Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-10-2021

Into Eternity - The Scattering Of Ashes
Jaar van release: 2006
Label: Century Media Records
Into Eternity - The Scattering Of Ashes
Waarde liefhebber van progressieve death, spitst u nu even uw oren alsof u de oren van een woestijnvos bezit. Maak uw oren tot grote geluidsvangers die zich zo goed door het leven manouvreren dat ze regenwormen onder de grond met oud en nieuw horen proosten op de nieuwe Slayer. Want dit najaar komt een album uit dat u definitely niet wilt missen.

Of u reeds van Into Eternity hebt gehoord zal mij een worst wezen, "MySpace" biedt vandaag de dag voldoende kennismakingsmogelijkheden, dus doe er uw voordeel mee. Het feit is nu dat deze Canadese prog-deathers eind september met een splinternieuw album komen, en een ieder die warmloopt voor zeer ongewone tonen van inventieve death, zou zich daar lustig op moeten storten.
De vorige 3 albums waren pareltjes. Een aangename verrassing, daar zwaar metaal positief terrein inlevert voor vliegensvlugge gitaarkurkentrekkers en de grunt het bed deelt met een cleane stem. Maar het eindresultaat was keer op keer verbluffend en de albums straalden autoriteit uit.

Persoonlijk was ik zelf enigszins teleurgesteld na het horen van de nieuwe telg The Scattering Of Ashes, daar dit album (weliswaar een logisch vervolg op de voorganger) mij te veel prog is en te weinig death, waar eigenlijk al nauwelijks sprake van kan zijn. Het harde van Into Eternity, dat een aardige evenwicht gedurende de 3 voorgaande albums wist te bewaren, is op deze nieuwe plaat grondig gereduceerd. En nu Stu Block met zijn felle stem de cleane toedracht is komen versterken beginnen de stempartijen te veel naar over-the-top heavy metal te neigen. Op het eerste nummer Severe Emotional Distress lijkt er nog weinig aan de hand, maar zodra de opvolger Nothing de kaarten op tafel legt, wordt het gauw duidelijk dat Into Eternity vrijwel volledig de kant van de progressie heeft gekozen. Hoewel het tempo nog altijd vrij hoog ligt, domineren de hoge, cleane stemnoten en gitaarwervelingen boven de rest, dat ooit degelijk tot het rijk der deathmetal behoorde.

Slecht nieuws voor mij (nou ja, "slecht" is ook weer zo'n groot woord...), goed nieuws voor u, want liefhebbers kunnen hier de messen wel aan slijpen. Het is een groeiproces, waar een band doorheen is gegaan, dat nu overhand krijgt in de muziek, en de uitdaging ligt steeds minder bij stevig spel en harde brul en steeds meer bij experimentele muzikale capriolen. En niet zonder succes. Want liefhebber of niet, ik kan er niet om heen dat Into Eternity op The Scattering Of Ashes de kwaliteit nog altijd hoog weet te houden en de juiste luisteraar louter voldoening zal verschaffen. De score die ik The Scattering Of Ashes zodoende geneigd ben toe te kennen leunt en steunt dus met name op deze constatering.

Tracklist:
1. Novus Inceptum
2. Severe Emotional Distress
3. Nothing
4. Timeless Winter
5. Out
6. A Past Beyond Memory
7. Surrounded By Night
8. Eternal
9. Pain Through Breathing
10. Suspension Of Disbelief
11. Paralyzed

Score: 80 / 100

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 23 september 2006

Koop dit album in

Meer Into Eternity:

[ Terug naar de Album Reviews ]