Metalfan.nl - Metal nieuws, reviews, interviews en meer...

26-11-2020

Metal Church - The Weight of the World
Jaar van release: 2004
Label: SPV / Steamhammer Records
Metal Church - The Weight of the World
Heavymetalcollega Bob gunde me dit cd’tje met de boodschap dat ik hier wel een erectie van zou krijgen. Hij heeft gelijk, want ik heb altijd een zwak gehad voor de overdreven 80’s metal die Metalen Kerk liet horen op de twee klassiekers ‘Metal Church’ (1984) en ‘The dark’ (1986). De lekkere riffs van Kurdt Vanderhoof en Craig Wells en vooral de foute gillende vocalen van de grappige David Wayne wisten mij te bekoren. De albums die erna kwamen varieerden van degelijk tot slecht en de band bloedde langzaam en pijnlijk dood. In 1999 kocht ik het comeback en reüniealbum ‘Masterpeace’ meteen toen het schijfje in de winkel lag. Het album bleek een grote blamage te zijn en werd overal afgebroken en het ding verkocht ook voor geen meter. De band vindt het album tegenwoordig ook een totaal rukalbum en dat is niet meer dan logica. Ik zag Metal Church nog op een festival in 1999 maar dat concert bleek ook niet veel soeps te zijn.

Toen ik in de Aardschok las dat Metal Mike deze heren dé band vond van het heel erg mooie Rock Hard Festival (editie 2003 was misschien wel het mooiste festival dat ik ooit bezocht) en las dat de band een nieuwe zanger met een dijk van een stem in dienst had genomen, werd ik erg nieuwsgierig. En wat blijkt na één draaibeurt ‘The weight of the world’, nieuwe zanger Ronny Munroe heeft een veel meer hedendaagse stem als David ‘Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah’ Wayne. Een stem die veel meer potentieel heeft en de band alles behalve windeieren zal leggen. Muzikaal klinkt alles heel behoorlijk en we kunnen weer wat heerlijke old school Saxon/Judas Priest riffs horen. De muziek is dus heerlijk ouderwets maar klink in tegenstelling tot ‘Masterpeace’ niet gedateerd. Het album refereert op een frisse (en een heel opvallende ontspannende) manier naar early 80’s heavy metal en weet zelf nog de nodige clichés te ontwijken.

Er is echter één groot minpunt aan dit album en dat is het feit dat de nummers te lang duren en dat er teveel midtempo wordt gespeeld; ik had graag nog een paar supersnelle krakers gehoord maar dat zit er jammer genoeg niet in. Dit album bevat ook enkele mindere interessante nummers en zodoende valt mijn cijfer wat lager uit; maar objectief gezien is dit het meest complete en best klinkende Metal Church cd, maar puur subjectief en in het daglicht bekeken van cultreleases prefereer ik nog altijd hun eerste twee lp’s. Als de band deze line-up kan behouden dan kan Metal Church in 2005 misschien wel dé heavy metal plaat van het jaar maken, ‘The weight of the world’ is echter al een heel verdienstelijke poging. Luistertip: de eerste vijf nummers. Eindelijk is de echte come-back er van onze Metalen Kerk!

Tracklist:
1. Leave them behind
2. Weight of the world
3. Hero’s soul
4. Madman’s soul
5. Sunless sky
6. Cradle to grave
7. Wings of tomorrow
8. Time will tell
9. Bomb to drop
10. Blood money

Score: 80 / 100

Reviewer: Kristof
Toegevoegd: 11 juli 2004

Koop dit album in

Meer Metal Church:

[ Terug naar de Album Reviews ]

Metal Church - The Weight of the World
Reactie van Zagato op 12-07-2004 om 18:37u

Goed om the horen dat ze weer terug zijn, het eerste album is nog regelmatig in mjn cd speler te vinden, brilliant!

Metal Church - The Weight of the World
Reactie van 'bones' op 01-03-2005 om 16:16u
Score: 90 / 100

geweldige plaat!

Metal Church - The Weight of the World
Reactie van Jeroen op 22-04-2006 om 16:00u
Score: 80 / 100

Erg goede plaat wel al gaat mijn voorkeur nog altijd naar het debuut