Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

20-01-2021

Tystnaden - Sham of Perfection
Jaar van release: 2006
Label: Limb Music Products
Tystnaden - Sham of Perfection
Een Zweedse naam voor een Italiaanse band. Ja, dat kan. Hoewel het op het eerste gezicht nogal misleidend is, want bij een Zweedse naam verwacht je toch al gauw een bepaald type band. Zeker als het in het power/heavy metal genre blijkt te vallen. Tystnaden is eerder een combinatie van heavy en gothic metal, die nog het meest doet denken aan een mix van Nightwish en Lacuna Coil. Tystnaden betekent zoiets als ‘stil’ en ‘rustig’ en vanwege grote bewondering voor Scandinavische metal heeft het Italiaanse zestal voor deze bandnaam gekozen.

Sham of Perfection is het debuutalbum van de band en voor een eerste plaat klinkt het absoluut niet slecht. Laura De Luca is een zeer getalenteerde zangeres, hoewel haar stem hier en daar nog iets bijgeschaafd mag worden. Nog steeds is het een trend om metal te combineren met vrouwenzang en ik kan bijna zeggen dat negen van de tien keer het geen geslaagde combinatie is. Veel zangeressen beschikken op z’n zachts gezegd over weinig talent en de vocalen uiten zich dan ook veelal in nodeloos gekweel. Gelukkig is dit voor Tystnaden wel anders. Laura De Luca heeft een stevige, originele stem met veel power die de muziek juist ten goede komt.

Sham of Perfection is een krachtig debuutalbum en na een aantal luisterbeurten komt het geheel steeds evenwichtiger over. Voor fans van Nightwish en Lacuna Coil zeker de moeite van het checken waard. Gelukkig is het geen regelrechte kloon van net genoemde bands, Tystnaden beschikt absoluut over zijn eigen sound.

De stevige opener First Embrace wordt afgewisseld met het wat gevoeliger Tystnaden. Onder de sterke nummers horen ook het epische Hamlet en het emotionele Pride vs. Intellect. Keyboardsounds, dan weer stevige grunts, rustige intermezzo’s, prima gitaarwerk en bombastische stukken wisselen elkaar af.

Tussen de grote lading zeer slechte gothicplaten sijpelt af en toe ook nog eens een goede door. Hoewel de muziek en de vocalen her en der nog net even wat meer bijgeslepen mogen worden, is Sham of Perfection een album wat veel liefhebbers absoluut zullen gaan waarderen.

Tracklist:
1. First Embrace
2. Münehausen Syndrome
3. Tystnaden
4. Metaphora
5. The Foolish Plan
6. Hamlet
7. The Joke
8. Rewards
9. The Vanishing
10. Pride vs. Intellect

Score: 80 / 100

Reviewer: Inge
Toegevoegd: 7 juni 2006

Koop dit album in

[ Terug naar de Album Reviews ]