Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

28-09-2021

Aleph - In Tenebra
Jaar van release: 2005
Label: Eigen beheer
Aleph - In Tenebra
Het Italiaanse Aleph bestaat al sinds 1998, maar was op niet meer dan een enkele demo en wat compilaties te horen. Waarschijnlijk is dat de reden dat dit kwintet tot nu toe vooral in Italië optrad en zelden tot nooit buiten de grenzen van het Apennijnse Schiereiland terug te vinden was. Misschien komt daar verandering in nu eindelijk het full-length debuut ‘In Tenebra’ verkrijgbaar is.

Op ‘In Tenebra’ zijn invloeden uit diverse genres terug te horen. Van heavy en thrash metal tot gothic en van progressief tot zelfs jazz. Muzikaal is soms een vergelijking met Slayer te maken (luister maar eens naar ‘Unfaithful’), maar vaker vertoont men gelijkenissen met Opeth. Ook Aleph weet lange, sferische nummers te componeren, met veel onheilspellende keyboardgeluiden, gesproken stukken tekst, enorme tempoversnellingen - met uitstekend werk van gitarist Lorenzo Fugazza die de boel flink aanjaagt - en soms wel minutenlange instrumentale passages. De duistere zang heeft wel wat weg van My Dying Bride en Moonspell, waarbij moet worden opgemerkt dat de Engelse uitspraak van zanger Dave Battaglia niet geheel feilloos is.

Zowel muzikaal als productioneel is er absoluut niks mis met ‘In Tenebra’. Dit mag opmerkelijk genoemd worden, omdat het zonder de hulp van een platenlabel in elkaar gedraaid is. De zang verveeld mij af en toe, wellicht omdat er iets te veel gesproken stukken tekst voorbij komen. Hoe dan ook, Aleph heeft met ‘In Tenebra’ een buitengewoon degelijke fundering gelegd om een groter publiek te bereiken en waarschijnlijk krijgt men nu eindelijk de kans om hun geluk elders in Europa te beproeven.

Tracklist:
1. The Fallen
2. Unfaithful
3. Depths
4. Mother Of All Nightmares
5. In Tenebra
6. The Fallen (native lyrics)
7. Acid Tears

Score: 78 / 100

Reviewer: Edo
Toegevoegd: 25 februari 2006

Koop dit album in

Meer Aleph:

[ Terug naar de Album Reviews ]