Enquête

Deze zomer gaat Iron Maiden in het Gelredome en op Graspop overwegend oude klassiekers spelen. Daarna wil de band echter tijdens een (intiemere) zaaltournee het recente dubbelalbum Senjutsu integraal spelen. Kijk jij daar naar uit?

Ja, ik wil Senjutsu graag in zijn geheel live horen
Heel Senjutsu hoeft van mij niet zonodig, maar ik ga toch wel
Ik moet er nog eens over nadenken of ik naar die tournee wil
Ik zou het op een festival bekijken, maar ga niet naar een aparte zaalshow
Ik vind Iron Maiden live leuk, maar sla de Senjutsu-tour liever over
Ik ga alleen naar shows waarbij Iron Maiden vooral oude nummers speelt
Ik hoef Iron Maiden sowieso niet (meer) live te zien, ongeacht de setlist
anders, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  25 februari:
 • Atheist, Cadaver, Hideous Divinity, From Hell en Typhus
Kalender
Vandaag jarig:
 • João Paulo Martins (Ramp) - 50
 • Miika Juhani Hostikka (Sinamore) - 43
 • Ricardo Confessori (Shaman) - 53

Vandaag overleden:
 • Bruce Corbitt (Rigor Mortis) - 2019
Review

Ancient Rites - Dim Carcosa
Jaar van release: 2001
Label: Hammerheart Records
Ancient Rites - Dim Carcosa
Ancient Rites' nieuwe album getiteld Dim Carcosa is het vierde in het toch al meer dan 10-jarig bestaan van de band. Helaas zijn er niet meer full-length albums uitgebracht vanwege ongelukkige platen deals en een steeds wisselende band indeling. De deal is nu echter goed (Hammerheart) en de samenstelling van de band loopt ook lekker, het resultaat daarvan ligt nu voor me.

De titel van het album is genomen van een klein stukje uit de Satanic Bible, Cassilda's Song, het gaat over surreëel aandoende stad, in nevelen gehuld. De tekst van het titelnummer is bijna gelijk aan Cassilda's Song en er gaat precies de goede sfeer van uit, ik ben totaal verliefd op dat nummer. De tracklisting nu:

 • The Return
 • Exile (Les Litanies de Satan
 • Victory of Valhalla (Last Man Standing)
 • ...And the Horns Called for War
 • North Sea
 • Götterdämmerung (Twilight of the Gods)
 • (Ode to Ancient) Europa
 • Remembrance
 • Lindisfarne (anno 793)
 • On Golden Fields (De Leeuwen Dansen)
 • Dim Carcosa
De nummers zijn gelinkt door stukjes tekst in het boekje. Deze stukjes zijn geschreven vanuit het perspectief van de zanger, Gunther Theys, die ook de nummers schreef. Het verhaal geeft een inleiding op de reden waarom de nummers geschreven zijn en wat de tekst geinspireerd heeft. Meest zijn dit middeleeuwse thema's. Een voorbeeld van een stukje tekst:

One last book or a few pages at least before I blow out the candle.
Sure there is 21st century light in this house available but on locations and in moments like these,
I prefer more atmospherical ancestral ways to illuminate the pages I read.
Here an excerpt from Chambers' "The King in Yellow":

Carcosa.
What is Carcosa?
Where is Carcosa?

En ja, je ziet het goed, De Leeuwen Dansen. Het is een stukje uit een oude Vlaamse tekst die vertolkt werd door minstrelen in de Middeleeuwen, Theys heeft er muziek bij geschreven en het zit in het album verweven en komt echt naar boven in 'On Golden Fields' waarvan de tekst ook weer gebaseerd is op de historische gebeurtenis die verbonden is met de dansende Leeuwen.

Dan, de wat meer technische aspecten, de zang, is zoals nog altijd, scream en soms grunt. Als ik dit album zou moeten karakteriseren zou ik zeggen dat het een black metal album is met heavy invloeden. Erg goede riffs en strakke drums, geen enkel nummer is hetzelfde. Het album moest eerst wel op me groeien, pas na een aantal keren luisteren kon ik het echt waarderen maar nu moet ik ook zeggen dat ik nog weinig ervaring had met Ancient Rites en mensen die de vorige drie albums hebben zullen waarschijnlijk sneller hun oordeel kunnen vellen.

Het artwork van de cd is absoluut prachtig, om je vingers bij af te likken. Op de pagina's van het boekje staan Middeleeuws aandoende schetsen die een beeld van de tekst van de nummers uitbeelden. Er zijn slechts weinig albums met zo'n ontzettend goed verzorgde buitenkant als deze, (Widow's Weeds van Tristania en Vintersorg's Cosmic Genesis).

Cassilda's Song uit de Satanic Bible
De Leeuwen Dansen

Tot slot kan ik ook niet anders doen dan Aarschok deed en deze cd de op een-na-hoogste rating geven. Dat omdat er meer perfect albums zijn maar die zul je niet snel vinden. Ancient Rites gaat in het najaar touren en tot die tijd komen ze op een aantal festivals waaronder het Twiske festival dat ik zal bezoeken, tegen die tijd (16 juni) meer daar over.

Score: 90 / 100

Reviewer: Maestro
Toegevoegd: 24 mei 2001

Meer Ancient Rites:

Ancient Rites - Dim Carcosa
Reactie van Een_Metalfan op 13-11-2001 om 14:16u
Score: 100 / 100

Eén van de weinige platen die bij mij de beelden oproept die men ook schetst in de teksten... Perfecte CD, prachtige melodieen en schitterend artwork... Kippevel.... Necrolord

Ancient Rites - Dim Carcosa
Reactie van Een_Metalfan op 02-01-2002 om 23:58u
Score: 100 / 100

Schitterende cd,heb em hier ook voor me liggen :) Zoals altijd een prachtige intro (The Return) en dan nummers met een sterke afwisseling,i love it! Als dit je eerste cd van AR is,dan raad ik "Fatherland" zwaar aan,das ook een stukkie meesterwerk! Kan niet wachtten op hun volgend album

Ancient Rites - Dim Carcosa
Reactie van Een_Metalfan op 08-09-2002 om 11:52u
Score: 70 / 100

Als Gunther nou een keer echt zou gaan krijsen in plaats van dat 'met de neus dicht zingen' . Voor de rest een sterk album met een mooie middeleeuwse feel.

Ancient Rites - Dim Carcosa
Reactie van Iscariah op 11-04-2004 om 13:36u
Score: 100 / 100

Gewoone veel te goed deze cd.

Ancient Rites - Dim Carcosa
Reactie van Judas op 03-05-2007 om 22:06u
Score: 100 / 100

Van dit album krijg je idd kippenvel. Uitstekend album !

Ancient Rites - Dim Carcosa
Reactie van er!ka op 12-07-2007 om 09:30u
Score: 98 / 100

Haartjes op mijn armen rechtovereind...in een woord..magistraal..De Leeuwen dansen, De Leeuwen Dansen!

Ancient Rites - Dim Carcosa
Reactie van Rutger op 07-09-2007 om 15:09u
Score: 100 / 100

Natuurlijk geen woorden voor nodig. Zowel? Zie mijn recencie op Rvbicon!

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2022 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.