Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Daath - The Hinderers
Jaar van release: 2007
Label: Roadrunner Records

Daath - The Hinderers

Daath, afkomstig uit Atlanta, bestaat sinds 2004 en bracht in eigen beheer het debuut Futility uit. Hoewel de leden Futility niet als een volwaardig debuut zien, maakte het blijkbaar genoeg indruk op Roadrunner Records om ze binnen te hengelen.

De muziek van het zestal is een modern klinkende combinatie van voornamelijk death en industrial, waarin ook een minuscuul snufje black aan is toegevoegd in de vorm van sferische keyboard- en synthesizerpartijen. Verder is niet alleen het gitaarspel door de complexe (en snoeiharde) riffs en melodieuze passages erg afwisselend en onvoorspelbaar, ook de zang van Sean Farber mag er wezen. Hoewel zijn grunts altijd ruig overkomen, zijn ze vaak wel verstaanbaar en dat zorgt er weer voor dat Daath toch relatief toegankelijk klinkt.

Complex is absoluut een van de sleutelwoorden. Alles loopt door elkaar heen, van blastbeats (Kevin Talley bekend van onder andere Chimaira, Dying Fetus en Misery Index is tegenwoordig slagwerker bij Daath) tot extreme grunts en van venijnige riffs tot de eerdergenoemde keyboards en synthesizers. En dan nog maar te zwijgen over de ingewikkelde songstructuren. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, wordt het echter geen brij aan geluid die niet te doorgronden is. James Murphy, oud-gitarist van onder andere Testament, Death en Obituary, speelt hierin een belangrijke rol. Hij produceerde de plaat op zeer verdienstelijke wijze en heeft een goede balans gevonden tussen extreem en melodieus.

Sowieso is Daath niet een doorsnee death metalband die wat invloeden uit andere genres bijeen heeft geraapt om zodoende origineel uit de hoek te komen. The Hinderers bevat een tekstueel concept dat al net zo gecompliceerd is als de muziek zelf. De Amerikanen claimen beslist geen religieuze band te zijn, maar de teksten zijn geïnspireerd door Kabbalah, waarin The Tree Of Life en The Tree Of Death centraal staan. Natuurlijk veel te ingewikkeld voor de reguliere metalfan, maar mocht je geïnteresseerd zijn, op hun officiële website is een uitgebreide uitleg terug te vinden.

Vooralsnog is Daath een kleine vis in een hele grote oceaan. Dat daar binnenkort verandering in gaat komen lijkt echter onvermijdelijk, want de band lijkt weldegelijk uit het goede hout gesneden. The Hinderers klinkt afwisselend en ruig en eigenlijk rost men gewoon je spreekwoordelijke ballen uit je broek. En dat is nou precies wat we willen. Toch?

Tracklist:
1. Subterfuge
2. From The Blind
3. Cosmic Forge
4. Sightless
5. Under A Somber Sign
6. Ovum
7. Festival Mass Soulform
8. Above Lucium
9. Who Will Take The Blame?
10. War Born (Tri-Adverserenade)
11. Dead On The Dance Floor
12. Blessed Through Misery
13. The Hinderers

Score: 85 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 3 april 2007

Koop dit album in

Meer Daath:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Daath - The Hinderers
Reactie van Metalkev op 04-04-2007 om 11:06u
Score: 90 / 100

DIt is een klein meesterwerkje in mijn ogen, schitterend album!

Daath - The Hinderers
Reactie van tommie op 08-04-2007 om 12:15u
Score: 95 / 100

Dit is echt een originele death metal plaat, lang geleden dat ik een nieuwe band zo goed uit de hoek heb horen komen. Verplichte kost....

Daath - The Hinderers
Reactie van Bart op 21-08-2007 om 20:20u
Score: 90 / 100

Goed album. Met een paar echte uitschieters. Deze plaat moet je gewoon hebben .