Enquête

Wat vind jij de beste metal- of rockcover van een ABBA-song?

Bang-A-Boomerang – Black-Ingvars
Dancing Queen – Diablo
Does Your Mother Know – Ash
Eagle – Rob Rock
Gimme! Gimme! Gimme! – Mägo De Oz
Gimme! Gimme! Gimme! – Sinergy
Gimme! Gimme! Gimme! – Tragedy
I'm A Marionette – Ghost
Knowing Me, Knowing You – MGT & Ville Valo
Lay All Your Love On Me – Amberian Dawn
Lay All Your Love On Me – Avantasia
Lay All Your Love On Me – Helloween
Mamma Mia – The Black (Sweden)
Money, Money, Money – At Vance
Money, Money, Money – Mental Crypt
Ring, Ring – Sator
S.O.S. – Fozzy
Summer Night City – Therion
Take A Chance On Me – The Black (Sweden)
The Winner Takes It All – At Vance
Voulez-Vous – Morgana Lefay
Waterloo – Black-Ingvars
Waterloo – Nation
When I Kissed The Teacher – Last Autumn's Dream
een andere ABBA-cover, namelijk:

[ Uitslag | Enquêtes ]

  1 december:
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • 2 december:
 • Árstíðir
 • Hällas en Gigatron2000
 • Insomnium en Omnium Gatherum
 • Sonata Arctica en Eleine
 • Wilson & Wakeman
 • 3 december:
 • Hangman's Chair
 • Heilung
 • 4 december:
 • Dool en Ggu:ll
 • Epica en Blackbriar
Geen concerten bekend voor 28-12-2021.
Kalender
Vandaag jarig:
 • Bassem Deaibess (The Hourglass) - 44
 • Clevdh (Orakle) - 42
 • Daniel Botti (Node) - 43
 • Gylve "Fenriz" Nagell (Darkthrone) - 50
 • Jesper Strömblad (In Flames) - 49
 • Muhammed Suiçmez (Necrophagist) - 46
 • Sigurd "Satyr" Wongraven (Satyricon) - 46
 • Steve Smyth (Nevermore) - 51
Review

Suidakra - Command to Charge
Jaar van release: 2005
Label: Armageddon Music
Suidakra - Command to Charge
Na het stampende "Signs for the Fallen" is het Duitse Suidakra weer terug aan het front met alweer een dijk van een plaat. De naam : "Command to Charge".

Suidakra stond in vroeger tijden altijd bekend als een band die pagan black metal speelde. In hun muziek verwerkte men ook invloeden uit de melodieuze gitaargerichte death metal. Dat laatste is altijd een sterk punt gebleven, want de pakkende melodieën en de lekkere vaart wisten in combinatie met de folk invloeden elk album weer boeiend te maken.

Op de voorganger sloeg de band een ietwat andere richting in. De zo nu en dan opduikende cliché matige heavy metal passages werden plotseling overboord gezet en de black metal invloeden werden tot het minimum beperkt. Dankzij de krachtige productie en goede songwriting, in mijn ogen nog altijd een geslaagd album.
De band heeft deze koers nu doorgezet en tevens een flinke dosis groove toegevoegd. Ook zijn de folky invloeden weer wat meer aanwezig, hoe vreemd de combinatie ook mag klinken.
Een grote verandering is ook, dat er in de persoon van Matthias Kupka een nieuwe clean zanger / gitarist is aangetrokken. In mijn oren klinkt de man als een aardige vooruitgang op Marcel, hoewel die het ook nooit slecht heeft gedaan.

Goed, het album zelf dan. Productioneel is het geheel weer een stuk beter. De ietwat doffe drumsound is volledig verdwenen en alle instrumenten zijn over het algemeen goed te horen. Misschien dat alleen de gitaarleads nog wat galmender hadden mogen klinken, maar dat zijn puntjes die pas gaan opvallen naar vele vermakelijke luisterbeurten. Op het album valt ook op dat de clean vocalen zijn toegenomen. Nog maar sporadisch trekt frontman Arkadius zijn agressieve scheur open. Een positief punt, want dit komt de afwisseling natuurlijk alleen maar ten goede.

De eerdergenoemde groove in de sound zorgt soms voor een moderne inslag en ik kan me voorstellen dat de fans van weleer (de typische old school heavy metal elementen) dit niet kunnen waarderen. Echter, de mensen die constant hopen op vooruitgang kunnen dit album met een gerust hart aanschaffen.
Een ramperstamper als Decibel Dance doet het bij mij evengoed als een akoestisch rustpuntje als A Runic Rhyme.

Suidakra levert dus weer een gevarieerd melodisch death/black metal album af en in de basis blijft men de roots nog altijd trouw. Goede gitaarlijnen, prachtige melodieën en uitstekend muzikaal vakmanschap maken dit album wederom tot een bijzonder prettige luisterervaring. Het gebruik van doedelzak en andere metalvreemde elementen is trouwens ook opnieuw geslaagd te noemen. Nu ligt mijn hart persoonlijk nog bij "The Arcanum" , maar ieder moet dat voor zichzelf maar uitmaken. Deze band heeft tenminste lef, dat bewijst de hidden track maar weer eens. Moonlight Shadow van Mike Oldfield cover je niet zomaar in de metal scene. Het resultaat is misschien niet helemaal fantastisch, maar toch een pluim voor die grote dosis durf. Een erg lekker album dus weer, van deze Duitse band.

Tracklist
1. Decibel Dance
2. C14 Measured by Infinity
3. Haughs of Cromdale
4. The Alliance
5. A Runic Rhyme
6. Second Skin
7. Reap the Storm
8. Gathered in Fear
9. Strange Perfection
10. Dead Man's Reel
11. The End Beyond Me

Score: 83 / 100

Reviewer: Jeroen
Toegevoegd: 27 april 2005

Meer Suidakra:

Suidakra - Command to Charge
Reactie van Reginas op 19-07-2006 om 11:14u
Score: 92 / 100

Een van mijn favoriete metalalbums van het afgelopen jaar, ik luister het nog steeds met erg veel plezier. Ik vind de nieuwe zanger zeker een vooruitgang, en het wordt steeds beter.

Alle artikelen en foto's (afgezien van albumhoezen, door bands/labels/promoters aangeleverde fotos of anders aangegeven), zijn © 2001-2021 Metalfan.nl, en mogen niet zonder schriftelijke toestemming gekopieerd worden. De inhoud van reacties blijven van de reageerders zelf. Metalfan.nl is niet verantwoordelijk voor reacties van bezoekers. Alle datums van de Nieuwe Releases, Concertagenda, Kalender en in de artikelen zijn onder voorbehoud.