Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

22-06-2021

Shining - V – Halmstad
Jaar van release: 2007
Label: Osmose Productions
Shining - V – Halmstad
As I was going up the stair, I met a man who wasn’t there
He wasn’t there again today, and I wish, I wish he’d go away…

Zo begint het vijfde volledige album van de ‘suicidal’ black metal band Shining, een band die de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een grote, maar niet oncontroversiële naam binnen het genre. Die controverse komt met name voort uit de grote mond van frontman Kvarforth, maar wie daardoor Shining links laat liggen, mist wél één van de meest essentiële releases van 2007.

V - Halmstad was mijn eerste kennismaking met Shining, waardoor ik niet precies wist wat ik moest verwachten. Maar één ding is zeker: de geweldige mengeling tussen groovende stukken, schitterende piano-intermezzo’s en gedurfde, emotionele muziek had ik niet verwacht. Het album rockt, zit in muzikaal opzicht uitstekend in elkaar (luister maar eens naar de geweldige gitaarsolo’s), maar weet ook te verrassen en zelfs te ontroeren. Bovendien zijn de samples die gebruikt worden uitermate doeltreffend en onheilspellend. De échte troef is Kvarforth zelf, die er alles aan doet om het de luisteraar zo ongemakkelijk mogelijk te maken. Hij krijst, brult, schreeuwt, fluistert, bezweert en weet met zijn oprechte zang je nekharen overeind te zetten.

Het is moeilijk om echte favorieten uit te kiezen, maar met name Längtar Bort Från Mitt Hjärta (met een sobere, maar zeer doeltreffende opbouw die iedere keer opnieuw voor kippenvel zorgt) en Låt Oss Ta Allt Från Varandra (waarin meerdere geniaal gestructureerde, zelfs ontroerende momenten ingebouwd zitten), springen nog nét iets boven de rest uit. Het laatstgenoemde nummer begint fel, haast rockend, en schakelt vervolgens halverwege moeiteloos om naar één van de mooiste kalme passages die ik de laatste jaren heb gehoord.

Het moge duidelijk zijn: V - Halmstad is een knaller van formaat geworden. Een album dat op haast perfecte wijze verwrongen schoonheid met (zelf)haat en negativisme weet te versmelten. Love it or hate it, één ding weet ik zeker. Dit album zal je niet onberoerd laten.

Tracklist:
1. Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning
2. Längtar Bort Från Mitt Hjärta
3. Låt Oss Ta Allt Från Varandra
4. Besvikelsens Dystra Monotoni
5. Åttiosextusenfyrahundra
6. Neka Morgondagen

Score: 95 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 27 december 2007

Koop dit album in

Meer Shining:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Erik op 27-12-2007 om 15:10u

Mooi gezegd. Ik vind dit album een prachtig voorbeeld van de veelzijdigheid die black metal te bieden heeft. Jammer dat veel andere bands dit hoge niveau (nog) niet halen.

Reactie van Smetsar op 27-12-2007 om 20:53u
Score: 80 / 100

Fantastisch album, zelf voor mensen die geen zo'n grote Black Metal fans zijn. Ik sluit mij volledig aan bij deze review!

Reactie van iron_dennis op 27-12-2007 om 22:32u
Score: 96 / 100

Prachtig album. Vond er maar 2 beter dit jaar nl. Worship & Ulver.

Reactie van Ruud op 22-04-2008 om 15:37u

Prachtig album, staat zeker in mijn top 10 van het afgelopen jaar.

Ik weet niet of de naam van dit album iets met dit nieuws artikel te maken heeft maar ik plaats het toch maar.
Quote (12-2-07):
---
Volgens de Zweedse krant Aftonbladet heeft black metalband Shining een té schokkende show gegeven in Halmstad, Zweden. Zanger Niklas Kvarforth was de stichter van het kwaad. Hij dronk pis uit een fles, liet zich fysiek molesteren door een Noorse fan en sneed zichzelf met scheermessen.
---
Ziekelijk als ze hier trots op zijn trouwens.

Reactie van DarkDestroyer op 01-03-2011 om 00:29u
Score: 90 / 100

Zeer deprimerend, zeer overtuigend. Prachtige composities. Shining flikt het hem opnieuw zoals ik van ze gewend ben.