Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

27-09-2021

Fairyland - The Fall Of An Empire
Jaar van release: 2006
Label: Napalm Records
Fairyland - The Fall Of An Empire
Hoewel het op power metal gebied het laatste jaar aanmerkelijk rustiger is gebleven dan de voorgaande jaren, zijn er natuurlijk nog altijd bands die onverminderd doorgaan. Het Franse Fairyland bracht een aantal jaren geleden al een veelbelovend debuut uit onder de titel Of Wars In Osyrhia dat zich vooral kenmerkte door de sterke zang van ex-Dark Moor zangeres Elisa C. Martin. Helaas is de zangeres weer vertrokken en zitten we weer opgescheept met een mannelijke zanger.

Dit klinkt misschien heel problematisch, maar na beluistering blijkt het allemaal erg mee te vallen. Men heeft weer een aantal zeer goede nummers weten te schrijven en dankzij het opzwepende en technisch goede spel komt alles goed uit de verf. Zoek het in de richting van een iets meer gestructureerde Rhapsody en je weet een beetje wat ik bedoel. Dat betekent dus een volgepropt geluid waarin ingrediënten als hoge (zeer goede) vocalen , grootse orkestrale keyboards en vlotte solo's de dienst bepalen. Dankzij de transparante productie is alles wel goed te volgen en het theatrale element ligt er niet zo dik bovenop als bij bovenstaande band.

Qua spel heeft de band absoluut progressie geboekt en hoewel de band een stukje directer (lees: harder) is gaan klinken, hoeven de liefhebbers van melodieuze power metal zich geen zorgen te maken. Origineel is het allemaal totaal niet, maar gezien het strakke spel, de goede zang en sterke melodielijnen wil ik dat de band best vergeven.
In feite bevat het titelnummer alle elementen die een power metal nummer zo gaaf maken. De wervelende solo's gaan hand in hand met sprookjesachtige toetsenpartijen en zanger Max Leclercq heeft een krachtige rockstrot. Af en toe komt er nog een gastzangeres voorbij die ook zeker niet misselijk klinkt.

Zoals gezegd is er sprake van een prima productie en men heeft weer gezorgd voor voldoende muzikale hoogstandjes. Zeker niet de zoveelste inwisselbare schijf in het genre. De liefhebbers weten weer voldoende en wie vindt dat Rhapsody teveel leunt op grootsheid en dramatiek kan wellicht wel wat met Fairyland.
Een goed album van deze Franse heren.

Tracklist
1. Endgame
2. The Fall Of An Empire
3. Lost In The Dark Lands
4. Slaves Forlorn
5. The Awakening
6. Eldanie Uelle
7. Clanner Of The Light
8. To The Havenrod
9. The Walls Of Laemnil
10. Anmorkenta
11. In Duna
12. The Story Remains
13. Look Into Lost Years (Outro)

Score: 80 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 28 november 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van da -Z- op 12-05-2011 om 03:18u
Score: 92 / 100

Wellicht een van de beste albums in mijn collectie. Het is een album die ik regelmatig draai en hij verveeld gewoon niet. EN dat is al heel wat voor een power metal album. Deze gasten zijn geweldig