Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-05-2021

Divine Heresy - Bleed The Fifth
Jaar van release: 2007
Label: Roadrunner Records
Divine Heresy - Bleed The Fifth
Tot halverwege de jaren ’90 maakte Dino Cazares deel uit van Fear Factory, een van de meest genrebepalende bands van dat moment. Na een ruzie met frontman Burton C. Bell verliet Cazares Fear Factory om zich vervolgens te concentreren op twee, vooral in Mexico en Zuid-Amerika grote, projecten genaamd Brujeria en Assesino en verdween daarmee grotendeels uit het oog van de Amerikaanse en Europese media.

Inmiddels is het 2007, Brujeria en Assesino zijn op een laag pitje gezet en Cazares heeft de tijd gevonden om zich weer aan het front te melden met een nieuwe band, Divine Heresy. Vergezeld van topdrummer Tim Yeung (ex-Vital Remains/ Hate Eternal) en de tot nu toe onbekende zanger Tony Vex brengt hij het debuutalbum Bleed The Fifth uit. Inmiddels heeft ook voormalig Nile bassist Joe Payne zich bij dit drietal gevoegd maar hij is nog niet op dit schijfje te horen.

De muziek die Divine Heresy op Bleed The Fifth laat horen is een optelsom van de muziek die de bandleden in hun vorige band maakten, een combinatie van de strakke industrialachtige metal van Fear Factory gemengd met brute maar pakkende en bij tijd en wijlen melodieuze techische deathmetal. Het gitaarspel van Cazares is uit duizenden te herkennen en ook ditmaal zijn de strakke machinale riffs ruimschoots aanwezig. Yeung blast er vrolijk en afwisselend op los en Vex klinkt als het broertje van Burton C. Bell, alleen is hij veel overtuigender in zijn cleane zangstukken. Niet alleen Vex klinkt overtuigender, de gehele band is een stuk overtuigender, aggressiever, bruter en brengt het geheel met veel meer overgave dan Fear Factory dat de afgelopen jaren, zegmaar sinds Obsolete heeft gedaan. Bleed The Fifth blijft helaas niet over de gehele linie boeien, maar zeker de eerste 4 tot 5 nummers maken behoorlijke indruk op ondergetekende. Daarna wordt het het iets wisselvalliger en worden zwakkere songs als bijvoorbeeld Soul Decoded en Closure afgewisseld met knallers als False Gospel en Royal Blood Heresy.

Origineel is dit alles niet, de overeenkomsten met Fear Factory zijn daarvoor te duidelijk aanwezig. Maar dat dit een prima debuut is staat buiten kijf. Mensen die Fear Factory nog steeds een warm hart toe dragen kunnen dit schijfje blind aanschaffen maar ook de mensen die ten tijde van Demanufacture, Obsolete of zelfs Soul Of A New Machine zijn afgehaakt zouden dit eens moeten checken.

Tracklist:
1. Bleed The Fifth
2. Failed Creation
3. The Threat Is Real
4. Impossible Is Nothing
5. Savior Self
6. Rise Of The Scorned
7. False Gospel
8. Soul Decoded (Now & Forever)
9. Royal Blood Heresy
10. Closure

Score: 78 / 100

Reviewer: Armand
Toegevoegd: 25 augustus 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Pepijn op 27-08-2007 om 20:40u
Score: 90 / 100

Boeit mij wel de volledige lengte; vooral de drums zijn heerlijk!

Reactie van broos op 19-02-2008 om 21:31u
Score: 90 / 100

idd, relaxte plaat!!

Reactie van Skip op 30-12-2008 om 15:45u
Score: 85 / 100

Het album krijgt in de meeste reviews maar 3.5 punten (7) en veel mensen vinden het niets, maar serieus fuck dat. Mensen die maar blijven vergelijken met fear factory etc, lekker boeiend, het gaat om de plaat zelf.

Ik vind bleed the fifth een heerlijke plaat, bruut en afwisselend genoeg. Je merkt dat Dino hier duidelijk geen concessies maakt, alles wordt uit de kast getrokken, geen gezeik! Ik krijg er veel energie van tijdens het hardlopen of krachttraining en als ik thuis zit ga ik er automatisch van meebangen. Gewoon een vet album, klaar.

Ben erg benieuwd naar de volgende, met hun nieuwe lead singer.