Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Vader - XXV
Jaar van release: 2008
Label: Regain Records
Vader - XXV
Ongeacht de Poolse voetbalprestaties zal de Poolse vlag vanuit de hoogte winden vangen. In ieder geval wel in het Vaderkwartier, want de band bestaat dit jaar 25 jaar en dat is op z'n zachts gezegd niet niks. Ook de band zelf grijpt de gelegenheid om uitgebreid bij deze cijfers stil te staan en uit de creatieve bus rolt uiteindelijk de dubbel-cd XXV. Een simpele doch toepasselijke titel die de gelegenheid van deze Vader-overkill niet beter zou kunnen omschrijven.

U hoeft niet lang te denken om raden dat XXV een samenraapsel is van 25 (oké, oké, plus een intro) nummers die de rode draad van de Vadermars markeren. The Ultimate Incantation en The Beast zijn in dit geval de poortwachters die de in-en uitgang bewaken en tussen deze linies breekt dan ook echt de pleuris uit.
Want wie gedacht had dat de band het zich simpel zou maken door wat bekende nummertjes op twee cd's te persen zal verbazing en ontmoeten en ontzag trotseren, Vader heeft wel degelijk de nodige moeite in deze jubileumuitgave gestoken. Alle markante nummers zijn speciaal voor XXV opnieuw opgenomen en jongens, na 25 jaar weet Vader dus nog écht wel hoe de dikste aardkorst efficiënt gespleten dient te worden.

Vijfentwintig nummers lang buldert Vader met het veste geluid de hemel en aarde in elkaar. Alle registers worden opengetrokken, alle kwaliteiten genieten een royale uitstorting, iedere riff is strak, iedere solo vlijmscherp, iedere noot intens diep, ieder nummer wordt binnenstebuiten gekeerd totdat de beste invalshoek tevoorschijn komt. Op XXV geeft de band zich weer voor 175 % en veegt men de Poolse scéne weer met één ruk op een hoopje. De "oudjes" flikken het nog steeds daar het bloed nog steeds kookt en de skills na 25 jaar bestaansrecht op bruut niveau champagne klinken.

Bij een nieuwe uitvoering van de gouwe ouwe hoort natuurlijk ook een extraatje en ook daar heeft Vader niet verzuimd aan te denken. Veel "special guests" zijn voor XXV niet aangetrokken maar diegenen die wél zijn benaderd zijn dan ook de krenten in het brood. Siegmar van Vesania zorgt met zijn subtiele toetsenwerk voor een deemstere vleug en koude rillingen, verder geven Roman Kostrzewski van de Poolse ouwelullenband Kat, onze eigen Seth van Severe Torture en Pierscieñ en Hal van Dead Infection acte de precense en dragen ze zodoende hun unieke steentje bij aan een unieke Vader-cd die absoluut het hoogtepunt van het Vaderempire is geworden.

Tracklist:

Disc 1:
1. In Vaders (intro)
2. Chaos
3. Vicious Circle
4. Crucified Ones
5. Dark Age
6. Reign-Carrion
7. Silent Empire
8. Sothis
9. Incarnation
10. Reborn In Flames
11. Blood Of Kingu
12. Carnal
13. Fractal Light
14. Red Passage
15. Black To The Blind

Disc 2:
1. Kingdom
2. Wings
3. Xeper
4. Cold Demons
5. Final Massacre
6. Reign Forever World
7. Epitaph
8. Dark Transmission
9. Fear Of Napalm
10. Wyrocznia
11. Tyrants Of Hell

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 18 juni 2008

Koop dit album in

Meer Vader:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Vader - XXV
Reactie van Joachim op 02-08-2008 om 21:33u
Score: 92 / 100

De beste Vader songs in een nieuw bruut modern jasje. Geweldige plaat!

Vader - XXV
Reactie van name op 03-08-2010 om 08:45u

comment2,

Vader - XXV
Reactie van ksdjabvlkhnb op 18-08-2010 om 21:07u

door.txt;20

Vader - XXV
Reactie van winconctidadon op 18-08-2010 om 22:14u

comment2,

Vader - XXV
Reactie van easafposcaig op 18-08-2010 om 22:14u

comment4,