Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

18-09-2021

Melisend - Demo
Jaar van release: 2005
Label: eigen beheer
Melisend - Demo
Melisend, deze naam moet u niet geheel onbekend in de oren klinken, waarde lezer. Want hoewel Melisend voorlopig slechts een demo heeft om te presenteren heeft deze band al eerder de revue gapasseerd. Middels een pre-demo, waar vorig jaar al aandacht aan geschonken is.

Wel, hier is de volledige demo dan. Geen covers van Amorphis meer, deze keer 6 geheel eigen nummers, voorafgegaan door een intro. De intro, daar wil ik even uw aandacht op vestigen, waarde lezer. Want de intro is schitterend. Een instrumetaal stukje die gedurende 2 minuten als een rood-oranje zonnestraal tussen gitzwarte wolken doorbreekt. Kippenvelmuziek. Duister, maar toch ook vol kleur, passie en haast vol magie.
Na de intro opent "Travel To Another World". Een nummer die in het begin nog degelijk op de krachtige sfeer van de intro lijkt aan te sluiten. De klanken zijn aanvankelijk zwaarmoedig, somber en doomy, maar nadat het nummer zijn helf heeft gepasseerd begint de muziek opeens vreemde "wauw-wauw-wauw" achtige klanken uit te braken. Een veel te elektrisch geluid die nauwelijks bij de voorgaande klanken past. Het nummer erna begint ook beslist niet verkeerd maar bezwijkt algauw aan dezelfde kwaal. Geluiden vanuit een hele andere muzikale hoek, een hele elektroniche hoek, sluipen tussen de zwaardere noten en klutsen het aanvankelijke concept (voor zover aanwezig) tot een vrij raar geheel.

De huisvesting binnen het doom/death genre gaat dus niet op. Melisend klinkt al met al veel rijker dan dat. Behalve duidelijke neiging naar hele onnatuurlijke klanken wil de band nog wel eens van de rocky en soms bijna jazzy invloeden snoepen. Dat levert de nodige dynamiek op, variëteit, her en der, hoewel de nummers op den duur juist door de regelmatige terugkeer van al deze elementen zo in hetzelfde straatje gaan scharrelen dat het nauwelijks interessant blijft..

De productie van deze demo is voor een demo bij lange na niet onaardig, wat dat betreft hebben de heren het netjes voor elkaar. Maar de muziek blijft voor mij een te vaag iets. Niet omdat je het niet in een hokje kan plaatsen, maar omdat de combinatie van de gebruikte geluiden mij geen "hoera ende joepie-gevoel" weet te bezorgen. De muziek is niet slecht, ik kan er gewoonweg te weinig mee. Misschien ben ik een beoogklepte roesteling. Die mening is aan u.

Maar, wie weet wat deze band nog in de toekomst gaat presteren. De eerste full-length is nog niet uit dus niet alle hoop is verkeken.

Tracklist:
1. Intro - The Crucifixion
2. Travel to Another World
3. The Shadow and the Light
4. Captivation in Perpetuity
5. Death to Life
6. Dreary Plodding
7. Pain and Blood

Reviewer: Lana
Toegevoegd: 3 maart 2006

Meer Melisend:

[ Terug naar de Album Reviews ]