Enquête

Welke protestsong over de impact van de mensheid op de natuur of het klimaat spreekt jou het meest aan?

Annihilator – Stonewall
Atheist – Mother Man
Cattle Decapitation – Manufactured Extinct
Disturbed – Another Way To Die
Earth Crisis – Inherit The Wasteland
Gojira – Amazonia
Kamelot – The Human Stain
Kreator – Toxic Trace
Lamb Of God – Reclamation
Megadeth – Countdown To Extinction
Metallica – Blackened
Napalm Death – On The Brink Of Extinction
Nevermore – Matricide
Nuclear Assault – Critical Mass
Ozzy Osbourne – Revelation (Mother Earth)
Parkway Drive – Dark Days
Sacred Reich – Crimes Against Humanity
Saxon – Hole In The Sky
Sepultura – Biotech Is Godzilla
Soundgarden – Hands All Over
System Of A Down – ATWA
Tesseract – Eden
Testament – Greenhouse Effect
Vektor – Dying World
een andere protestsong over milieu- of klimaatproblemen

[ Uitslag | Enquêtes ]

Kalender
Vandaag jarig:
  • Ben Moody (Evanescence) - 41
  • Christopher Bradley (Beneath The Massacre) - 39
  • Luis Moya (Poema Arcanus) - 48
  • Morie "Heath" Hiroshi (X Japan) - 54
  • Steve Riley (L.A. Guns) - 66
  • Steven Adler (Guns N' Roses) - 57

Vandaag overleden:
  • Rhett Forrester (Riot) - 1994
Review

IC Rex - Valonkantajan Alkemia
Jaar van release: 2008
Label: Hammer Of Hate

IC Rex - Valonkantajan Alkemia

Black metal kan soms vreemde vormen aannemen, zoals het Finse IC Rex (wat zoveel betekent als koning van ijs en vuur) laat horen op hun tweede album, Valonkantajan Alkemia. Dit eenmansproject van Cinatas brengt ons een rauwe vorm van black metal, met heel veel symfonische elementen. De nummers op Valonkantajan Alkemia vertegenwoordigen acht aspecten van een vorm van spirituele alchemie. Wie precies wil weten wat dit inhoudt, raad ik aan de teksten te lezen op de website; Cinatas is zo vriendelijk geweest daar Engelse vertalingen van dit geheel in het Fins gezongen album op te nemen.

Op muzikaal vlak hebben we hier met een degelijk album te maken. IC Rex speelt voornamelijk mid-tempo black metal, met rauwe krijsen er overheen. Op heel veel momenten wordt gebruik gemaakt van symfonische stukken, om een mystiek sfeertje te creëren, wat redelijk lukt. Naast de gebruikelijke krijs, is op deze momenten ook vaak mannelijke, hoge, cleane zang te horen. Veel vind ik dit niet toevoegen, maar storend is het allerminst. In enkele nummers, zoals Valonkantajan Ylösnousemus, wordt de intensiteit even flink vergroot, doordat op een hoger tempo gespeeld wordt, Cinatas even wat enthousiaster en agressiever tekeer gaat en de symfonische stukken flink aangedikt worden.

Hoewel de muziek op Valonkantajan Alkemia best origineel is, is dit niet genoeg om hem tot de topalbums van dit jaar te rekenen. Het grote manco aan dit album is namelijk dat IC Rex te veel in herhaling valt. Keer op keer wordt in de nummers dezelfde formule gehanteerd, met minimale variatie, waardoor het album snel gaat vervelen. In combinatie met een lengte van ruim 52 minuten, is Valonkantajan Alkemia niet de plezierige luisterervaring geworden die Cinatas ongetwijfeld voor ogen had. Liefhebbers van symfonische black metal kunnen dit album desondanks best eens een luisterbeurt gunnen; smaken verschillen, tenslotte.

Tracklist:
1. Saturnaalisen Alkukaaoksen Partaalia
2. Alisen Maailman Virroissa
3. Väkivaltaisten Tulien Hehkussa
4. Kielletty Lääke – Fosforoksen Valmistus
5. Valonkantajan Ylösnousemus
6. Kaikkivaltiaan Kammioissa
7. Välttämättömydden Pyöräin Lävitse
8. Sielun Alkemistin Uni

Score: 60 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 6 maart 2008

IC Rex - Valonkantajan Alkemia
Reactie van Baldurs Tod op 07-03-2008 om 17:24u
Score: 75 / 100

Een maand of wat terug kwam ik dit album tegen en bevalt me wel, hoewel ik hem nog maar twee keer heb gedraaid. Persoonlijk vind ik 52 minuten ook wat aan de lange kant voor dit soort muziek, maar het zit allemaal wel goed in elkaar. Ben wel benieuwd in ieder geval hoe het debuutalbum klinkt.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.