Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

21-10-2020

Elvenking - The Winter Wake
Jaar van release: 2006
Label: AFM Records
Elvenking - The Winter Wake
Ik herinner me als de dag van gisteren toen ik voor het eerst ‘Heathenreel’ van Elvenking hoorde. Vier jaar geleden stond ik in een cd-winkel te luisteren naar dat debuut van deze Italianen en de combinatie van powermetal en folk verblufte mij. Vooral het lange ‘Seasonspeech’ met vier verschillende zangers, veel afwisseling en een adembenemende sfeer wist me te raken. Nog steeds veegt dit geweldige debuut de Korpiklaani’s en Ensiferum’s van vandaag van de kaart.

Jammer genoeg stopte de band toen met verder ontwikkelen en het in 2004 verschenen ‘Wyrd’ was een saaie herhalingsoefening met mindere songs. Ook het nieuwe ‘The Winter Wake’ ligt volledig in de lijn van het vorige werk met de kenmerkende vioolpartijen, vrolijke refreinen, variatie en lekkere power. Zowel Skyclad liefhebbers als fans van Sonata Arctica zullen wel aan hun trekken komen, maar ik ben wederom teleurgesteld. Waar is de frivoliteit, het spontane, het onoverwinnelijke en de sfeer van het debuut naar toe?

‘The Winterwake’ is ongetwijfeld een bovengemiddelde powermetalschijf, maar iedereen die zich liet betoveren door die eersteling behoudt toch die rare nasmaak. Elvenking is zoals drugs, in begin is het fantastisch maar naar mate de gewenning optreedt minder overdonderend. Onze bosvrienden zullen hun recept toch wat moeten aanpassen in de toekomst om verveling bij de luisteraars te voorkomen. Pluspunten voor de adembenemende hoes.

Tracklist:
1. Trows Kind
2. Swallowtail
3. The Winter Wake
4. The Wanderer
5. March of Fools
6. On the Morning Dew
7. Devil’s Carriage
8. Rats are Following
9. Rouse Your Dream
10. Neverending Nights
11. Disillusion’s Reel

Score: 72 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 13 januari 2006

Koop dit album in

Meer Elvenking:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Elvenking - The Winter Wake
Reactie van wob op 13-01-2006 om 14:37u
Score: 60 / 100

Had het niet beter kunnen verwoorden, hun debuut zit nog regelmatig in de cd-speler en die songs , met SKYWARDS, REGALLITY DANCE, PAGAN PURITY, WHITE WILLOW en inderdaad vooral SEASONSPEECH als uitblinkers geven mij nog steeds datzelfde gevoel van 'wat is dit toch goed' en daarna werd het stukken minder. Met de terugkeer van originele zanger Damnagoras ( geen wereldzanger maar heeft een charismatisch stemgeluid dat goed bij de muziek past) hoopte ik dat de magie weer terug zou keren maar op basis van wat ik tot nu toe gehoord heb vreesde ik al dat het qua niveau wederom niet in de buurt komt van HEATHENREEL.Maar nog altijd best goed, dat wel.

Elvenking - The Winter Wake
Reactie van Jeroen op 13-01-2006 om 17:18u

Ik heb het nieuwe album nog niet gehoord, maar ik sluit bij zowel het review aan, als de reactie hierboven. Zowel de demo en het debuut heeft iets magisch. Het is een ruwe diamant die niet gepoetst moet worden. Wyrd viel tegen maar desondanks staan er toch enkele goede nummers op. Ik krijg binnenkort The Winterwake, dus ben benieuwd hoe het plaatje in zijn totaal is / klinkt.

Elvenking - The Winter Wake
Reactie van Een Metalfan op 13-01-2006 om 17:52u

Gepoetst moet geslepen zijn.

Elvenking - The Winter Wake
Reactie van Prohesedeht op 12-03-2006 om 00:59u
Score: 7 / 100

het blijft jammer dat een band met een geheel eigen sound zichzelf alsnog de verkeerde kant op stuurt.

Elvenking - The Winter Wake
Reactie van satyr op 07-11-2006 om 11:17u

ik heb al1 maar the wanader en ik vind dat toch een goede song eens kyke voor hun cds :p

Elvenking - The Winter Wake
Reactie van satyr op 16-11-2006 om 16:51u

btw ik vind de vocals op elke cd vooruitgaand

Elvenking - The Winter Wake
Reactie van satyr op 20-11-2006 om 09:25u
Score: 78 / 100

ik heb dit album dan toch eindelyk :p ok ik kende de wanderer en dat is een prachtige song maar als ik heel het album hoorde was ik toch licht teleurgesteld mss moet ik er gwn effe aan wennen

Elvenking - The Winter Wake
Reactie van Een Metalfan op 27-01-2007 om 14:16u

Ik krijg deze CD binnen enkele dagen binnen. Ik kijk er erg naar uit. En terwijl ik dit tekstje typ, luister ik naar het prachtige Heathenreel!

Elvenking - The Winter Wake
Reactie van satyr op 14-07-2007 om 19:18u
Score: 88 / 100

na effe wennen best wel een goed album beter dan wyrd naar myn mening