Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

19-10-2020

Trelldom - Til Minne...
Jaar van release: 2007
Label: Regain Records
Trelldom - Til Minne...

Trelldom is terug! Negen jaren zijn er verstreken sinds Trelldom hun laatste album Til Et Annet… uitbracht. Eerder dit jaar tekende de band een contract bij Regain Records en op 28 mei mogen we het resultaat van deze samenwerking verwachten: Til Minne…. Over de reden waarom Trelldom nu pas een nieuw album uitbrengt, blijven Gaahl, Sir en Valgard vaag. De heren willen enkel kwijt dat ze geen haast hadden dit album uit te brengen. Dat is maar goed ook, want het heeft geresulteerd in weer een dijk van een album. Een waardige opvolger van Til Et Annet….

Eén van de eerste dingen die opvallen bij het draaien van Til Minne… is dat de vrolijkheid die Til Et Annet… kenmerkte, plaats heeft gemaakt voor een meer duistere aanpak. Het voelt alsof het kindje van Gaahl opeens volwassen geworden is. De sfeervolle passages, die ten overvloede aanwezig zijn op het eerdere werk, zijn er nog steeds, maar in mindere mate en ze worden bijna voortdurend begeleid door een dreigende ondertoon. Ook de stem van Gaahl heeft een verandering ondergaan. Waar hij eerst erg raspend klonk en veel emotie in zijn stem legde (passend bij de vrolijkheid op Til Et Annet…), klinkt hij nu zwaarder, bijna grommend en meer getergd. Ook vervormingen van zijn stem komen op dit album niet meer terug.

Niks geen intro. Al vanaf het titelnummer wordt de beuk erin gegooid. Een repeterende riff, solide drumwerk en de rauwe stem van Gaahl is wat de eerste anderhalve minuut kenmerken, maar al snel wordt gevarieerd door middel van gesproken stukken en meer melodie. Eigenlijk vind ik dit nummer niet kenmerkend voor het album, het is alsof ze nog even in moeten komen. Wat volgt wordt alleen maar beter: meer opzwepende nummers, meer melodie en vooral meer van het vernieuwde Trelldom. Ook zijn enkele ‘vreemde’ elementen in de muziek gebracht. Let bij het afspelen maar eens op het nummer Eg Reiste I Minnet, waarmee het album afsluit. Net als bij Til Evighet, heeft de band er ook bij dit album voor gekozen om enkele nummers in het Engels op te nemen. By My Will, een snel en agressief nummer en From This Past, een heel melodieus nummer, wat nog het meeste aan Til Et Annet… doet denken.

Andere opvallende momenten van het album vind ik de nummers Fra Mitt Gamle en Steg. Fra Mit Gamle opent met een rustig, nauwelijks hoorbaar deuntje, waarna Gaahl er als een bezetene een krijs overheen gooit. Op datzelfde moment worden we getrakteerd op een typisch Trelldom-achtig deuntje, dat op een, voor Trelldom, beheerste manier gebracht wordt. Gaahl wisselt de zang in dit nummer af met gesproken en geschreeuwde stukken. Bij Steg komt er een muur van geluid op je af. Repeterende riffs met een subtiele onderliggende melodie openen hier de deur voor weer enkele gesproken passages. Op de achtergrond is een mysterieuze melodie hoorbaar. Het geheel lijkt naar een hoogtepunt toe te werken, maar neemt op het eind af en gaat over in een vrolijk stuk met nog steeds dat mysterieuze deuntje op de achtergrond.

Al met al mag gezegd worden dat Trelldom weer een topper uit gaat brengen. Voor een enkeling die het oude werk gewend is zal het wennen worden, maar ik durf te zeggen dat Til Minne… bij de meeste Trelldom liefhebbers in de smaak zal vallen. Het is nog te vroeg om dit album het beste tot nu toe te noemen, maar het zit er denk ik wel aan te komen. Geniet er maar van!

Tracklist:
1. Til Minne…
2. Bortkomne Svar
3. Fra Mitt Gamle…
4. By My Will
5. Vinternatt
6. From This Past
7. Steg
8. Eg Reiste I Minnet…

Score: 84 / 100

Reviewer: Erik
Toegevoegd: 11 mei 2007

Koop dit album in

Meer Trelldom:

[ Terug naar de Album Reviews ]