Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2021

Primordial - The Gathering Wilderness
Jaar van release: 2005
Label: Metal Blade Records
Primordial - The Gathering Wilderness
Het Ierse Primordial is somber gestemd. Ontzet over de richting waarin de wereld zich beweegt, waarin oorlog en chaos eerder regel dan uitzondering zijn. Bevreesd en wanhopig over de donkere wolken die zich boven de mensheid lijken samen te pakken. Die wanhoop en somberheid leidden tot een wezenlijke verandering in de sound van Primordial ten opzichte van het vorige album Storm Before Calm.

Het vorige album was al een meeslepend, groots werkstuk vol epische, heroïsche songs, maar The Gathering Wilderness doet er nog een schep bovenop. Het album klinkt ruw, duister en ongepolijst, maar bovenal eerlijk. De vertwijfelde zang van frontman Alan Averill Nemtheanga is beter op zijn plaats dan ooit tevoren en de wanhoop van de band wordt vertaald in zeven uitgesponnen composities, die door hun repetitieve riffs soms zelfs postrock-achtig aandoen, maar door hun geweldige sfeer geen seconde vervelen.

Een van de hoogtepunten van dit album is The Song Of The Tomb. Het is een van de nummers waarin Primordial het tempo wat opschroeft, wat resulteert in een buitengewoon sterk nummer, dat een haast ongekende, ongepolijste oerkracht in zich herbergt. Het hierop volgende, introverte en deprimerende End Of All Times mag zich met zijn schitterende, melancholieke tekst eveneens tot een van de vele hoogtepunten op The Gathering Wilderness rekenen.

Met The Gathering Wilderness heeft Primordial wat mij betreft een album afgeleverd dat de – ook al niet misselijke – voorganger Storm Before Calm ruimschoots overtreft. De epische, dik aangezette metal van dat album is hier namelijk nog eens aangevuld met doom-elementen, die het grimmige karakter van het album benadrukken. Dit album is een traktatie voor doemdenkers, sceptici en cultuurcritici en zal binnen de metalscène fans van Isis tot Draconian en Swallow the Sun aanspreken. Een ongepolijste parel.

Tracklist:
1. The Golden Spiral
2. The Gathering Wilderness
3. The Song Of The Tomb
4. End Of All Times (Martyrs Fire)
5. The Coffin Ships
6. Tragedy's Birth
7. Cities Carved In Stone

Score: 87 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 4 juni 2007

Koop dit album in

Meer Primordial:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Primordial - The Gathering Wilderness
Reactie van Fear_Of_The_Dark op 04-06-2007 om 23:15u
Score: 96 / 100

Primordial is geweldig, en dit album is ook een pareltje in de discografie van de band. Spirit The Earth Aflame (onovertrefbaar) en Storm Before Calm blijf ik echter wel beter vinden.

Primordial - The Gathering Wilderness
Reactie van Baldurs Tod op 12-06-2007 om 19:33u
Score: 93 / 100

Een erg goed album, in mijn ogen het beste wat ze tot nu toe hebben uitgebracht. Vooral The Coffin Ships is een geweldig nummer.