Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-09-2021

Heidevolk - De Strijdlust is Geboren
Jaar van release: 2005
Label: Eigen beheer
Heidevolk - De Strijdlust is Geboren
Na het recentelijk verschenen voorproefje Het Gelders Volkslied ligt nu eindelijk het eerste volledige album van deze Nederlandse folk metalband in de schappen bij de betere platenboer. De twee nummers van de eerder verschenen single zijn op dit album aangevuld met zeven andere nummers, waarvan er velen al bekend zullen zijn bij mensen die de band de afgelopen maanden bij een van de vele gelegenheden live hebben gezien.

Live weet Heidevolk altijd voor een feestje te zorgen. Het is dan ook de vraag in hoeverre de band erin geslaagd is die live-stemming goed te verwerken in het album. Gelukkig klinken de nummers op De Strijdlust is Geboren vrijwel even fier en trots als live het geval is. Wat mij het meest opviel aan dit schijfje, is het verrassend grote aandeel van sfeervolle, akoestische nummers, die een mooi contrast vormen met de wat fellere, strijdlustige nummers als Krijgsvolk, Winteroorlog en Hengist en Horsa. Vooral de natuurhymne En Wij Stappen Stevig Voort en het simpele, maar schitterende Het Bier Zal Weer Vloeien klinken verrassend ingetogen en hebben daardoor een verfrissende uitstraling.

Andere pluspunten van De Strijdlust is Geboren zijn de interessante Nederlandse teksten, de krachtige cleane zang en het goed verzorgde artwork. Dit debuutalbum zal dan ook in ieder geval in Nederland uitstekend ontvangen worden, vermoed ik zo, eens temeer omdat de band door haar vele optredens al een behoorlijke fanschare heeft weten op te bouwen. Het enige punt van kritiek is dat de echte metalnummers af en toe nog iets te langdradig klinken, waardoor ze iets aan kracht verliezen, maar dat is maar een sporadisch voorkomend gebrek, dat op een volgend album zeker verholpen zal worden. Hoewel Heidevolk een behoorlijk eigen geluid heeft, kunnen ook liefhebbers van Finntroll (de pakkende folk-ritmes), Falkenbach (de heidense sfeer) en Thyrfing (de trotsheid) dit album zonder aarzelen aanschaffen.

Tracklist:
1. Krijgsvolk
2. Vale Ouwe
3. Het Gelders Volkslied
4. Winteroorlog
5. En Wij Stappen Stevig Voort
6. Furor Teutonicus
7. Het Bier Zal Weer Vloeien
8. Gelre 838, Wychaert
9. Hengist en Horsa

Score: 80 / 100

Reviewer: Rik
Toegevoegd: 5 april 2005

Koop dit album in

Meer Heidevolk:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Reactie van Niels op 05-04-2005 om 11:38u

bedankt voor deze toffe recensie! blij dat je de cd leuk vindt :)

Reactie van fuelforhtred op 06-04-2005 om 16:22u
Score: 100 / 100

deze cd heerscht natuurlijk gewoon de pannetjes van de daken!

Reactie van kevin op 08-03-2006 om 11:42u
Score: 90 / 100

Een gave CD die mij nooit zal gaan vervelen

Reactie van deef op 01-07-2006 om 23:55u

oere!!!!!!!!!!!!

Reactie van Anner op 23-10-2006 om 20:36u
Score: 95 / 100

Machtig mooi, verstaanbare teksten met inhoud.