Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

24-09-2021

Voivod - Katorz
Jaar van release: 2006
Label: Nuclear Blast Records
Voivod - Katorz
Ik ken weinig bands die zo origineel zijn als Voivod. Je kunt deze Canadese cultband namelijk met geen enkele andere band op deze aardbol vergelijken. Sterker nog: je kunt eigenlijk geen enkel Voivod album met elkaar vergelijken. Pure thrash, spacerock, psychedelische pop, cybermetal en tribalbeatpop: de heren hebben echt altijd gemaakt waar ze zelf zin in hadden. Dat heeft enerzijds geleidt tot groot respect van bekende metalbands en anderzijds tot zeer matige verkoopcijfers.

Drie jaar geleden probeerde de band een comeback te maken een titelloos album waarop oudgediende zanger Snake en ex-Metallica bassist Jason Newstedt naast oerleden als gitarist Piggy en drummer Away waren te horen. Het noodlot sloeg vorig jaar echter toe toen Piggy de strijd tegen kanker verloor. Als erfenis had hij wel een grote hoeveelheid afgewerkte riffs op zijn laptop achter gelaten, dit werd bewerkt door de overige drie leden en het resultaat kunnen we nu horen op Katorz

En ook dit album valt weer moeilijk te omschrijven. De tien songs hebben een eenvoudige popstructuur en de groovy riffs van Piggy staan overduidelijk centraal. De zanglijnen van Snake doen denken aan een up-tempo stonerrockband en een punky DIY-eigenwijze vibe ligt voortdurend op de loer. De ietwat hardere beukgedeeltes verraden dan weer een groot gehalte aan metalinvloeden, maar laten ook horen dat Voivod niet in de jaren ’80 of ’90 is blijven hangen. Dat dit een van de betere Voivod platen is, is ook voor een deel te danken aan Jason Newstedt die nog nooit zulke soepele baspartijen op plaat heeft ingespeeld. Maar aangezien Elvis Costello niet ongelijk had met zijn uitspraak “over muziek schrijven is even absurd als dansen over architectuur” zal ik nu zwijgen. Luister het gewoon zelf maar.

Tracklist:
1. The Getaway
2. Dognation
3. Mr. Clean
4. After All
5. Odds & Frauds
6. Red My Mind
7. Silly Clones
8. No Angel
9. The X-Stream
10. Polaroids

Score: 82 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 30 juni 2006

Koop dit album in

Meer Voivod:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Neef Herbert op 30-06-2006 om 11:56u
Score: 75 / 100

de review bevalt me beter dan het album. maar misschien is het een groeiplaat

Reactie van Old Mhb op 08-07-2006 om 15:38u

Jullie hebben Voivod nooit gevolgd. Nu er iemand overleden is hebben jullie wat aandacht voor de groep. Bah.

Reactie van Gert op 05-01-2007 om 13:26u
Score: 10 / 100

Killing Technology, dat was pas Voivod, niet dit slap Nirvana-aftreksel !