Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

23-11-2020

Sinister - The Silent Howling
Jaar van release: 2008
Label: Massacre Records
Sinister - The Silent Howling
Een band als Sinister behoeft, dunkt me, zo ondertussen geen introductie. Wie in Nederlands deathmetalland op z'n minst Cross The Styx en Diabolical Summoning niet kent, mag op een bord vol wormen rekenen in plaats van slierten deeg & Bertolli. Dankzij de pareltjes had Sinister al gauw naam in binnen- en buitenland en kan de band ook zonder meer tot een belangrijke pion in de Nederlandse deathmetalgeschiedenis worden gerekend.

Na een hele reeks releases en bezettingswisselingen, een split, een reünie en Afterburner mag inmiddels het achtste studioalbum The Silent Howling aan het daglicht wennen. Zeven veelzijdige nummers zijn uit de sinistere krochten opgediept en anno 2008 is de meest veelzijdige Sinister-plaat een feit. Niet dat Sinister plots op prog-toer is vertrokken, echter heeft de band zich niet eerder zó extensief getoond.
Van Machine Head-achtige riffs (The Kill To Come) tot fréle gitaren (Summit Of Sacrifice), uitgebreide, melodieuze outro's (The Silent Howling) en diverse gesproken woorden, zuunigheid is Sinister op het nieuwe album geenszins te verwijten. Deathmetal doet het deze keer met een riante jas.

Hoe aardig ook, toch is The Silent Howling voor mij persoonlijk niet de deathmetalsensatie van het jaar. De veelvuldig terugkerende (melodieuze) breaks halen dikwijls de pit uit de nummers waardoor de adrenalineshot inzakt om vervolgens op te krabbelen en weer in te zakken. Het album is veelzijdig maar weet de spanning niet vast te houden. Er mist een factor die de luisteraar aan de boxen ketent. Geen overweldigende bruutheid, geen pompeuze solo's of juist huiveringwekkende intermezzo's of kille riffs. Bij vlagen, maar niets zet zodanig door dat The Silent Howling niet uit de speler is weg te denken. Het beest is niet los, de adder is semi-giftig, de vuurzee beperkt zich tot de badkuip...

Tracklist:
1. Republic Of The Grave
2. Summit Of Sacrifice
3. Fortified Bravery
4. The Silent Howling
5. The Kill To Come
6. Palace Of The Fates
7. If It Bleeds...

Score: 72 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 22 augustus 2008

Koop dit album in

Meer Sinister:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Sinister - The Silent Howling
Reactie van zeus op 25-08-2008 om 21:41u
Score: 90 / 100

wat een kanjer van een plaat zeg ,nederlandse deathmetal zo brutaal als ie maar zijn kan. ik ken deze band al vanaf de begindagen en ze zijn altijd trouw gebleven aan hun deathroots , KLASSE !!

Sinister - The Silent Howling
Reactie van Bronnieponnie op 27-08-2008 om 11:45u
Score: 6 / 100

Na "Afterburner" dacht ik even dat de goede oude Sinister zijn momentum weer hervonden had, maar helaas. Te vroeg gejuigd. "The Silent Howling" is een flauw album, veel te melodieus, en voor een deathmetal album bij lange na niet hard genoeg IMHO. Bij een correcte toepassing kunnen groovy melodielijnen inderdaad meer dynamiek geven aan de hardere passages, maar dan moeten die er uiteraard in de eerste plaats wel zijn. Dat is helaas zelden het geval. Daarnaast komt het over alsof er niet al teveel tijd gestoken is in het schrijfproces. Oké, een album als "Hate" maak je niet zomaar een tweede keer, maar je kunt het toch op z'n minst proberen. Het artwork is prachtig, dat dan weer wel, ware het niet dat dit dan weer verwachtingen schept die hier niet worden waargemaakt. Een typisch geval van jammer.

Sinister - The Silent Howling
Reactie van Bronnieponnie op 02-09-2008 om 12:58u
Score: 60 / 100

Ik bedoel natuurlijk 60/100 en niet 6/100. Duh...

Sinister - The Silent Howling
Reactie van Viral_Load op 09-09-2008 om 15:47u
Score: 55 / 100

Het is zeker jammer, ze konden beter inplaats van Sinister een andere band naam verzinnen en een frisse start maken.
Nu krijgen we *sinister* albums waar geforceerde nummers opstaan die raakvlakken hebben met werkjes als creative killings, Afterburner was al een tegenvaller maar Silent Howling bewijst maar weer dat een bekende band naam niet meteen garand staat voor een kwalitatief goed album.
Het feit dat ze niet instaat zijn een echt brute plaat af te leveren geeft misschien aan om toch na te denken over verder creatief proces?
Ik blijf me wel verbazen over de uiterst positieve reacties van veel mensen, komt dat omdat zij geen fanaat waren van de 1e paar klassiekers? Of hou ik dan weer te veel van ouder en harder materiaal..

Sinister - The Silent Howling
Reactie van René op 15-09-2008 om 14:23u
Score: 10 / 100

Gave hoes! Slappe kut muziek. Possessed schopt ze compleet van deze aarde. Drums klinkt als een kast vol kinderlijke wekkertjes..tik,rtik,tik. Zang is een duf gegrom die ik 100.000 keer gehoord heb, gitaren die Judas Priest niet eens aan durft te raken, zo'n verdwaalde wormen riff. Kortom: Deathmetal hoort ANGST aan te jagen; riffs en sfeer die je eeuwig bijblijven....GITZWART! Dit is whitemetal...jehovahgeroffel, die ik weer wegstuur bij m'n voordeur!

Sinister - The Silent Howling
Reactie van Artorius op 24-01-2009 om 11:51u
Score: 85 / 100

Onzin. Sinister moet je niet vergelijken met bands als Hate Eternal of Origin. Sinister is old school. Als je dit album vergelijkt met de laatste albums van Suffocation of Morbid Angel, dan slaan ze helemaal zo'n slecht figuur nog niet. Bovendien heeft "The Silent Howling" nu eenmaal een aantal draaibeurten nodig voordat het kwartje valt. Het is waar dat dit album minder bruut is dan dat we van Sinister gewend zijn. Daar staat dan weer tegenover dat het geheel een zeer gevarieerd en, dare I say it, getalenteerd klinkend geluid heeft. Ik bedoel, luister toch eens naar de gitaren, dat is toch om je vingers bij af te likken? Dit nog altijd honderd keer liever dan die stagnerende bands die blind varen op een uitgemolken succesformule en ons keer op keer deze prak voorschotelen. Ik vind dit een lekker album om 's ochtends te draaien, als ik nog op gang moet komen. Pittig genoeg om wakker van te worden, maar ik krijg er geen koppijn van. I rest my case.