Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

12-05-2021

Kaipa - Mindrevolutions
Jaar van release: 2005
Label: InsideOut Music
Kaipa - Mindrevolutions
De Zweedse progressieve rockband Kaipa lijkt na een “sabbatical” van ruim twintig jaar weer helemaal terug te zijn. In 2002 werd middels het uitstekende Notes from the Past de wedergeboorte van de band gestalte gegeven en één jaar later was het wederom prijs met het eveneens sterke Keyholder. Mindrevolutions is dus alweer het derde album van Kaipa in een vrij kort tijdsbestek.

In feite worden er geen nieuwe paden meer bewandeld op Mindrevolutions. De muziek ligt vrijwel volledig in het verlengde van de vorige albums: intelligent gestructureerde, maar warme progrock, waarin een flink arsenaal aan instrumentale uitspattingen tentoongespreid wordt. Dit album is echter zeker niet zomaar een kopie van zijn voorgangers geworden. Roine Stolt en Hans Ludin (de basis van de band) beschikken over meer dan voldoende compositorische talenten om een herhalingsoefening te voorkomen en de nummers boeiend te houden.

Mindrevolutions is een voor Kaipa-begrippen vrij ingetogen album geworden, waarin ditmaal iets minder nadruk ligt op instrumentale verkenningstochten en iets meer nadruk op warme en pakkende refreinen. Zo blijft het heerlijke nummer Electric Leaves door de frivole keyboardpartijen al vrijwel onmiddellijk in het hoofd van de luisteraar hangen, evenals het funky A Pair of Sunbeams en het vertrouwd klinkende Timebomb (dat overigens op een erg sterke, metaforische wijze het Bush-beleid aan de kaak stelt, zonder in standaard anti-Amerikaans gebral te vervallen). Uitzondering op de regel vormt het epische titelnummer, dat een echt prognummer van formaat is geworden en pas na 25 minuten uitklokt.

Kaipa verrast dus nauwelijks op dit nieuwe album, maar dat is ook nergens voor nodig. Kwalitatief gezien is het geboden materiaal nog altijd van een erg hoog niveau en in feite zullen er maar weinig liefhebbers van progressieve rock zijn die niets met dit album kunnen.

Tracklist:
1. The dodger
2. Electric leaves
3. Shadows of time
4. A pair of sunbeams
5. Mind revolutions
6. Flowing free
7. Last free indian
8. Our deepest inner shore
9. Timebomb
10. Remains of the day

Score: 82 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 31 mei 2005

Koop dit album in

Meer Kaipa:

[ Terug naar de Album Reviews ]