Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Black Stone Cherry - Folklore And Superstition
Jaar van release: 2008
Label: Roadrunner Records
Black Stone Cherry - Folklore And Superstition
Na het erg verdienstelijke en self-titled debuut komt Black Stone Cherry met een tweede plaat. De vier (jonge) mannen uit Kentucky spelen aanstekelijke gitaarmuziek, gekenmerkt door de southerfeel, groovende (grungy) riffs en geflirt met blues en zelfs gospel. BSC komt niet met grote verrassingen maar gaat verder waar het debuut ophield. Stevige rocksongs met een kop en een staart, duidelijk gestructureerd, die bestaan uit opzwepende gitaarlicks en refreinen die de hele dag in je hoofd blijven zweven.

De grootste troef van de band is zanger Chris Robertson. De jonge twintiger heeft beschikking over een dijk van een strot, waar menig collega razend jaloers op zal zijn. Denk daarbij aan frontmannen van Pearl Jam, Shinedown, Soundgarden en Slash’s Snakepit. Robertson houdt zich naast die grootheden moeiteloos staande. Een ander groot pluspunt is de heldere, warme en volle sound en dito productie.

Van de dertien nummers valt er geen slechte te ontwaren (integendeel!), maar het merendeel dat boven het maaiveld uitsteekt (Blind Man, Please Come In, Reverend Wrinkle & Devil’s Queen) staan vooraan de cd. Dat laat een ietwat wrange nasmaak na wanneer je daar doorheen bent, maar het doet in feite niets af aan de klasse van de rest, er valt nog veel meer moois te genieten, ook een tweede, derde en vierde luisterbeurt. Er zijn zelfs wat solo’s aanwezig en dat is toch wel een verademing tussen al die aalgladde top40 rockacts.

Het geheelplaatje is uitstekend; de sound, de gitaarpartijen, de stuwende bass en vloeiende drumpartijen. Tel daarbij op de zanger die dit alles naar een hoger level tilt en je hebt een dijk van een cd in handen. Waar BSC onder de categorie Nickelback en Train zou kunnen vallen, ontspringen de mannen die dans door gebruik te maken van hun talenten. Nergens laten ze een steekje vallen, en alles klopt tot in de perfectie. BLC gaat hier ongetwijfeld succes mee oogsten, en dat is niet meer dat terecht, het debuut is in ieder geval op alle vlakken geëvenaard.

Tracklist:
1. Blind Man
2. Please Come In
3. Reverend Wrinkle
4. Soulcreek
5. Things My Father Said
6. The Bitter End
7. Long Sleeves
8. Peace Is Free
9. Devil's Queen
10. The Key
11. You
12. Sunrise
13. Ghost of Floyd Collins

Score: 82 / 100

Reviewer: Bastiaan
Toegevoegd: 24 augustus 2008

Koop dit album in

Meer Black Stone Cherry:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Black Stone Cherry - Folklore And Superstition
Reactie van Bastiaan op 14-12-2009 om 13:54u
Score: 70 / 100

Dat zei ik nu wel. Maar een vijfde zesde en zevende luisterbeurt viel me eigenlijk pas goed op hoe braafjes het materiaal is, met (teveel) flauwe ballades als gevolg. Mijn conclusie dat het debuut op alle fronten geevenaard wordt is dan ook geheel onterecht.

Black Stone Cherry - Folklore And Superstition
Reactie van Ruud op 19-08-2010 om 11:15u
Score: 75 / 100

Grappig dat ik het album op exact dezelfde wijze ervaren heb. In het begin was ik er helemaal weg van. Blind Man is overigens wel een geniaal nummer.