Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-10-2020

Soulfly - Soulfly
Jaar van release: 1998
Label: Roadrunner records
Soulfly - Soulfly
Dit is zeker geen onbekend album voor de meesten. Na de split tussen Max en Sepultura begin '97 circuleerden al snel de geruchten dat zowel Max als Sepultura met nieuw materiaal bezig waren. In het najaar van '98 bracht Sepultura "Against" uit, geen slechte plaat; maar een stuk minder dan die klassieker "Roots". Max zelf bracht een paar maanden eerder het titlelloze debuut "Soulfly" uit.

Deze schijf is duidelijk een voortzetteing van "Roots" (wat misschien kan aantonen hoe belangrijk Max wel niet was als creatieve brein van Sepultura). Tekstueel is het deze keer nog dieper ingaand op sommige "Roots"-thema's (de armoede in de wereld, politiek onrecht...) maar toch ook een paar persoonlijke eleùenten (de dood van z'n stiefzoon, de split met Sepultura, zijn liefde voor voetbal).

Het begint loeihard met "eye for an eye", een moddervette kraker waarin hij de ruzie tussen hem en z'n vroegere band in vier minuten blootlegt. Het is de openerr van het indrukwekkend harde en toch origineel en verfrissende drieluik dat verder nog bestaat uit " No hope= no fear" en "Bleed".

De songs zijn allemaal hard, doorspekt met veel dynamiek en exotische elementen (drums, snaarinstrumenten, wat reggae soms). Natuurlijk mogen Max z'n recht voor de raap-lyrics niet ontbreken, waarin hij zich tegen onrechgt verzet met de nodige "fuck" en "shit", zoals gewoonlijk dus...

Op het album spelen ook een hele resem gasten mee zoals Burton C. Bell, Dino Cazares, Fred Durst, Dj Lethal, Chino Moreno, Benji.... Zij zorgen voor de variatie die dit album zo kenmerkt.

Nu terugkijkend lijkt me duidelijk dat Max eerder zonder Sepultura kan dan Sepultura zonder Max. Natuurlijk hebben die laatsten wel een heel verleden met zich mee te dragen door de naam, terwijl Max bijna opnieuw kon beginnen (alhoewel men ook van hem een bepaald niveau verwacht).

Tracklist:
1. Eye for an Eye
2. No Hope=No Fear
3. Bleed
4. Tribe
5. Bumba
6. First Commandment
7. Bumbklaatt
8. Soulfly
9. Umbabarauma
10. Quilombo
11. Fire
12. The Song Remains Insane
13. No
14. Prejudice
15. Karmageddon

Koop deze cd nu bij Bol.com

Score: 86 / 100

Reviewer: Triad
Toegevoegd: 21 mei 2002

Koop dit album in

Meer Soulfly:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Soulfly - Soulfly
Reactie van Scapegoat op 22-05-2002 om 10:06u
Score: 75 / 100

dit is inderdaad geen slechte plaat,maar toch het viel me op dat je 'Roots' van sepultura een klasieker noemde,sorry maar,van het moment dat je Beneath the remains of arise van sepultura hebt gehoord dan denk ik wel dat je van mening gaat veranderen...

Soulfly - Soulfly
Reactie van grimlock op 03-06-2002 om 13:17u
Score: 100 / 100

Roots is wel degelijk een klassieker, net als Beneath en al het werk van sepultura. het kenmerkt namelijk een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van metal muziek. En wat roots klassiek maakt is dat het de brug naar wereldmuziek heeft gemaakt. Meerdere bands zijn hierdoor geinspireerd en zijn deze vorm van crossover verder uit gaan diepen. Sepultura heeft dus de brug geslagen en Soulfly houdt op dit moment de vlag in handen en is de leider en de rest volgt. Ill Niño bijvoorbeeld. De vraag is Max geniaa??l: (pfff moet ik NOG antwoorden??) JA hij is geniaal.

Soulfly - Soulfly
Reactie van 'bones' op 23-12-2004 om 15:14u

Hoe bedoel je Max wordt overschat!? Broerlief igor en Andreas kisser waren de muziekale genieen van sepultura! Max heeft muziekaal bar weinig toegevoegd, hij deed liever boodschappen met Gloria!

Soulfly - Soulfly
Reactie van Dimmu op 10-07-2005 om 23:18u

sinds dat max op graspop 2004 met soulfly een truitje van anderlecht aanhad heeft ie afgedaan :p

Soulfly - Soulfly
Reactie van satyr op 29-10-2006 om 12:26u
Score: 65 / 100

1van hun betere maar haalt het nooit van sepultura r.i.p old sepultura