Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-11-2020

Iced Earth - Overture Of The Wicked
Jaar van release: 2007
Label: SPV / Steamhammer Records
Iced Earth - Overture Of The Wicked
Na het uitstapje naar de historie komt Iced Earth in 2007 en 2008 met albums die het Something Wicked verhaal uitdiepen, wat op het album Something Wicked This Way Comes uit 1998 begon. Deze single is een voorproefje op de twee albums, en bevat naast een nieuw nummer ook nog een nieuwe opname van de drie nummers die in 1998 de Something Wicked-trilogie vormden.

Ten Thousand Strong is het nieuwe nummer op deze single, en naar verluid zal de albumversie iets verschillen van de versie die nu al te horen is. Qua sound ligt het in lijn van de hardere nummers op vorige plaat The Glorious Burden, met name Declaration Day, alleen net een tikkeltje agressiever. Die agressie ontbrak wat op dat album (maar was ook niet helemaal nodig). Tim Owens zingt in de coupletten venijniger dan ooit tevoren, en bandleider Jon Schaffer laat horen dat hij nog altijd een van de strakste slaggitaristen is die er rondlopen. De gitaren hadden echter wel iets harder in de mix gemogen, maar ondanks dat is het best een lekker voorproefje voor het hele album.

Voor Iced Earth is het niets nieuws om oude nummers met de huidige zanger opnieuw op te nemen. Ruim tien jaar terug deden ze dat op Days Of Purgatory, nu is de Something Wicked-trilogie aan de beurt. In de originele versie bouwde Prophecy rustig op, nu is het eerste stuk wat harder, en veel dreigender. Ook is er wat meer percussie toegevoegd, om het een wat oosters tintje te geven. De andere twee nummers wijken niet zo drastisch af van de originele versies, al klinken ze wel wat magerder. Dat komt ook door de productie, want dat lijkt een haastklusje op deze nummers. Waarschijnlijk zijn ze even vlug opgenomen, omdat ze toch niet op het album belanden. Ondanks dat deze nummers de originele versies niet overtreffen zijn het wat mij betreft toch best aardige versies. Grootste punt voor velen zal echter zijn dat de warme touch die zanger Matt Barlow aan de nummers gaf nu veranderd is in de meer klassieke metalkeel van Tim Owens.

Wie de met The Glorious Burden ingeslagen weg niets vond zal deze single ook niets vinden, maar liefhebbers van strakke heavy/power metal die niet blijven zeuren over de vorige zanger zullen met deze single toch wel wat plezier hebben. En nu nog even wachten op de volledige albums.

Tracklist:
1. Ten Thousand Strong
2. Prophecy
3. Birth Of The Wicked
4. The Coming Curse

Reviewer: Tonnie
Toegevoegd: 25 mei 2007

Koop dit album in

Meer Iced Earth:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Iced Earth - Overture Of The Wicked
Reactie van Smetsar op 01-06-2007 om 12:59u
Score: 75 / 100

Het nieuwe liedje is nice!!! Maar de Something Wicked Trilogy is op sommige momenten toch wel wat verkloot hoor!

Iced Earth - Overture Of The Wicked
Reactie van Set Abonimae op 27-02-2008 om 11:54u
Score: 85 / 100

Niet mee eens. Natuurlijk is het anders dan het origineel. Het is veel gemener. Tim Owens mist zeker de emotie van Matt, maar de agressie heeft hij, die perfect past bij The Coming Curse. Ten Thousand Strong vind ik niet echt bijzonder, wel lekker hakkend en genadeloos zangwerk van Owens.