Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

07-12-2019

Arsis - We Are The Nightmare
Jaar van release: 2008
Label: Nuclear Blast Records
Arsis - We Are The Nightmare
Arsis begon rond de eeuwwisseling als tweemansproject van drummer Mike VanDyne en alleskunner James Malone. Het Amerikaanse duo debuteerde in 2004 met het verpletterende A Celebration Of Guilt, dat gevuld is met snelle, melodieuze death metal songs waarbij je niet stil kunt blijven zitten. Al snel volgden een leuk mini-album (A Diamond For Disease) en een wat tegenvallende tweede langspeler (United In Regret).

Inmiddels is er echter geen sprake meer van een tweetal, maar van een echte band. Weliswaar heeft VanDyne er de brui aan gegeven, maar naast diens opvolger Darren Cesca (ex-Goratory) zijn een bassist en een tweede gitarist tot de formatie toegetreden. De personeelswisselingen en de produktie door Zeuss (bekend van onder andere Shadows Fall en Hatebreed) zorgen voor een nieuw geluid, dat vooral technischer en drukker is dan voorheen.

Ik neem mijn petje af voor de technische hoogstandjes die de vier virtuozen op de nieuwe langspeler We Are The Nightmare opvoeren. De complexiteit van de gitaarriffs en -solo’s en van het drumspel zal menig muzikant nachtmerries bezorgen. Daarbij verrast Arsis op songs als Servants To The Night, Overthrown en de titeltrack met relatief eenvoudige, pakkende refreinen, die lekker in het gehoor liggen. Op basis van techniek, vlijt en creativiteit verdient dit album als eindcijfer een voldoende.

Toch stelt We Are The Nightmare me teleur. Waar is het gevoel? Waar is de hartstocht? Waar is de groove gebleven? Dit album raakt me niet. De techniek gaat ten koste van de passie die goede muziek bij de luisteraar hoort los te maken. Als ik naar het debuut A Celebration Of Guilt luister, dan vult mijn lichaam zich met duistere emoties en mosh ik door de hele woonkamer heen. We Are The Nightmare brengt daarentegen nauwelijks enige reactie bij me teweeg. Hooguit tapt mijn voet even mee met de maat, totdat de band weer een andere richting inslaat.

Dit is luistermuziek, die echter op de genoemde refreinen en enkele melodieën na onvoldoende blijft hangen om de aandacht lang vast te houden. Speltechnisch indrukwekkend, maar mechanisch, kil, doelloos en leeg. Zodra het album eindigt, voel ik geen enkele aandrang om me er opnieuw aan te onderwerpen. Aangezien ik de opdracht kreeg om deze cd te reviewen, heb ik er een fors aantal keren naar geluisterd. Voortaan zal het schijfje echter in de kast stof vergaren. Ik zet liever het debuut of A Diamond For Disease nog een keer op.

Tracklist:
1. We Are The Nightmare
2. Shattering The Spell
3. Sightless Wisdom
4. Servants To The Night
5. Failing Winds Of Hopeless Greed
6. Overthrown
7. Progressive Entrapment
8. A Feast For The Liar’s Tongue
9. My Oath To Madness
10. Failure’s Conquest

Score: 65 / 100

Reviewer: Gilbert
Toegevoegd: 21 april 2008

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Arsis - We Are The Nightmare
Reactie van metal666 op 21-04-2008 om 21:42u
Score: 85 / 100

Dit is een plaat die je mag of niet. Ik ben wel erg onder de indruk. Goed album!!!

Arsis - We Are The Nightmare
Reactie van Shockwave op 21-04-2008 om 22:59u
Score: 95 / 100

Poee, dat is wel erg negatief! Prachtplaat in mijn ogen, en qua technische death metal overtreft deze de nieuwe Hate Eternal met gemak. A Celebration of Guild en A Diamond For Disease zijn in mijn ogen klassiekers, en deze mag zich daar bij voegen.

