Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

16-04-2021

Power Quest - Master Of Illusion
Jaar van release: 2008
Label: Napalm Records

Power Quest - Master Of Illusion

Dat het Britse Powerquest is opgericht door toetsenist Steve Williams, die daarvoor onderdeel was van het eveneens Britse Dragonheart (dat vandaag de dag onder de welbekende naam Dragonforce voortraast), was voor mij een grote verrassing, want op de genrenaam ‘power metal’ na hebben beide bands namelijk vrij weinig met elkaar te maken qua sound. Nou ja, ze klinken beiden wel uitzonderlijk blij…

Doordat de zanger echter alsnog van Italiaanse afkomst is klinkt Powerquest nu niet direct meer Engels dan bands als Highlord en Dark Moor, hoewel de muziek wel in dit straatje gezocht moet worden. Power Metal op zijn meest fleurig en vrolijk, zelfs openingstrack Cemetary Gates, waar de hoofdpersoon bedroefd afscheid neemt op het kerkhof van een dierbaar iemand, klinkt geenszins deprimerend, eerder euforisch. Is dit erg? Niet direct, want Powerquest heeft weldegelijk de capaciteiten de nummers lekker te laten klinken.

Het is echter wel even wennen om een nummer als I Don’t Believe In Friends Forever met een stevige, ietwat progressive metal achtige, riff te horen openen om vervolgens om te slaan in een wederom uitzinnig blij klinkend refrein. Verscheidene malen gebeurt het, dat hierdoor het metalelement wat raakt ondergesneeuwd door het popelement van de aanstekelijke melodieën en zangpartijen. Ook klinken enkele nummers in al hun blijheid toch wel erg hetzelfde, zoals te horen is in Kings Of Eternity en The Vigil waar het refrein bijna identiek is.

Edoch, Alessio Garavello heeft een prettig (soms ietwat beknepen) stemgeluid dat klinkt als een combinatie van Tobias Sammet (Edguy) en Michael Kiske (ex-Helloween), terwijl ook de gitaar en keyboard solo’s zeer goed te genieten zijn. De drums en bas zijn niet zeer opvallend, maar vervallen in ieder geval niet in inspiratieloos speelwerk. Master Of Illusion mag dan wel het toppunt van lichtvoetigheid zijn, het is stiekem een zeer leuk album geworden dat bij de meest treurige persoon toch wel een glimlach zal kunnen losmaken. Het leven is immers mooi, net als deze plaat die de liefhebbers van wat naar hardrock neigende power metal zeker niet onberoerd zal laten.

Tracklist:
1. Cemetary Gates
2. Human Machine
3. Civilised?
4. Kings Of Eternity
5. Master Of Illusion
6. The Vigil
7. Save The World
8. Hearts And Voices
9. I Don’t Believe In Friends Forever
10. Never Again
11. Reckoning Day (Megadeth cover)(bonustrack)

Score: 79 / 100

Reviewer: Lennert
Toegevoegd: 4 juli 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Power Quest - Master Of Illusion
Reactie van Alex op 04-07-2008 om 23:18u
Score: 80 / 100

Wel leuk album, ook niet echt bijzonder. de gasten lijst is ook wel aardig:
* Bill Hudson - guest guitars
* Richard West - guest keyboards
* Jorn Viggo Lofstad - guest guitars
* Chris Neighbour - guest vocals
* Bob Katsionis - guest keyboards

Power Quest - Master Of Illusion
Reactie van Rico op 17-07-2008 om 13:56u
Score: 95 / 100

Heerlijk vrolijk metal album! Lekkere songs met heerlijke refreinen en een goede produktie. de muziekanten hebben er zin in en dat is te horen. Een hoogwaardig album van top kwaliteit.

De verassing van de maand!

Power Quest - Master Of Illusion
Reactie van Erwin op 27-07-2008 om 15:51u
Score: 83 / 100

Een vrolijk en boeiend power metal album met melodieen en refreinen die ubercatchy zijn en waarbij keyboards een belangrijke plaats innemen. Mij bevalt het wel en ik zou ze graag eens live aan het werk willen zien.