Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Iced Earth - I Walk Among You
Jaar van release: 2008
Label: SPV / Steamhammer Records
Iced Earth - I Walk Among You
Toen eind vorig jaar bekend werd dat zanger Matt Barlow bij Iced Earth terugkeerde waren vele fans toch wel erg blij. Een deel van de fans vond de albums met Tim Owens niets, en van het deel van de fans dat die albums wel goed vindt, vindt het grootste deel toch ook dat Matt Barlow dè stem van Iced Earth is. Ikzelf was in eerste instantie niet zo blij met zijn terugkeer, want ik behoor bij de groep die de albums met Owens wel een warm hart toedraagt. Na het zien van de eerste Iced Earth show op Europese bodem sinds de terugkeer van Barlow moet ook ik concluderen dat hij toch wel de betere zanger is voor Iced Earth, ondanks dat Owens de technisch betere zanger is. Het tweede deel van Something Wicked gaat dus toch erg interessant worden.

Maar laten we nu eerst eens deze single onder de loep nemen. Het draait om het nummer I Walk Alone, wat ook op het tweede deel van Something Wicked zal staan. Hoe precies het in het grote verhaal gaat passen weet ik niet, maar als losstaand nummer is het wel aardig. Een mid-tempo rocker, met wat gierende gitaren en een catchy refrein. Wat iedereen wil horen is natuurlijk of Barlow nog klinkt als vanouds. Toen ik enkele dagen voordat ik deze single kreeg de nieuwe Pyramaze-plaat hoorde (daar zingt hij ook op), had ik daar al geen twijfels meer over; Ik wist toen wel al dat zijn stem niet achteruit gegaan was door het politieagentje spelen. Ondanks dat het wisselen van zanger middenin een tweedelig conceptalbum wat inconsistentie op zal leveren heb ik nu toch goede hoop voor het album, mits de zangpartijen niet met Tim Owens in het hoofd geschreven zijn. Want dat is namelijk het probleem bij de b-kanten van de single.

De b-kanten zijn dus een probleem. Want hoe goed Matt Barlow's stem ook is, hij mist het agressieve randje dat Tim Owens wel heeft, en dat in Setian Massacre juist nodig is. Hij mist het in ieder geval op plaat, want toen ik Barlow onlangs Ten Thousand Strong live zag brengen klonk dat juist weer wel goed, en was het vele malen harder dan de studio-versie. Deze nieuwe (zang)opname van Settian Massacre valt dus tegen, en ook die van The Clouding kan me niet bekoren. Daar waar Owens in het rustige begin van het nummer erg zeikerig klinkt, klinkt Barlow juist weer iets te zielig. Bij het hardere stuk in het nummer mist hij weer net dat agressieve randje, en zingt hij het nummer in een veel lagere stem dan hij normaal zingt, wat weer erg onnatuurlijk klinkt. Wie de single via iTunes koopt krijgt er nog een nieuwe versie van A Charge To Keep bij, maar die staat dus niet op mijn cd.

I Walk Alone smaakt naar meer, maar afgaande op de b-kanten hoop ik oprecht dat bandleider Jon Schaffer het niet in zijn hoofd haalt om heel Framing Armageddon opnieuw in te laten zingen door zijn teruggekeerde zanger. Dat album is goed zoals het is, en laten we dus uitkijken naar het vervolg.

Tracklist:
1. I Walk Alone
2. Setian Massacre
3. The Clouding
4. A Charge To Keep (alleen via iTunes)

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 1 juni 2008

Koop dit album in

Meer Iced Earth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Iced Earth - I Walk Among You
Reactie van Kees op 01-06-2008 om 21:43u

Ik hoop dat bij het nieuwe album, de gitaarlijnen weer net zo agressief zijn als vroeger.

Iced Earth - I Walk Among You
Reactie van Smetsar op 01-06-2008 om 22:12u

I Walk Alone is geen slecht nummer, het laat ons ook al horen hoe dramatisch het nieuwe album zal worden.
Over de B-sides:

The Clouding klinkt echt veel beter met Barlow, Setian Massacre is een ander verhaal.
Het droomscenario voor Iced Earth zou zijn: Barlow voor de emoties en Owens voor de agressie. Maar dromen zijn bedrog...

Iced Earth - I Walk Among You
Reactie van Alexander op 13-06-2008 om 23:24u
Score: 80 / 100

Erg lekker nummer. Al hoop ik toch dat dit niet het beste nummer zal zijn van het nieuwe album.
Verder vind ik Barlow niet zo agressief als Owens, maar toch klinkt hij gewoon geweldig, ook bij de agressievere stukken.

Barlow is back baby!