Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

13-05-2021

Riverside - Rapid Eye Movement
Jaar van release: 2007
Label: InsideOut Music
Riverside - Rapid Eye Movement
Deze review van het nieuwe Riverside album is er te laat. De reden daarvoor is dat ik teleurgesteld was in de nieuwe songs van deze Poolse symfonische progrockact. De eerste luisterbeurten vond ik dat de muziek op Rapid Eye Movement geen meerwaarde bood aan wat de heren presteerden op de geweldige voorganger Second Life Syndrome. Ik vond het ‘meer van het zelfde, maar dan minder’.

Gelukkig heb ik het album zo vaak gedraaid dat het kwartje nu wél is gevallen. Ik vind het vorige album nog steeds een stukje indrukwekkender, maar toch is dit album een nieuw meesterwerk. Er zijn namelijk weinig bands die zo’n prachtig evenwicht hebben kunnen vinden tussen het breekbare van Anathema, het verbluffende van Porcupine Tree en het tijdloze van Pink Floyd.

Uiteraard liggen de nieuwe songs in het verlengde van oudere songs, gebruiken de heren opnieuw dezelfde alternatieve tempo’s en elektronische geluidjes. Maar ze beheersen dit truckje zo goed dat dit eigenlijk nog (niet) stoort. Naast voorspelbare, maar mooie, songs als de single 02 Panic Room komen er namelijk nog avontuurlijke liederen langs als het raadselachtige Schizophrenic Prayer, het spontane Parasomnia en het lange afsluitende Ultimate Trip. Fans van genoemde bands en progrock in het algemeen moeten dus zeker maar eens luisteren. En best meerdere keren.

Tracklist:
1. Beyond The Eyelids
2. Rainbow Box
3. Panic Room
4. Schizophrenic Prayer
5. Parasomnia
6. Through The Other Side
7. Embryonic
8. Cybernetic Pillow
9. Ultimate Trip

Score: 87 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 28 oktober 2007

Koop dit album in

Meer Riverside:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Pete aSs op 31-10-2007 om 23:33u
Score: 91 / 100

Dit is het eerste wat ik van Riverside hoor. Prachtige opbouw, oog voor detail, behoort tot het beste in het genre. Zeer aangenaam verrast. 'k ga zeker de vorige albums halen bij de platenboer. Gemerkt dat ze laatst nog met "the flower kings" gepasseerd zijn in belgië en Nederland.

Reactie van cornie k op 18-01-2008 om 12:51u
Score: 90 / 100

Ik heb deze band 3x gezien 3x heb ik staan kijken met kippenvel op mijn armen,, fantastisch! Ik vind deze band het beste wat de PROG. rock op dit moment tebieden heeft.Ik vind de vorige CD second life syndrome iets beter maar deze CD is ook geweldig.

Reactie van metal fred op 20-06-2008 om 18:58u
Score: 95 / 100

TOP wat een muziekanten geweldige zanger en bass ,steengoed gitaar werk fantastis toetsenspel en prachtige drumpartijen.
Ik ben zeer benieuwd naar hun volgende cd, ik hoop dat riverside in de zelfde stijl door gaat.