumwerk werd de hulp van Tommy Clufetos (Ted Nugent, Alice Cooper, Rob Zombie) ingeroepen.

In bijna driekwartier laat John 5 horen één van de betere hedendaagse gitaristen te zijn door een verscheidenheid aan stijlen over de luisteraar heen te kiepen. De meeste songs bestaan uit heavy industrial riffs en onnavolgbare solo’s, maar die worden met enige regelmaat afgewisseld door akoestisch spel, stukjes country of bluegrass, en aparte passages die dienst zouden kunnen doen in een film. Hoe dit alles bij elkaar klinkt? Beangstigend goed! John weet zijn nummers interessant te houden door niet te verzanden in onherkenbaar gepiel in de ruimte, maar door structuur aan te houden. Daarbij ademen de nummers ook een soort van horrorsfeer uit (terugkerend thema zijn martelwerktuigen) en het geheel rockt mede dankzij Clufetos’ inbreng vaak als een tiet.

John 5 overtuigt met dit fraaie Requiem. Nergens wordt het langdradig of minder interessant, wat voor een album waar niet op wordt gezongen al een prestatie op zich is. Requiem is een uitstekend album van een meer dan capabele gitarist. Aanschaf wordt dan ook aangeraden.

Tracklist:
1. Sounds Of Impalement
2. Heretic’s Fork
3. Noisemaker’s Fife
4. Pity Belt
5. Cleansing The Soul
6. The Judas Cradle
7. Pear Of Anguish
8. The Lead Sprinkler
9. Scavenger’s Daughter
10. Requiem

Score: 87 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 30 augustus 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

John 5 - Requiem
Reactie van Draadnagel op 30-08-2008 om 18:14u
Score: 85 / 100

Lucky bastard! Jarenlang het bed gedeeld met Aria Giovanni :)

John 5 - Requiem
Reactie van Pete aSs op 03-09-2008 om 23:53u

Gehoord op My space...naar zolder gerend en Mr scarry van Dokken afgestoft...