Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-10-2020

Severe Torture - Misanthropic Carnage
Jaar van release: 2002
Label: Hammerheart Records
Severe Torture - Misanthropic Carnage
Wat moet ik hier nu weer over zeggen? Ik wil met deze recensie beginnen en krijg spontaan een 'writers block'. Ik heb namelijk de afgelopen maanden zoveel Death Metal albums gehoord en deze waren in de meeste gevallen ook nog eens van uitstekende kwaliteit, dus je kan mischien wel begrijpen dat ik het zat ben geworden om constant in elke review met dezelfde termen te gooien. Ik bedoel: het is een grotere uitdaging om een stukje te schrijven over bijvoorbeeld een nieuw Devin Townsend album, of de laatste van Opeth of Arcturus!

Maar dat is vandaag mijn taak niet. Over enkele dagen komt de nieuwe cd van onze vaderlandse Death Metal band Severe Torture uit en de consument wil natuurlijk vooraf op de hoogte worden gebracht over de waarde van het album en of het goed genoeg is om centjes aan uit te geven.

In tegenstelling tot veel van de brute, technische Death Metal bands die hedendaags de scene domineren zet Severe Torture met deze tweede full-length, ondanks de muzikale eenzijdigheid, een serie songs neer die, dankzij het grote scala aan herkenbare riffs, een eigen karakter hebben en niet opgaan in een gezichtloze Death Metal brij. Het valt niet mee om tegenwoordig met opvallende riffs te komen, vooral niet in een genre waarin de riff zo'n grote rol speelt. Het eerste nummer, "Mutilation of the Flesh", is vooral een prima demonstratie van uitstekend riffwerk, net als het laatste nummer "Your Blood is Mine".

De vocalen zijn lage grunts van het type dat je vaker in het Grind genre tegenkomt dan in het Death Metal genre. Ondanks dat de verstaanbaarheid van de teksten hierdoor zo'n beetje op 0% blijft zitten, mag ik deze grunts graag horen. Want zeg nou zelf: hoe lager de grunts, hoe bruter en meedogelozer de sound klinkt, en dat is nou juist de bedoeling wat betreft de heren van Severe Torture.

Severe Torture slaagt erin de nummers wat op te frissen door enkele (korte) onvoorspelbare elementen in de nummers op te laten duiken, zoals bijvoorbeeld wat hypnotiserend gitaarwerk in "Impelled to Kill" en gave technische kunstjes in het nerveuze "Castrated".
De productie is prima en al met al kan ik zeggen dat dit een uitstekende brute Death Metal release van eigen bodem is, die zeker niet voorbij mag gaan aan liefhebbers van bands als Cannibal Corpse (waar Severe Torture binnenkort mee op tour gaat), Suffocate en Deeds of Flesh.

Tracklist:
1. Mutilation of the Flesh
2. Meant to Suffer
3. Carnivorous Force
4. Misanthropic Carnage
5. Blinded I Slaughter
6. Impelled to Kill
7. Castrated
8. Forever to Burn
9. Your Blood is Mine

Score: 80 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 27 augustus 2002

Koop dit album in

Meer Severe Torture:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Severe Torture - Misanthropic Carnage
Reactie van six-feet-under op 21-09-2003 om 15:10u
Score: 100 / 100

dit is godverdomme de beste nederlands death/grind cd ooit! de zanger grunt alsof hij in een modderpoel verzuipt,daarbij nog eens HOOG technische muziek,ranzige zware riffs en ziek solo gedoe,ratelende beukende drums en in de rustige momenten vet logge stukken,alles wat de death/grind liefhebber maar wil! hoor ik daar iemand zeiken over orginaliteit? volgens mij is dat fucking onbelangrijk bij een beest van een plaat zoals deze! noem jij jezelf een death/grind fan en vind je deze cd maar niks?schaam je je ogen uit je rottende oogkassen! servere torture heerst over de vaderlandse death metal bands en als dat aan mij ligt zal dat nog effe blijven ook!