Arsis - We Are The Nightmare
Reactie van iron_dennis op 22-04-2008 om 12:59u
Score: 87 / 100

Tsjonge jonge wat zijn de reviews van deze plaat toch wisselend. Iedereen is altijd lyrisch geweest over de latere albums van Death. En al halen ze dat niveau (nog) niet helemaal. Dit is toch wel een plaat die zeker gehoord mag worden. 65 punten is dan ook veel te weinig!

Arsis - We Are The Nightmare
Reactie van Een Metalfan op 22-04-2008 om 14:15u

Arsis - We Are The Nightmare
Reactie van midian op 22-04-2008 om 14:20u
Score: 65 / 100

ben het helemaal met de recensie eens. het komt mij ook te rommelig over

Arsis - We Are The Nightmare
Reactie van Shockwave op 22-04-2008 om 14:40u
Score: 95 / 100

Dat er vreemde structuren en aparte dingen in zitten voor het gehoor, betekent nog niet dat het rommelig is. Het belachelijk hoge technische niveau laten dit misschien zo lijken, maar de nummers kloppen helemaal!
En als je rommelig qua strakheid bedoelt, dan...naja. Ik wil niet vervelend zijn, maar als dit rommelig is dan begrijp je het helaas niet helemaal.

Arsis - We Are The Nightmare
Reactie van Worm op 22-04-2008 om 21:32u
Score: 90 / 100

Geweldige plaat, als je dit niet trekt dan moet je het maar lekker bij de vierkwartsmaat van Slayer houden...Ik vind het ook wat kinderachtig om iets rommelig te noemen als je het niet meer zo goed snapt. Als er iets is dat duidelijk is aan deze plaat, of je er nou van houdt of niet, is dat het een stel meestermuzikanten zijn.

Arsis - We Are The Nightmare
Reactie van Amibor op 22-04-2008 om 22:50u
Score: 85 / 100

Dikke, dikke plaat. Ken de rest van Arsis nog niet, maar dat gaat niet lang meer duren.

Arsis - We Are The Nightmare
Reactie van Timebomb op 22-04-2008 om 23:56u
Score: 89 / 100

Nah, 65 punten is natuurlijk veel te laag ingeschat voor de nieuwe van Arsis.
Technisch gezien is dit weer een zeer hoogstaand album, net zoals A Celebration of Guilt (prachtig album). Voor death metal zeer mooie melodieen. Dus mijn advies : nog ff een keer luisteren naar We Are The Nightmare en dan nog eens opnieuw een waardering geven.............

Arsis - We Are The Nightmare
Reactie van Raymond op 28-08-2008 om 16:13u
Score: 65 / 100

Toch snap ik wel wat de reviewer bedoelt. De muziek klopt natuurlijk uiteraard wel en het is zeker technisch. Ook zijn het zeer, zeer begaafde muzikanten. Dat de muziek hem niet aanspreekt, kan hem toch niet aangerekend worden. Ik ben het wèl met hem eens. De muziek is technisch 110 procent in orde, maar het raakt me niet. Het grooved niet en de melodieën blijven bij mij niet hangen. Dat heeft niks te maken met dat ik het niet zou 'snappen' .Muziek moet je imo voelen, 'snappen' is vooral als je zelf muziek maakt van belang.

Arsis - We Are The Nightmare
Reactie van namen_zijn_voor_watjes op 28-05-2009 om 19:07u
Score: 70 / 100

Ik geloof dat ik een beetje in het midden zit met m'n mening, dit had echt een meesterwerk kunnen worden maar alles voelt echt mechanisch aan, nog erger dan united in regret.

Er zijn geweldige ideen hier en daar maar nee, ze moesten laten zien hoe technisch ze konden spelen. In united in regret was het probleem dat het saai en ongeinspireerd was, hier hebben ze wel inspiratie maar ze moesten het weer verpesten. Maar het ergste is wel de drummer, hij speelt de hele tijd zo snel als hij kan en het is enorm iritant.

Maar nu de positieve dingen, de nieuwe basgitaarist is geweldig, ik wou dat ik hem beter kon horen...
Ze proberen gewoon te hard om zowel melodisch als technisch te wezen, maar ik geef het toch een 70 om wat het had kunnen wezen.