Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

25-02-2020

Varathron - Crowsreign
Jaar van release: 2005
Label: Black Lotus Records
Varathron - Crowsreign
Een bitterzoet geval, deze nieuwe plaat van Griekse culthelden Varathron. Crowsreign staat bol van de goede ideeën, pakkende melodieën en vette riffs, echter door enkele slordigheden en bescheiden missers hier en daar komt het geheel wat halfbakken uit de verf. Met het oog op de bijna tien jaar relatieve stilte tussen het vorige album Walpurgisnacht en dit nieuwe werkje, niet de opzienbarende comeback die de band ongetwijfeld in gedachten had.

Een oorzaak van dit probleem is dat de kwaliteit van het album wat in elkaar zakt na de eerste twee tracks There Is No God en The Grim Palace. Vanaf dat punt sleept het album zich wat voort, met zo nu en dan een piek in de kwaliteit (met als hoogtepunt het grootse The King of Asine). Wat dat betreft is vijfenzestig minuten een flinke speelduur, en was het geen slecht idee geweest om één of twee nummers te schrappen om de luisteraar wat te ontzien.

Wat betreft de instrumentale aankleding van de composities liggen de synths er wat dik bovenop, maar voegen wel daadwerkelijk iets toe. Ook de opvallende percussie mag er wezen. Jammerlijk is echter de slordigheid van vooral de ritmesectie, en het samenspel laat hier en daar dan ook wel wat te wensen over. Het drumwerk aan het begin van A Vision of a Nameless Soul irriteert me zelfs. De productie is overigens wel fraai, al leg ik de oorzaak van de sporadische slordigheid deels bij het mixwerk.

Toch is Crowsreign zeker geen slécht album; het is slechts een kwestie van hoge verwachtingen die niet volledig waar gemaakt worden. Dit even terzijde valt er voor fanatieke liefhebbers van de karakteristieke occulte en exotische Griekse sound genoeg te halen. Het is en blijft een opvallende stijl binnen de extreme metal die me blijft boeien, en die wat mij betreft meer erkenning en waardering toekomt dan zij nu krijgt.

In de tien jaar dat Varathron min of meer out of the picture geweest is, hebben landgenoten als Septic Flesh en Horrified het Griekse vaandel hoog gehouden. Met een aardig doch uiteindelijk onopmerkelijk album als Crowsreign zal Varathron zijn oude positie niet volledig heroveren, daarvoor zullen de mannen toch wat meer hun best moeten doen.

Tracklist:
1. Evil Gets an Upgrade
2. There Is No God
3. The Grim Palace
4. Darkness Falling
5. Creation of Satan
6. The Sign of Eternal Curse
7. A Vision of a Nameless Soul
8. Emersing From the Immortals
9. The King of Asine
10. Spirit of the Tomb
11. Angel of Revenge

Score: 70 / 100

Reviewer: Patrick T.
Toegevoegd: 23 februari 2005

Koop dit album in

Meer Varathron:

[ Terug naar de Album Reviews ]