Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Moonspell - Night Eternal
Jaar van release: 2008
Label: SPV / Steamhammer Records
Moonspell - Night Eternal
Vorig jaar verscheen nog het album Under Satanæ, dat louter nieuwe versies van oude nummers bevatte. Het was een meer dan aardige onderneming om tot een opvolger van Memorial uit 2006 te komen, maar de trouwe Moonspell-fans keken toch al twee jaar uit naar nieuw werk. Nu Night Eternal is gearriveerd zullen weinigen teleurgesteld zijn.

Moonspell zit met het door Tue Madsen geproduceerde Night Eternal namelijk weer op de toppen van zijn kunnen. Door de Portugezen als gothic metal te betitelen doen we ze ook danig te kort, want het viertal is veel meer dan dat.

Er wordt geopend met At Tragic Heights, een weemoedig nummer dat wordt opgesierd met duistere, slepende keyboards. Het zwartgeblakerde titelnummer refereert dan weer aan de beginperiode van de band. Als het aan frontman Fernando Ribeiro had gelegen hadden er nog een aantal songs opgestaan die meer naar black dan naar gothic neigen, maar daar was de rest van de band het niet mee eens. De heren hebben naar elkaars wensen geluisterd, waardoor Night Eternal een heel spontaan, maar vooral gevarieerd album is geworden.

Ribeiro’s zang is veelzijdiger dan ooit, het gitaarspel gaat van rustige, melodieuze klanken naar felle riffs en de meeste nummers bevatten subtiele achtergrondkoortjes, waarbij moet worden aangemerkt dat niks ‘overdone’ is. Hoogtepunt is zonder twijfel Scorpion Flower, waarin Moonspell in samenwerking met Anneke van Giersbergen (Agua De Annique, ex-The Gathering) de Noorse gothic metal hoogtijdagen van midden jaren negentig doet herleven, toen bands als Tristania en Theatre Of Tragedy met albums als Beyond The Veil en Velvet Darkness They Fear mijlpalen in het genre neerzetten.

Moonspell heeft weer alle reden om trots te zijn op zichzelf. Night Eternal is het zoveelste prachtalbum van de band en doet zeker niet onder voor Wolfheart, Irrelegious of Memorial. Liefhebbers van donkere metal weten wat hun te doen staat, want dit is gewoon verplichte kost.

Tracklist:
1. At Tragic Heights
2. Night Eternal
3. Shadow Sun
4. Scorpion Flower
5. Moon In Mercury
6. Hers Is The Twilight
7. Dreamless (Lucifer And Lilith)
8. Spring Of Rage
9. First Light

Score: 88 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 30 mei 2008

Koop dit album in

Meer Moonspell:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Moonspell - Night Eternal
Reactie van iron_dennis op 01-06-2008 om 01:52u
Score: 88 / 100

Fantastisch album. Deze band kan over een paar jaar de oudjes af gaan lossen en de festivals gaan headlinen!

Moonspell - Night Eternal
Reactie van margrave op 01-06-2008 om 10:42u
Score: 92 / 100

amaai. wat een plaat.

vindt hem zelfs veeeeeeeeeeeeeeel beter dan memorial.

en ik ben aan de limited edition geraakt.en daar zit dan nog eens na de mooi uitvoering een dvd bij met 2 livesongs vanop wacken en making offs en clips.

zeker die paar euros meer waard!!!

Moonspell - Night Eternal
Reactie van Een Metalfan op 03-06-2008 om 23:22u

hgier krijg ik een harde piemel van

Moonspell - Night Eternal
Reactie van Negative A op 04-06-2008 om 12:05u
Score: 95 / 100

Dit album is idd stukken beter dan Memorial en Memorial is al dikke vette duistere pret! Productie is naar mijn smaak van een dermate hoog niveau, dat veel bands hier nog een punt aan kunnen zuigen. Hulde voor dit kunstwerk!

Moonspell - Night Eternal
Reactie van Marco op 20-06-2008 om 16:01u
Score: 95 / 100

Niks aan toe te voegen gewoon een meesterwerk

Moonspell - Night Eternal
Reactie van 666 op 09-07-2010 om 23:18u
Score: 45 / 100

Vind moonspell geen ene reet aan! Ook dit album niet.

Heb ze ook live gezien....Portugal en Metal...nee...dat gaat niet.