Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

01-03-2021

The Red Chord - Prey For Eyes
Jaar van release: 2007
Label: Metal Blade Records
The Red Chord - Prey For Eyes
In December 2005 trad The Red Chord op in de Amsterdamse Paradiso als onderdeel van de Persistence Tour. Destijds maakte dat optreden weinig indruk op me door rommelig spel en het eentonige karakter van de muziek. In de periode die volgde heb ik me dan ook nooit meer bekommerd over de Amerikanen. Tot nu, want met hun derde album Prey For Eyes weten de Amerikanen mij eindelijk te overtuigen.

Prey For Eyes blijkt een ware dollemansrit waarin verschillende stijlen worden gecombineerd met één hoofdstijl. Het voornamelijke geluid is grindcore. De andere invloeden komen uit de death metal-, hardcore- en zelfs thrash-hoek. Het euvel van die decemberdag in Amsterdam is dan ook volledig de wereld uit. Guy Kozowyk blijkt op plaat lang niet zo'n monotone zanger en wisselt diepe grunts af met een tamelijk rustige schreeuwstem. The Red Chord klinkt op Prey For Eyes mede daardoor afwisselend en energiek, agressief en melodieus.

Opmerkelijk is dat de band de tijd neemt voor rustige instrumentale passages. Pray For Eyes eindigt met een meeslepend stukje gitaarwerk, waarin de voet volledig van het gaspedaal is en de luisteraar ruimschoots de gelegenheid krijgt om op adem te komen. Het vier minuten durende It Came From Over There begint met een pakkende riff die al snel wordt overgenomen door progessieve keyboardklanken. Dit tafereel herhaalt zich een paar keer, waarna op hele rustige wijze gitaarspel wordt gekoppeld aan keyboardgeluiden die zo uit een spookhuis afkomstig zouden kunnen zijn. Vervolgens gaat met Intelligence Has Been Compromised weer volledig het gas open.

Van grof geweld tot onverwacht subtiel. De opvolger van Clients uit 2005 is een verrassende, afwisselende en ietwat chaotische plaat geworden die bij liefhebbers van opgefokte grindcore zeker in de smaak zal vallen. Kortom, The Red Chord maakt met Prey For Eyes een uitstekende beurt.

Tracklist:
1. Film Critiques & Militia Men
2. Dread Prevailed
3. It Runs In The Family
4. Send The Death Storm
5. Pray For Eyes
6. Responsibles
7. Midas Touch
8. Tread On The Necks Of Kings
9. It Came From Over There
10. Intelligence Has Been Compromised
11. Open Eyed Beast Attack
12. Birdbath
13. Bone Needle
14. Seminar

Score: 82 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 2 augustus 2007

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

The Red Chord - Prey For Eyes
Reactie van himsa op 02-08-2007 om 10:09u
Score: 85 / 100

Helemaal mee eens. Een dijk van een plaat.
Er zit inderdaad meer melodie/ groove in de nummers, niet dat het commercieel word maar toch....verplichte aanschaf voor grind/death aanhangers.....hulde!!

The Red Chord - Prey For Eyes
Reactie van staal op 02-08-2007 om 10:30u
Score: 82 / 100

Vette plaat, ietwat van het platgetreden grindpad kan zeker geen kwaad!!

The Red Chord - Prey For Eyes
Reactie van Luuk op 17-09-2007 om 10:58u
Score: 80 / 100

Geen verkeerde cd! Toch vond ik clients net wat meer hebben...

The Red Chord - Prey For Eyes
Reactie van RJ op 27-09-2009 om 14:55u
Score: 78 / 100

Ik vind het een zeer lekker cd-tje! Maar ik weet niet of Grindcore nou echt de hoofdstijl is. Zit naar mijn idee toch echt dichter bij de Death-metal en das nog wel een verschil... Al bij al wel een retestrakke schijf!!!